Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Evli sijoittaminen kesa

Lähdimme  Evlissä tähän vuoteen optimistisena, ja toistaiseksi tämä on ollut oikea näkemys. Talouskasvu näytti globaalilla rintamalla piristymisen merkkejä jo viime kesänä, ja loppusyksystä indikaattorit ennustivat vuodesta 2017 parasta sitten 2010. Yritysten tulos- ja liikevaihtokasvu vaikutti seuraavan samaa vahvaa trendiä.

Tulokset ovat nyt pöydällä. Globaali talous voi hyvin, ja tuloskasvu yllätti alkuvuodesta jopa positiivisimmat ennusteet. Eikä siinä kaikki. Euroopan yllä ennen Hollannin ja Ranskan vaaleja vellonut poliittinen epävarmuus on, ainakin toistaiseksi, poistunut. Vaalitulokset ovat osoittautuneet suotuisiksi sekä Euroopan tulevaisuudelle että markkinoille. Yhdysvalloissa Trumpin hallinnolla on vaikeuksia saada läpi toivomiaan reformeja, mikä on hyvä asia kauppapolitiikan tiukennuksia vaativan linjan jäädessä taka-alalle.

The trend is your friend

Osakkeet etenevät vahvan markkinatrendin siivittämänä. Globaalisti osakkeet ovat tuottaneet osingot mukaan laskettuna yli 20 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Akateemikot puhuvat usein momentumista, joka toistaa itseään:  vahvat markkinat jatkavat  vahvistumistaan. Tämä markkina-anomalia on toteutunut Euroopassa. Osakkeet ovat tuottaneet vuoden alusta lähtien parhaimmillaan peräti 11 prosenttia.

Markkinakatsaus Q2 2017 kuva_3.jpg

Ylioptimismia ilmassa

Hetkellisesti optimismi on mielestämme noussut liian korkealle. Monilla markkinoilla voi nähdä hienoista ylikuumentumista, jonka taustalla on korkealle noussut sijoittajasentimentti ja positiivinen rahastovirta osakkeisiin - molemmat merkkejä, jotka voivat tarkoittaa pientä markkinaniiausta lähiaikoina.

Trump-riski taas nousussa

Poliittinen riski on hieman kasvanut, kun paine  Donald Trumpin ympärillä on jälleen eskaloitumassa. Pahimmillaan Trumpin jatkuvat virheaskeleet ja happaneva poliittinen ilmapiiri voivat johtaa virkasyytteeseen. Epävarmuus saattaa edelleen painaa USA:n osakemarkkinoita ja dollaria.

Taala on heikentynyt tänä vuonna näkemyksemme mukaisesti. Se on haitannut eurosijoittajan yhdysvaltalaisista osakkeista saamaa kokonaistuottoa. Myös Yhdysvaltain talouskasvu on nihkeää muuhun maailmaan verrattuna, minkä vuoksi keskuspankki Fed on jo rahapoliittisten kiristysten tiellä, päinvastoin kuin keskuspankit monissa muissa maissa. Nämä ovat syitä, miksi maaliskuussa pudotimme USA:n osakealipainoon.

Odotamme parempaa ostohetkeä

Emme silti halua vaipua liialliseen pessimismiin, sillä globaalisti sekä talouden että tulosten kasvu pysyvät odotuksiemme mukaan loppuvuoden vahvana. Reflaatiotarina elää siis edelleen talouden ja inflaation voimistuessa. Tämä on yleensä se hetki, kun sijoittajat vähentävät korkosijoituksiensa painoa ja ostavat lisää osakkeita. Uskomme, että parempi mahdollisuus osakkeiden ylipainotukselle löytyy hieman myöhemmin, ehkä kesän kuluessa.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja

 

{{cta('6bcf9192-df17-43fb-86c8-833a72a9532a')}}