Trump julisti rajut tullit, jotka iskevät talouteen ja markkinoihin. Kyseessä on historiallinen vedenjakaja, jossa sääntöpohjainen maailmanjärjestys uhkaa murentua ja vahvimman oikeus vallitsee.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti vastavuoroisista tulleista. Tullit ovat vielä korkeampia kuin pelättiin. Tullipaketin myötä esimerkiksi Kiinan tullit nousevat aiemmat tullit huomioiden peräti 54 prosenttiin. EU:n tulli nousee 20 prosenttiyksiköllä. Ystävävaltiot saivat kaverihinnan, eli vain 10 prosenttia. Trumpin yleistulli, eli tullin määrä, jos muuta ei mainita, tulee olemaan kymmenen prosenttia. Vanhassa maailmassa kymmenen prosenttia olisi ollut rankka tulli, nyt se on helpotus.
Seuraavaksi vastatullit
Muut maat vastaavat omilla tulleillaan. Vastatulleja rajaa USA:n uhkaukset kostosta. USA:lla on muita maita suurempi neuvotteluvoima sen suuren talouden ja asevoimien takia. Kuten koulukiusaaja, Trump hyödyntää suhteellista voimaa kanssakäymisissään. Hänen veljentyttärensä mukaan Donald piilotti lapsena pikkuveljensä lempilelua, jota tämä epätoivoisesti etsi. Nyt olemme kaikki hänen pikkuveljiään.
Vastustajista kovin on Euroopan Unioni. Unioni on varustautunut kauppasotaan valmistelemalla direktiivin, jolla voi tehdä amerikkalaista palveluviennistä verotettavaa. Amerikkalaisten teknologiajättien myynnistä merkittävä osa on nimenomaan palveluvientiä. Todennäköisesti suurin osa maista joutuu enemmän tai vähemmän taipumaan korotettuihin tulleihin.
Neuvottelua vai ei?
Tullit sisältävät neuvottelulisän. Neuvotteluiden myötä tullit lopulta laskevat. Mutta tullit eivät ole Trumpin hallinnon mielestä vain neuvotteluase. Tullit ovat ihmelääke, joka tepsii kaikkeen. Trumpin hallinnon kaksi keskeistä talousajattelijaa, Peter Navarro ja Stephen Miran, määräävät tulleja tautiin kuin tautiin. Tullit korjaavat kauppatasealijäämän, tuovat teollisuuden takaisin Amerikkaan, turvaavat strategisesti tärkeät toimialat ja luovat hyväpalkkaisia työpaikkoja ja tuloja valtiolle.
Kidutuskammio
Trumpia rajoittaa pelko vallan loppumisesta. Siksi neuvottelut halutaan hoitaa heti kauden alussa ennen kuin republikaanit valmistautuvat välivaaleihin ja vielä kun Joe Bidenia voi syyttää hintojen noususta. Tullit ovat aluksi korkeita, koska se asettaa vastustajat maksimipaineen alla, mikä nopeuttaa neuvotteluja.
Taloudellinen vaikutus
Taloustieteessä tullit ovat myrkkyä taloudelle. Professori Larry Summers vertaa tulleja luonnonkatastrofiksi tai öljykriisiksi. Hän myös luonnehti Trumpin merkantilismia erityisen typeräksi, koska tullit koskevat kaikkia tuotteita, myös niitä, jotka ovat välttämättömiä USA:lle. Taloustieteilijöiden mukaan tullisota pahensi 1930-luvun suurta lamaa.
Näin korkeat tullit iskevät maailmantalouteen. Talouskasvu laskee ja hinnat nousevat. USA käy suhteessa vähiten kauppaa, joten se kärsii suhteessa vähiten, EU ja Kiina enemmän. EU kärsii, koska se on avoimempi talous, ja Kiina, koska maa on investointivetoinen ja käy kauppaa. Tullien vaikutukset voi jakaa suoriin ja epäsuoriin vaikutuksiin. Suora vaikutus, jossa kuluttajien ostovoima ja nettovienti laskee, riippuu kaupan määrästä. Epäsuora vaikutus tulee siitä, että epävarmuus iskee teollisuuteen ja investointeihin ja että pankit kiristävät lainahanoja ja velkakirjarahoitus kallistuu.
Se, että USA käy kaikkia vastaan kauppasotaa, voi muuttaa asetelmaa. Yhdysvaltojen vienti voi kärsiä vastatulleista joka suunnalla, kun taas muiden maiden vienti kohtaa tullin vain USA-viennin osalta. Tästä syystä Trump myös korostaa kostoa vastatullien ja mahdollisten liittoutumien seurauksena.
Historian havinaa
Vuoden 1945 jälkeen USA on ajanut sääntöpohjaista vapaakauppaa puoluekannasta riippumatta, koska USA on kokenut hyötyvänsä asetelmasta. Amerikka myös ymmärsi, että oli virhe vetäytyä Atlantin vallin taakse ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Toisen maailmansodan jälkeen Amerikka ei toistanut virhettä vaan sitoutui luomaansa maailmanjärjestykseen. Trump ei usko USA:n hyötyvän, vaan kärsivän nykyjärjestelystä. Koulukiusaajan tavoin hän ymmärtää maailmaa, jossa vahvin sanelee.
Kuvio 1: Trump nostaa tullit historiallisen korkealle tasolle
