Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Digitalisaatio evli 600x300

Psykologian perustietämyksestä on nykypäivän yritysjohtajille ja sijoittajalle arvaamatonta hyötyä. Tämän ovat havainneet monet rahoittamisen käyttäytymistieteeseen eli kansanomaisemmin sijoittamisen psykologiaan perehtyneet.

Monilla menestyneillä ja kokeneilla sijoittajilla on kyky löytää aliarvostettuja kohteita näkemällä ikään kuin numeroiden taakse. Samantyyppinen menestystekijä tuntuu erottavan jyvät akanoista myös toimitusjohtajien keskuudessa. Yritysten johtoryhmät ja hallitukset haistelevat tulevia menestyksen tuulia ja asettelevat sopivia palikoita oikeille paikoille.

Vaikka aina ei voi onnistua, yhdistää kovia sijoittajia ja bisnesvetureita yksi asia. Se on taito yhdistää tieteellinen ajattelutapa korkealaatuiseen mentaalirepresentaatioon. Saman kokonaisuuden hallintaa tarvitaan varainhoitoasioissa. Mentaalirepresentaatiolla tarkoitetaan kykyä rakentaa visuaalinen mielikuva tilanteesta, jota ei ole vielä tapahtunut.

 

{{cta('5926a56b-992e-4eec-9f1c-3ec3b1ef2ecf')}}

 

Jalkapallosta MM-kisoista oppia

Ajatellaanpa vaikka jalkapallon huippumaalinsylkijöitä, jotka kykenevät pitkälti tiedostamattomasti (pelitilanteessa ei ole aikaa funtsia liikaa…) siirtämään itsensä todennäköisimpiin maalintekopaikkoihin.

Mikä yhdisti jalkapallon MM-kisojen kaikkien aikojen maalinsylkijöitä (Maradona, Völler, Rivaldo, Rossi, Rummenigge, Baggio)? He osasivat olla oikeissa paikassa oikeaan aikaan. Heidän arvonsa perustuu kykyyn nähdä mihin pallo ja kymmenet muuttujat kentällä liikkuivat. Fyysisen liikkeensä he sovittivat näkemänsä mentaalirepresentaation mukaan. Nämä miehet eivät päässeet maalitilastojen kärkeen vain rangaistuspotkua laukomalla.

Oleellista on siis haistaa liikkeen suunta, eikä vain nähdä paikka, jossa pallo tällä hetkellä on.

 

{{cta('9e4063c6-640b-4f12-bc6a-eca92bcf07a7','justifycenter')}}

 

Tutki tietoisesti omia päätöksiäsi 

Sijoittajien ja yritysjohtajien liikkeitä tutkiessa tulee väistämättä mieleen, että kyky hahmotella bisnespallon todennäköisiä liikkeitä pelikentällä joillekin myötäsyntyisempi lahja kuin toisille. Omien päätösten tietoinen tutkiminen on elintärkeää, sillä ajatteluprosessit johtavat lopulta hyviin tai huonoihin lopputuloksiin. Se, kuinka usein sijoittajat ja yritysjohtajat todella tiedostavat ajattelun tasonsa, pysyy tietysti mysteerinä.

* Gnōthi seauton (tunne itsesi) on muinaiskreikkalainen aforismi, joka kreikkalaisen maantieteilijä Pausaniaan mukaan oli kirjoitettu Apollonin temppelin etupihalle Delfoissa.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua