Siirry sisältöön
Hirvi 1600x900

Yrittäjä paiskii töitä vuorokausien, vuosien ja vuosikymmenien läpi vaivoja säästelemättä. Jossain vaiheessa on pohdittava, mitä elämäntyönsä kanssa tekee. Jos yrityksen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle kiinnostaa, kannattaa suunnitelma tehdä ajoissa.

Yrittämisen mekassa Yhdysvalloissa on hämmästelty, miksi yritysvarallisuuden siirto seuraavalle sukupolvelle useammin epäonnistuu kuin onnistuu. Alaspäin viettävän polun askelmerkit on valitettavan usein jo ennalta nähtävissä.

Isossa kuvassa homma menee näin:

  1. Ensimmäinen yrittäjä-sukupolvi rakentaa liiketoiminnan ja luo varallisuuden.
  2. Toinen sukupolvi ylläpitää, mutta ei kehitä bisnestä riittävästi.
  3. Kolmas sukupolvi hukkaa sekä liiketoiminnan että varallisuuden.

Kirpaisevin esimerkki bisnes-darwinismin karuista oppitunneista löytyy erään kaikkien aikojen rikkaimman miehen, rautateiden kuninkaana tunnetun Cornelius Vanderbiltin (1794 -1877) suvusta. Kun 120 Vanderbiltiä tapasivat sukujuhlissa 1970-luvulla, paikalla ei ollut yhtään miljonääriä. Muutaman sukupolven aikana miljardit dollarit oli onnistuttu kadottamaan.

Rapakon takana perheyrityksistä alle kolmannes päätyy toiselle sukupolvelle ja vain kolme (!) prosenttia yrityksistä tuottaa tuloja kolmannelle sukupolvelle. Perhevarallisuuden häviäminen noudattaa samoja polkuja. 65 prosenttia perheistä hävittää varallisuuttaan jo toisessa polvessa ja 90 prosenttia kolmannen sukupolven aikana. Maalaisjärjellä on selvää, että jotain menee pieleen.

Siirrä arvot ennen varallisuutta

Varallisuutta sukupolvien yli säilyttäneiden yrittäjäperheiden kohdalla on useita yhtäläisyyksiä. Onnistunut sukupolvenvaihdos vaatii paitsi järjestelmällisyyttä, myös pitkäjänteistä kouluttamista. Yrittäjäperheen ja yrityksen arvomaailma on tultava jo nuorena potentiaalisille jatkajille tutuksi.

Viimeistään lukioikäisen kanssa on syytä pohtia jatkokoulutusvaihtoehtoja. Jos yrittäjyys on vaikuttanut kesätöiden ja muun tutustumisen jälkeen varteen otettavalta vaihtoehdolta, kannattaa hakeutua parhaisiin mahdollisiin opinahjoihin. Aikuisiälläkään peli ei ole vielä menetetty, kunhan toimeen tartutaan ripeästi ja tosissaan.

Jos yrittäjyyttä halutaan systemaattisesti siirtää sukupolvelta toiselle, kannattaa tunnistaa ne arvot, jotka yhdistävät vanhempaa ja nuorempaa sukupolvea. Yhteisten arvojen pohjalta on mahdollista määrittää yhteinen tavoite suvun yrittäjyydelle. Sitten onkin jo helpompaa rakentaa suunnitelma, jolla tavoite saavutetaan. Suunnitelmaa kannattaa säännöllisesti päivittää, jotta se pysyy ajan ja uusien sukupolvien tasalla. Vaikka jokainen sukupolvi tekee yrittämisestä itsensä näköistä, säilyvät menestyksekkäissä yrittäjäsuvuissa usein arvot samoina sukupolvelta toiselle.

Jos edellä mainittu herätti ajatuksia, niin ota ihmeessä yhteyttä. Meille Evlissä pitkän aikavälin suunnittelu yrittäjäperheiden näkökulmasta on arkipäivää.

Voit tutustua yrittäjille suunnattuihin palveluihimme täältä.

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua