Sijoitusmaailmaan tullaan monia eri reittejä. Kolme Evlissä työskentelevää naista kertoo, miten he ovat päätyneet alalle.
Sijoitusmaailmaan tullaan monia eri reittejä. Kolme Evlissä työskentelevää naista kertoo, miten he ovat päätyneet alalle.
Evlissä työskentelevät korkoanalyytikko Noora Lakkonen, yksityispankkiiri Laura Ahlfors ja salkunhoitaja Heidi Tilli ovat kerääntyneet naistenpäivän alla yhden pöydän ääreen pohtimaan alan monenlaisia rooleja ja urapolkuja.
Kolmikon mielestä ala on mainettaan moninaisempi. Erilaiset tehtävät tarjoavat mahdollisuuksia niin sijoittamisesta, vastuullisuudesta kuin myyntityöstä kiinnostuneille, ja alalla on tilaa monenlaisille persoonille.
”Oikeasti ala on paljon monipuolisempi kuin mielikuvissa”, Noora kertoo.
Monta eri reittiä alalle
Sijoitusalalle tullaan monenlaisia reittejä. Evlissä useimmilla on taustallaan rahoituksen tai kansantaloustieteen opintoja, mutta monissa rooleissa työskentelee kauppatieteen maistereita eri aloilta, tradenomeja, datatieteilijöitä, juristeja ja insinöörejäkin.
Laura päätyi rahoitusalalle tradenomiksi opiskellessaan. Kesätöissä pankissa hän innostui sijoittamisesta ja päätti lukea valmistuttuaan vielä kauppatieteiden maisteriksi. Evliin hän tuli sijoitusneuvojaksi vuonna 2014, ja muutama vuosi myöhemmin hän aloitti yksityispankkiirina.
Evlissä työskentelee myös paljon osaajia, jotka ovat aloittaneet työuransa aivan toisella alalla.
Kiinnostus vastuullisuusteemoihin houkutteli Nooran sijoitusten pariin. Alun perin hän työskenteli ympäristöoikeuteen keskittyvänä lakimiehenä asianajotoimistossa, ennen kuin alkoi opiskella kauppatieteitä vastuullisuus fokusalueenaan. Noora aloitti Evlin vastuullisuustiimissä trainee-ohjelman myötä vuonna 2019, ja nykyisin hän työskentelee Evlissä korkoanalyytikkona.
Diplomi-insinööri Heidi taas oli tehnyt jo pitkään uraa kiinteistöalalla ja kiinteistörahastoissa, ennen kuin tuli Evliin vuonna 2018. Hän työskentelee kiinteistörahaston salkunhoitajana sekä tiiminsä esihenkilönä.
Kolmikko pohtii, että Suomessa suhtaudutaan edelleen ensimmäiseen koulutusvalintaan koko uraa määrittävänä tekijänä, vaikka alanvaihto on yhä yleisempää.
”Suomessa kulttuuri on aika putkimainen: rahoituksen opiskelijat menevät töihin sijoituspankkiin, juristit menevät asianajotoimistoihin ja niin poispäin. Jos vertaa vaikka Keski-Eurooppaan, siellä voi vähän karrikoiden opiskella melkein mitä vain ja päätyä jollekin alalle harjoitteluohjelman kautta. Meillä opiskeluvaihe tuntuu olevan edelleen aika määrittävä tekijä”, Noora sanoo.
On tärkeää pysyä omana itsenään
Lauran, Nooran ja Heidin mielestä ei ole yhtä oikeaa reittiä alan tehtäviin. Työssä oppiminen ja jatkokouluttautuminen ovat olleet kaikille tärkeitä keinoja osaamisen kartuttamisessa. Nuoria he haluavat muistuttaa siitä, että uraa ei tarvitse lyödä heti lukkoon, sillä kiinnostuksen kohteet voivat myös muuttua ajan ja työkokemuksen myötä.
”Aina voi opiskella lisää. Meillä Evlissä siihen kannustetaan todella paljon, ja täällä voi suorittaa erilaisia tutkintoja”, Laura kertoo.
Kaikki kolme toivovat, että rahoitusalalla nähtäisiin vieläkin enemmän erilaisia ihmisiä. Monitieteisyys auttaa löytämään uudenlaisia ratkaisuja, ja erilaisista taustoista tulevat ja eri-ikäiset osaajat tuovat mukanaan arvokkaita näkökulmia.
”On rikkaus, että on ihmisiä monista eri taustoista. Erilaiset ajattelutavat tuovat uutta lähestymistapaa ja hyödyttävät kaikkia”, Noora sanoo.
Sijoitusalaan liitetään usein mielikuva kovuudesta ja maskuliinisuudesta. Kolmikko muistuttaa, että alalla on tilaa monenlaisille persoonille ja että on tärkeää olla oma aito itsensä myös työpaikalla.
”Työ vaatii analyyttista päätöksentekoa, mikä saattaa joskus näyttäytyä kovuutena. Siinä on kuitenkin enemmän kyse substanssista kuin persoonasta. Vaatii itsetuntemusta, nöyryyttä ja halua oppia uutta, että pystyy itsevarmasti olemaan oma itsensä eikä ajaudu niin sanotusti vetämään työroolia”, Heidi sanoo.
Rohkeutta hakea kiinnostaviin tehtäviin
Pankki- ja rahoitusala on ollut Suomessa perinteisesti hyvin naisvaltainen, mutta miehet ja naiset sijoittuvat selkeästi erilaisiin tehtäviin. Vuonna 2022 julkaistun rahoitusalan tasa-arvoraportin mukaan esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä työskentelee naisia vähemmän kuin miehiä, ja mitä korkeammalle asemassa mennään, sitä vähemmän naisia on. Miesten osuus myös kasvaa alalla, kun erilaisten asiakaspalvelu- ja back office -tehtävien määrä vähenee.
Evlin reilusta kolmestasadasta työntekijästä 38 prosenttia on naisia. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että sukupuolten edustus olisi tasapuolinen. Tavoitteen saavuttamiseksi Evli tekee yhteistyötä esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Hankenin yhteisen Women’s Career Societyn kanssa saadakseen naispuoliset opiskelijat kiinnostumaan sijoitusalan erilaisista tehtävistä.
Noora, Laura ja Heidi kannustavat naisia hakemaan rohkeammin alan harjoittelu- ja työpaikkoja.
”Kun haetaan vaikkapa salkunhoitajaa, täyttääkö kukaan kaikkia niitä kriteereitä oikeasti? Usein tuntuu, että meillä naisilla on korkeampi rima hakemiseen, että pitää olla täydellinen ja täyttää kaikki kriteerit. Moni mies saattaa pistää hakemusta, vaikkei täyttäisikään kaikkia vaatimuksia”, Laura pohtii.
Työ haastaa ja palkitsee
Kolmikko kehuu Evliä mukavana työpaikkana, jossa työn ja perheen tai vaikka harrastusten yhdistäminen onnistuu hyvin. Yrittäjähenkisyys ja kivat kollegat saavat monet viihtymään talossa alalle poikkeuksellisen pitkään ja myös palaamaan muualta takaisin.
”Meillä on iso organisaatio, ja moni tekee täällä liikkeitä edestakaisin ja sivulle. Täällä on monenlaisia urapolkuja ja laajasti vaihtoehtoja”, Laura kertoo.
Kaikkien mielestä sijoitusalalla voivat edetä ja menestyä monenlaiset ihmiset. Tärkeintä on, että talous ja maailman tapahtumien seuraaminen kiinnostavat aidosti.
”Työssä joutuu oikeasti vähän haastamaan itseään, ja työn imu on todella kova. Voin täysin suositella”, Heidi sanoo.
Lisää uratarinoita:
Sijoituspäällikkö Emma Honkanen: ”Menestys vaatii rajojen asettamista”
Junior Product Specialist Noora Launonen: ”Rohkeus kokeilla ja oppia uusia asioita kannattaa aina”