Evlin trainee-ohjelma on avannut opiskelijoille tien rahoitusalalle jo 15 vuoden ajan. Evlillä uransa harjoittelussa käynnistäneet Juhamatti, Maiju ja Eetu kertovat, mitä eväitä trainee-jakso antoi työelämään, mikä sai heidät jäämään Evlille töihin ja millaisia ominaisuuksia alalla menestyminen vaatii.
Evlin trainee-ohjelmat ovat tarjonneet lähtölaukauksen uralle jo lähes sadalle opiskelijalle. Heistä moni on jäänyt Evlille töihin harjoittelunsa jälkeen.
Korkosijoitusjohtaja Juhamatti Pukka sai ensikosketuksen rahoitusalaan Evlin historian ensimmäisessä trainee-ohjelmassa kesällä 2008. Tuo kesä muistetaan myös finanssikriisistä, joka kiihtyi kesäkuukausien mittaan ja kulminoitui Lehman Brothersin kaatumiseen alkusyksystä.
Finanssikriisi väritti Juhamatin koko neljän kuukauden mittaista trainee-jaksoa, jonka aikana hän kiersi läpi Evlin eri toimintoja. Myrskyisä aika ei kuitenkaan karkottanut häntä alalta vaan käynnisti jo 15 vuotta kestäneen uran Evlillä. Vuosiin on mahtunut lukuisia murroksia eurokriisistä nollakorkoihin ja koronapandemiasta Venäjän hyökkäyssotaan.
”Sitä voisi ajatella, että on siunattu monella kriisillä. Jokainen niistä on tärkeä oppimisprosessi sekä itselle että yritykselle. Koko ajan tapahtuu asioita, joiden ajateltiin tulevan kerran vuosisadassa tai kerran elämässä, mutta niitä onkin kahden vuoden välein. Se opettaa paljon”, Juhamatti kertoo.
Myllerrysten aikana Evlin trainee-ohjelmaan osallistui myös Evli Growth Partnersin analyytikko Maiju Aspegren. Hän teki oman harjoittelujaksonsa kesällä 2021, kun markkinat vielä keräilivät itseään koronapandemian jälkimainingeissa.
”Kun nyt kuuntelen Juhamattia, oma harjoittelu ei ehkä ollut yhtä hurjaa aikaa, mutta se oli opettavaista. Paljon mielenkiintoisempaa on olla harjoittelijana silloin kun tapahtuu kuin silloin kun on hiljaista ja rauhallista”, Maiju pohtii.
Evli Corporate Financen analyytikko Eetu Tuominen taas tuli harjoitteluun syksyllä 2022, kun koronakriisin väistymisen aiheuttama nousu synnytti yrityksissä hetkittäin liikaakin optimismia.
”Silloin mietittiin mikä on se normaali taso, ja tavallaan sitä haetaan edelleen. Tai mikä on normaalia, kun koko ajan tulee uutta kriisiä”, Eetu sanoo ja saa kollegansa nyökkäilemään.
Tosielämä osoittautui teoriaa kiinnostavammaksi
Evlin trainee-ohjelmiin osallistuu erilaisista taustoista tulevia korkeakouluopiskelijoita sekä vastavalmistuneita. Tavoitteena on tutustuttaa harjoittelijat alan eri mahdollisuuksiin ja kartuttaa osaamista konkreettisten tehtävien ja oikeiden asiakastapausten myötä.
Aalto-yliopistossa tuotantotaloutta opiskellut Maiju oli kiinnostunut vaihtoehtorahastoista ja vietti puolet trainee-kesästään vuokratuottorahastossa ja puolet Evli Growth Partnersilla kasvuyritysten parissa. Hänelle arvokkainta trainee-ohjelmassa oli päästä tekemään oikeita töitä ammattilaisten rinnalla. Strategiaa pääaineenaan lukenut Maiju oli esimerkiksi mukana kehittämässä mallia omistajien agendan edistämisestä portfolioyhtiöissä. Hänen mukaansa Evlillä haluttiin myös aidosti kuulla opiskelijoiden näkemyksiä.
”Totta kai ohjelma tuo traineelle itselleen hyvää osaamista ja mahdollisuuden saada jalkaa oven väliin, mutta toisaalta tiimit pystyvät oppimaan, miten nuoremmat ajattelevat ja näkevät maailmaa”, hän pohtii.
Kaikki kolme evliläistä kertovat, että harjoittelu ja oikeat työtehtävät auttoivat ymmärtämään, kuinka erilaista tosielämä lopulta on teoriaan verrattuna. Kouluesimerkeissä kun harvemmin otetaan huomioon inhimillisiä vaikuttimia, epärationaalisesti käyttäytyviä ihmisiä tai vaikkapa kaupankäynnin erilaisia kustannuksia.
”Kun rupeaa tekemään asioita päivittäisessä työssä, huomaa kuinka vähän loppujen lopuksi oikeasti tietää siitä. Tosielämässä tekeminen on paljon mielenkiintoisempaa kuin koulussa”, Eetu sanoo.
”Syvään päätyyn heittämisessä on hyviä ja huonoja puolia. Se oli hienointa ohjelmassa, kun pääsi – monet sanovat varmaan että joutui – tekemään oikeita asioita”, Juhamatti lisää ja kertoo tehneensä harjoitteluaikanaan kauppaa muun muassa Nokian, Helsingin pörssin silloisen johtotähden osakkeilla.
”Jäikö mikään päivä miinukselle?” Maiju kysyy hymyillen.
”Ensimmäinen päivä oli tosi hyvä. Siitä tietenkin lähdin yliluottavaisena seuraavaan päivään ja tein tappiota. Siinä oppi, että helppoa rahaa ei ole, että harkkari vain vähän napsuttelee ja tulee kymppitonni päivässä plussaa. Se oli hyvä oppi itselle, että ei saa olla liian itsevarma”, hän kertoo ja saa tuoreemmat kollegansa nauramaan.
