On aika kääntää katse takaisin vapaaseen kassavirtaan, arvonmääritykseen, itsenäiseen taustatyöhön ja riskienhallintaan.
TINA:n (”there is no alternative”) aikakaudella markkinatoimijat haalivat osakkeita, joiden arvostukset eivät käyneet järkeen. Menon seuraaminen oli piinallista, sillä lopputulos on aina sama: hypevaiheen kuumimmat nousijat ovat yleensä romahduksen suurimmat häviäjät, ja moni sijoittaja polttaa näppinsä.
Tällainen kokemus opettaa, ja kestääkin aikansa, ennen kuin ihmiset löytävät jälleen tiensä markkinoiden spekulatiivisimpiin sopukoihin. Moni ei palaa sinne enää laisinkaan. Katse siirtyy jälleen perusasioihin: fundamentteihin, arvonmuodostukseen, taustatyön tekemiseen ja riskienhallintaan.
Kunnes taas on uuden sukupolven aika toistaa samat virheet. Siinä missä kovissa tieteissä tiedon määrä kumuloituu ajan myötä, finanssimarkkinoilla näin ei käy. Aitoa edistystä ei tapahdu. Markkinaheiluri varmistaa, että kurinalaiset sijoittajat kasvattavat varallisuuttaan ja vedonlyöjät ja uhkapelurit menettävät rahaa.
Virta on kääntynyt
Vuosiin 2021–2022 tultaessa niin kutsutuilla ”kasvu”- ja ”glamour”-osakkeilla oli hämmästyttävät kymmenen vuoden tuotot ja tähtitieteelliset valuaatiot. Tällaisesta seuraa usein pettymys. Ja niin kävi nytkin. Rytinää on nähty teknologiayrityksistä SPACeihin ja kryptoista meemiosakkeisiin syksystä 2020 alkaen.
Viimeisten kahden vuoden aikana trendi on kääntynyt, ja se suosii nyt arvoa etsiviä sijoittajia. Matalien arvostuskertoimien osakkeet ovat pärjänneet kasvuosakkeita paremmin ympäri maailmaa. Syklit voivat myös olla monen vuoden mittainen ilmiö.
Tietyillä mittareilla tarkasteltuna kasvu- ja arvo-osakkeiden valuaatioiden ero on edelleen huima, suurimmillaan jopa dot.com-kuplan tasolla. Eli vielä on matkaa tilanteeseen, jota voisimme kutsua normaaliksi.
Järjestelmätason muutos
Järjestelmätason muutos kohti fundamentteja ja arvostuskuria on tervettä. Näin rationaalisten sijoittajien pitäisikin toimia. Markkinatoimijat ovat vihdoin palaamassa takaisin vapaan kassavirran pariin, kuten perusarvonmääritykseen kuuluu, eivätkä yksin luota kasvukäyriin, myyntikikkoihin tai innovatiivisiin mittareihin, joiden tarkoitus on piilottaa se tosiasia, että osakkeiden arvot perustuvat epärealistisiin arvioihin tulevasta kannattavuudesta ja liikevaihdon kasvusta.
Myös toimitusjohtajat ovat huomanneet tämän. CNBC:n mukaan toukokuussa 2022 Uberin toimitusjohtaja lähetti henkilöstölle viestin pidettyään ”erittäin valaisevia” sijoittajatapaamisia. Viestissä sanottiin muun muassa: ”On selvää, että markkinoilla on käynnissä seisminen muutos, ja meidän pitää reagoida siihen… Olemme asettaneet oikaistun käyttökatteen tavoitteeksi 5 miljoonaa dollaria vuonna 2023, mutta maalitolpat ovat vaihtuneet… Nyt kyse on vapaasta kassavirrasta.”
Makrotalouden myötätuulet
Ekonomisti John Kenneth Galbraithilla oli maksiimi: “On kahdenlaisia ennustajia: niitä jotka eivät tiedä ja niitä jotka eivät tiedä että eivät tiedä.” Vaikka olenkin vahvasti ensimmäisessä leirissä, en malta olla spekuloimatta tulevia makroekonomisia kehityskulkuja. Tulemme todennäköisesti näkemään lännessä pitkäkestoisen investointibuumin.
Otetaan kaksi esimerkkiä, ilmastokriisi ja deglobalisaatio (eli toimitusketjujen uudelleenrakentaminen). Lännellä ei ole riittävästi energiaomaisuutta tai tuotantokykyä näiden ongelmien ratkaisemiseen.
Seuraava vuosikymmen ei ole yksin silmäpareja ja sovelluksia, vaan on kyse sähköverkkojen rakentamisesta, sirutehtaista ja tuotantokapasiteetista. Pienemmät kotimaiset yritykset sekä raaka-aineiden, energian, koneteollisuuden, tuotannon ja rakentamisen kaltaiset alat tulevat todennäköisesti hyötymään. Ja siinä missä kasvuyritykset voivat innovoida, vakiintuneet yritykset rakentavat. Mark Twainin hengessä: kultakuumeen aikaan on viisasta myydä lapioita.
Arvon unohtaminen omalla vastuulla
Arvosijoittamista suosiva trendi jatkuu jo kolmatta vuotta. Kun kasvu- ja arvo-osakkeiden arvostusten ero povaa edelleen siirtymää kohti historiallisia keskiarvoja, paluu vapaan kassavirran pariin on ilmeinen ja mahdollinen investointibuumi hyödyttää perinteisiä toimialoja, kurinalaisuuden unohtaminen arvonmäärityksessä on sijoittajan omalla vastuulla.