Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Juhana Jatila600x300

Pitkäjänteisyys ja korkoa korolle, siinä kaksi tekijää joiden avulla vaurastuminen on mahdollista meille kaikille. Kun sijoitushorisontti on riittävän pitkä eikä sijoituksiin tehdä paniikinomaisia muutoksia, on meillä hyvä mahdollisuus kerätä merkittävä pääoma tulevaisuutta varten.

Pääomamarkkinoilta saatavat tuotot vaihtelevat vuosittain, mutta pitkällä aikavälillä osakesijoitukset ovat antaneet parhaimman tuoton. Obligaatiosijoitukset ovat loogisesti tuottaneet paremmin kuin rahamarkkinasijoitukset tai talletukset. Myös inflaatio on huomioitava sijoituksia suunnitellessa.

Mutta miksi säästää tulevaisuutta varten? Julkisuudessa on viime aikoina paljon keskusteltu eläkeiän nostamisesta. Eläkeikä nousee nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen kaikilla vuoden 1962 jälkeen syntyneillä. Pystymmekö tulevaisuudessa säilyttämään halutun toimeentulotason pelkän eläkkeen avulla?  Vai nouseeko eläkeikä vielä tuosta 65 vuodesta?

Suurin osa sijoittajista on aloittanut sijoitustoimintansa pienellä pääomalla, jota on kartutettu säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Jos 25–30 -vuotias aloittaa säännöllisen sijoittamisen esimerkiksi osakerahastoon, korkoa korolle -efektillä on valtava merkitys lopputulokseen.

Moni varainhoito-asiakas miettii, onko nyt hyvä hetki aloittaa sijoittaminen, kun osakemarkkinat ovat nousseet jo monta vuotta? Tarkastellessamme osakemarkkinoiden liikkeitä viimeisten 20 vuoden aikana havaitsemme, että on ollut runsaasti syitä miksi sijoittamista ei olisi kannattanut koskaan aloittaa. Brexit, Kreikka, finanssikriisi, 9/11, Persianlahden sodat, kirjanpitoskandaalit, teknokupla, Aasian/Venäjän kriisi jne.

Helposti tuntuu siltä, ettei oikeaa aikaa aloittamiselle ole ollut koskaan. Kaikista näistä kriiseistä huolimatta osakemarkkinat ovat tuottaneet erittäin hyvin ja korkoa korolle efektin ansiosta pitkäjänteisen sijoittajan salkun arvo on moninkertaistunut viimeisten 20 vuoden aikana. Suurin yksittäinen virhe olisi siis ollut sijoittamatta jättäminen.

Aina on hyvä hetki aloittaa sijoittaminen, mutta olisi ollut vielä parempi, jos olisit aloittanut sijoittamisen 25 vuotta sitten.