Kapitalismin ylä- ja alamäkiä sekä menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta luodataan eri kulmista vuoden 2018 ”Business Book of the Year Award” -kisassa.
Kisaan ilmoitettiin 500 opusta, joista kahden valintakierroksen jälkeen on jäljellä pitkä lista, eli 15 mielenkiintoisinta teosta, joiden parista voittaja valitaan.
Ohessa mielestäni viisi kiinnostavinta. Kirjojen linkit johtavat Amazonin sivuille, jossa kirjoihin voi tutustua tarkemmin ja tilata ne kotiinsa.
{{cta('4378b038-6fa9-4aad-a97b-5edacc4470f8','justifycenter')}}
- John Carreyrou: Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup
Kirjan keskeinen teema on huiman nousun, uhon ja tuhon nähnyt Theranos, joka kasvoi nopeasti miljardiluokan biotech-startupiksi. Oli vain yksi ongelma: Luvattu teknologia ei toiminut oikeasti. Luvassa intohimoa ja hybristä koko rahalla.
Erittäin luettava Augar ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä (The Greed Merchants, 2005) . Kirja alkaa brittien Big Bangista, eli vuodesta 1986. Tuolloin brittien finanssipalvelumarkkinoiden regulaatiota purettiin olan takaa. Lue, miten perinteisessä ja kunniallisessa lainaamiseen ja säästämiseen keskittyneessä Barclaysissa ajauduttiin desperadomaiseen ”Winner take it all ” -mentaliteettiin. En paljasta, pääseekö Barclays takaisin kunnialliselle tielle. Lue itse!
{{cta('5926a56b-992e-4eec-9f1c-3ec3b1ef2ecf','justifycenter')}}
- Alan Greenspan & Adrian Wooldridge: Capitalism in America: A History
Varma menestyjä. Katsotaan kuka ehtii tämän ensin kääntää suomeksi. Fedin pääjohtajan Greenspanin tukena on Economistin kirjoittaja ja historioitsija, joten painavaa tavaraa on tiedossa. Yhdysvaltojen ylivoimaisuuden keskeinen tekijä on ollut uniikki kyvykkyys sietää luovaa tuhoa, joka kuuluu keskeisenä osana kapitalismiin. Lue ainakin tämä, jos et muuta ehdi.
- Mariana Mazzucato: The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy
Mielenkiintoinen teos varallisuuden luomisesta globaalissa pelissä. Kenen toimesta varallisuutta luodaan, kuka siitä hyötyy ja ketkä sitä tuhoavat? Mazzucaton ajatusrakennelmat johtavat kohti suurta kysymystä: tarvitseeko nykyinen kapitalistinen malli reformia? Tämä kirja on osa jo käytävää globaalia debattia, joka kiihtyy kiihtymistään.
Tarinaa keritään nykypäivään aina vuoden 2008 finanssikriisistä. Kuinka syvästi yhteenkietoutuneita Yhdysvaltain ja Euroopan finanssisysteemit lopulta ovatkaan? Miten ja miksi rapakon takaa alkanut finanssikriisi rantautui Englannin ja Euroopan finanssimarkkinoiden kautta aina aasialaisiin tehtaisiin ja niiden pikkukaupunkien takapihoille asti?
Entä miten nouseva Kiina, sosiaalinen media ja keskiluokan amerikkalaisten kriisiytyminen liittykään toisiinsa?
Lue, niin luulet vähemmän ja tiedät enemmän!