Harjoittelu tuo varmuutta valinnoista ja avaa uusia suuntia
Evlin trainee-ohjelmat järjestetään kolmesti vuodessa. Kesällä harjoittelijat työskentelevät vähintään kahdessa tehtävässä, kevään ja syksyn ohjelmissa taas paneudutaan yhteen toimintoon.
Eetu vietti syksyn Evlin Corporate Finance -tiimissä. Kiinnostus yritysjärjestelyjä kohtaan oli herännyt kauppakorkeakoulun kandivaiheessa, ja trainee-jakso osoitti, että suunta on hänelle oikea.
”Minulla ei ollut aiempaa työkokemusta corporate financesta. Fiilis varmistui harjoittelun aikana, ja tykästyin hommaan kertaheitolla”, hän sanoo.
Yksi trainee-ohjelman tavoitteista onkin tutustuttaa opiskelijat rahoitusalan eri mahdollisuuksiin. Eetulle kuukaudet Corporate Finance -tiimissä toivat varmuuden siitä, että yritysjärjestelyt olivat oikea valinta, kun taas Juhamatille tutustuminen eri toimintoihin avasi näkymää erilaisista sijoittamisen osa-alueista. Nykyinen korkosijoitusjohtaja tutustuikin korkojen maailmaan juuri trainee-aikanaan.
”Yhtäkkiä pääsin näkemään, että on tällainen tosi iso markkina, joka on jossain määrin jäänyt opintojen kautta pimentoon. Se toi ison innostuksen aiheeseen ja on kantanut aika pitkään, kun täällä vieläkin viihtyy”, hän sanoo ja naurahtaa.
Trainee-ohjelma käynnisti uran Evlillä
Juhamatti on tehnyt koko työuransa Evlillä. Trainee-jakson ja opiskelijavaihdon jälkeen hän työskenteli salkunhoidossa ja valuuttakorkodealerina ennen kuin aloitti korkotiimissä vuonna 2011. Korkosijoitusjohtaja hänestä tuli 2019. Hän ei ole kokenut tarvetta vaihtaa työpaikkaa, sillä Evlillä on aina pidetty hyvää huolta työntekijöistä.
”Markkina muuttuu koko ajan, ja joka päivä oppii uutta. Se pitää homman tuoreena. Klisee siitä, että ei ole kahta samanlaista päivää, pätee poliisiin ja palomieheen mutta myös salkunhoitajaan.”
Myöskään Evlin tuoreemmat rekrytoinnit eivät epäröineet tarttua mahdollisuuteen jatkaa talossa. Eetu siirtyi suoraan trainee-jaksonsa jälkeen Corporate Finance -tiimin analyytikoksi loppuvuodesta 2022 ja viimeistelee opintojaan töiden ohessa. Hänen mukaansa Evlille oli helppo jäädä, sillä työkavereina on intohimoisia rahoitusalan ammattilaisia, joilta saa apua ja neuvoja myös harjoittelun jälkeen.
Myös Maiju kehuu harjoittelun aikaista tiimiään, jossa tekeekin nykyään töitä analyytikkona. Valmistumisen jälkeen hän harkitsi uraa myös liikkeenjohdon konsultoinnissa ja kasvuyrityksissä, mutta päätti vaihto-opiskelun ja Evli Growth Partnersille tekemänsä diplomityön jälkeen tulla Evlille töihin. EGP:llä hän saa sukeltaa häntä eniten kiinnostaviin aiheisiin ja yhdistää kiinnostavimmat teemat sekä konsultoinnista ja kasvuyrityksistä.
”Senioripartnereilta saa ammentaa tietämystä, ja pääsen hyödyntämään omaa analyyttista taustaani ja tekemään töitä vastuullisuusteemojen kanssa”, hän luettelee Evlille töihin tulemisen syitä.
Nöyryys ja aito innostus vievät pitkälle
Rahoitusalaan liitetään usein mielikuva ympäri vuorokauden töitä tekevistä, kaiken muun laiminlyövistä uraohjuksista. Juhamatin mukaan rahoitusalalla työskenteleville työ on harvoin ”vain työtä”, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa muun elämän uhraamista.
”Täällä ihmisillä on oma elämä, perhettä, harrastuksia ja muita intohimon aiheita. Huomasin jo trainee-aikana, että voit suhtautua työhösi intohimoisesti olematta kuitenkaan työnarkomaani.”
Maijun ja Eetun mukaan työn ja muun elämän tasapaino on nykyään opiskelijoille hyvin tärkeää, eikä pitkien päivien tekemistä enää ihannoida yhtä lailla kuin ennen. Samalla alasta kiinnostuneita kuitenkin yhdistää halu menestyä ja edetä urallaan. Sekä Maiju että Eetu toivovat tulevaisuudessa entistä vastuullisempia tehtäviä.
Traineen tärkeimmäksi ominaisuudeksi kaikki kolme nimeävät aidon kiinnostuksen ja innostuksen alaa kohtaan.
”Pitää olla nälkää oppia uusia asioita, kuunnella muita ja syventää omaa ymmärrystä markkinasta. Ja samaan aikaan pitää olla valmis tekemään sitä tylsääkin duunia, sillä mennään kuinka senioritasolle hyvänsä, osa työstä on tylsää hallinnollista hommaa. Yhdistelmä nöyryyttä ja aitoa innostusta, se on hyvä lähtökohta”, Juhamatti summaa.
”Ja rohkeutta sanoa omia ajatuksia, koska sitä myös kuunnellaan täällä”, Maiju lisää.