Siirry sisältöön

EU taksonomia-asetuksen mukaiset ympäristön kannalta kestävät sijoitukset

EU taksonomia-asetus (2020/852) määrittelee ympäristön kannalta kestävät taloudelliset toiminnot. Rahoitustuotteissa voidaan sijoittaa tällaisiin ympäristön kannalta kestäviin taloudellisiin toimintoihin. Jotta taloudellinen toiminta voidaan katsoa ympäristön kannalta kestäväksi, sen tulee edistää merkittävästi yhtä tai useampaan sääntelyssä mainittua ympäristötavoitetta, ei saa aiheuttaa merkittävää haittaa millekään muulle ympäristötavoitteelle, toiminta suoritetaan tiettyjen kansainvälisten sitoumusten ja sopimusten mukaisesti sekä toiminta täyttää sääntelyn tekniset arviointikriteerit.

EU taksonomia-asetuksessa mainitut ympäristötavoitteet ovat seuraavat:

a) ilmastonmuutoksen hillintä;
b) ilmastonmuutokseen sopeutuminen;
c) vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu;
d) siirtyminen kiertotalouteen;
e) ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen;
f) biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen.

EU taksonomia-asetus astui voimaan kahden ensimmäisen ympäristötavoitteen (ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen) osalta voimaan 1.1.2022 ja loppujen osalta 1.1.2023. Sääntely myös asettaa tietyille suurille yrityksille raportointivelvoitteita niiden oman toiminnan kestävyydestä ympäristön kannalta. Ympäristön kannalta kestävän sijoituksen määritelmän piiriin kuuluu vain osa toimialoista, jotka vastaavat suurimmasta osasta EU päästöistä. Näin ollen osa taloudellisista toimialoista jää automaattisesti taksonomian ulkopuolelle.

Tiedonantovelvoiteasetuksen mukaiset kestävät sijoitukset

Tiedonantovelvoiteasetus (SFDR, 2019/2088) määrittelee kestävän sijoituksen. Kestävällä sijoituksella tarkoitetaan sijoitusta taloudelliseen toimintaan, joka edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvää tavoitetta, ei aiheuta merkittävää haittaa muille ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyville tavoitteille ja sijoitusten kohdeyhtiöt noudattavat hyviä hallintotapoja, etenkin toimivien hallintorakenteiden, työntekijöihin nähden ylläpidettyjen suhteiden, henkilöstön palkitsemisen ja verosäännösten noudattamisen osalta. Kestäviä sijoituksia voivat olla sijoitukset esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, kiertotalouteen, sosiaalisesti tai taloudellisesti heikommassa asemassa oleviin yhteisöihin tai inhimilliseen pääomaan. Tiedonantovelvoiteasetuksen määritelmä kestävälle sijoitukselle on näin ollen laajempi kuin EU taksonomian eikä yhtä tarkalla tasolla säännelty.

Kestävien sijoitusten ja vastuullisen sijoittamisen ero

Kestävän sijoituksen määritelmän täyttävät sijoitukset ovat tyypillisimmin niin kutsuttuja impakti-sijoituksia, joissa yhtiön harjoittaman kestävän taloudellisen toiminnan tarkoituksena on tarjota ratkaisuja yhteiskuntaan tai ympäristöön liittyviin ongelmiin. Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa ympäristön, yhteiskunnan ja hyvän hallinnon huomioimista sijoitustoiminnassa, kuten esimerkiksi poissulkemalla tiettyjä toimialoja.

Kestäviin sijoituksiin sitoutumisessa haasteena tällä hetkellä on, ettei sijoitusten kohteena olevilla yhtiöille ole laaja-alaisesti raportointivelvoitetta niiden oman toiminnan kestävyydestä. Näin ollen myöskään rahoitustuotteiden tarjoajille ei ole saatavilla laaja-alaisesti tietoa sijoituksen kestävyyden arvioimiseksi ja raportoimiseksi. Evlillä ei välttämättä ole tällä hetkellä tarjota asiakkaan kestävyysmieltymysten mukaisia tuotteita, joissa tehdään alla mainittuja EU:n taksonomia-asetuksen mukaisia ympäristön kannalta kestäviä sijoituksia tai muita ympäristön ja/tai yhteiskunnan kannalta kestäviä sijoituksia. Evli seuraa sääntelyn ja yhtiöiden raportointivelvoitteiden kehittymistä sekä arvioi oman tuotetarjoamansa kehittämistä sääntelyn valmistuessa ja yhtiöiden raportointivelvoitteiden voimaan tullessa. Lähes kaikissa Evlin tuotteissa noudatetaan Evlin vastuullisen sijoittamisen periaatteita ja huomioidaan sijoituspäätösten mahdolliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin.

Sijoitukset, joissa huomioidaan sijoituspäätösten mahdolliset haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin

Sijoituksia koskevassa päätöksenteossa ja neuvoissa otetaan huomioon sijoituspäätösten haitalliset vaikutukset kestävyystekijöihin. Haitallisella vaikutuksella kestävyystekijöihin tarkoitetaan sijoituspäätöksistä aiheutuvia olennaisia tai todennäköisesti olennaisia negatiivisia vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja työntekijöihin liittyviin asioihin, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sekä korruption ja lahjonnan torjuntaan liittyviin asioihin.

Lisätietoja vastuullisesta sijoittamisesta Evlissä sekä rahoitustuotekohtaista tietoa kestävyysriskien- ja tekijöiden huomioimisesta on saatavilla Evlin rahastojen rahastoesitteestä sekä Evlin verkkosivuilta osoitteesta evli.com/vastuullinen-sijoittaminen.