Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Adobe Stock 449823621 some20tiny

Trainee-jaksoni Evlissä kesällä 2022 sisälsi kolmen kuukauden jakson korkorahastojen salkunhoidossa sekä kuukauden jakson riskienvalvonnassa ja väittäisin, etten koskaan ole oppinut muutamassa kuukaudessa näin paljon. 

Työskentelyjaksoni osui erittäin mielenkiintoiseen ajankohtaan, sillä alkuvuoden ja kesän 2022 aikana lähes jokainen omaisuusluokka sai osansa muuttuneesta maailmasta: laukkaava inflaatio, nousevat korot pitkän nollakorkojakson jälkeen, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiahaasteet, edelleen takaraivossa kolkutteleva Covid-19-pandemia sekä historiallisen heikko euro suhteessa dollariin loivat erittäin haasteellisen markkinaympäristön.

Korkorahastojen salkunhoidossa sain erittäin konkreettisen kuvan salkunhoitajan ja analyytikon työtehtävistä, ja pääsin ilokseni osallistumaan moniin niistä. Työtehtäväni keskittyivät eniten kehittyville markkinoille sekä vihreisiin joukkovelkakirjoihin sijoittaviin rahastoihin. Kehittyville markkinoille sijoittaminen oli minulle hyppy suoraan syvään päähän, mutta myös todella opettavainen ja mieluinen kokemus. Siellä niin yritysten kuin valtioiden ja kulttuurien kirjo on valtava ja jokainen näistä tekijöistä tuo oman mausteensa sijoituskohteiden analysointiin. Evlillä panostetaan hyvin paljon vastuulliseen sijoittamiseen ja kehittyville markkinoille ESG-teemojen soveltaminen herätti paljon ajatuksia: täysin samaa kehikkoa on haastavaa soveltaa esimerkiksi Pohjoismaihin ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Toisaalta vihreisiin joukkovelkakirjoihin tutustuessani pääsin katsomaan ESG-teemaa eri näkökulmasta, ja näkemään hyvin konkreettisella tasolla, millaisia ympäristön kannalta positiivisia asioita rahaston sijoitukset ovat saaneet aikaan. Salkunhoidossa erityisen opettavaista oli kuulla konkreettisesta sijoitusprosessista; millaisia asioita kukin salkunhoitaja painottaa sijoituspäätöksissään ja miten he tekevät päätöksen sijoittaa tai olla sijoittamatta johonkin yhtiöön. Trainee-jakson kohokohtia olivat sijoituspäätöksiin osallistuminen ja kohteiden analysointi sekä tapaamiset yhtiöiden kanssa, joihin pääsin mukaan.

"Koen saaneeni paljon vastuuta, mutta myös tukea ja kannustusta, ja minuun luotettiin alusta lähtien."

Riskienvalvonnassa työtehtäväni liittyivät myös hyvin läheisesti Evlin rahastoihin, mutta tällä kertaa eri näkökulmasta kuin salkunhoidossa. Pääsin perehtymään riskienvalvontaan liittyvään sääntelyyn sekä tutustumaan riskienvalvonnan prosesseihin, joiden avulla Evlin rahastojen riskejä valvotaan sekä mitataan. Huomasin jakson aikana, että oma käsitykseni potentiaalisista riskeistä oli melko kapea, jonka vuoksi koen oppineeni kuukaudessa aiheesta paljon uutta. Sain heti alkuun itselleni mieleisen projektin rahastojen riskiraportoinnin kehittämiseen liittyen sekä pääsin vaikuttamaan itse siihen, miten raportti toteutetaan.

Evlissä minuun tekivät vaikutuksen siellä työskentelevät ihmiset sekä se, kuinka paljon traineihin panostetaan: pääsin kuulemaan eri tiimien toiminnasta perehdytystapaamisissa sekä ohjelman rakenne ja työtehtävät oli suunniteltu todella hyvin etukäteen. Rahoitusalan huippuammattilaisten kanssa työskentely ja mahdollisuus kuulla heidän uristaan ja nykyisistä työtehtävistään oli mielestäni etuoikeus ja ehdottomasti myös yksi parhaimpia asioita Trainee-jakson aikana.

Työilmapiiri Evlissä on erinomainen ja tunsin itseni tervetulleeksi taloon ensimmäisestä päivästä lähtien. Koen saaneeni paljon vastuuta, mutta myös tukea ja kannustusta, ja minuun luotettiin alusta lähtien. Palkitsevinta oli ehdottomasti huomata, kuinka paljon opinnoissa onkaan oppinut ja opitun soveltaminen todellisiin tilanteisiin sekä se, kun huomasi voivansa olla oikeasti avuksi. Toisaalta on paljon asioita, jotka oppii mielestäni parhaiten itse tekemällä työelämässä. Opintojen ollessa vielä hieman kesken, Trainee-ohjelma tuntui kuin lottovoitolta ja voin käsi sydämellä suositella Evliä työpaikkana jokaiselle rahoitusalan ammattilaiselle tai sellaiseksi haluavalle.

Alina Seppä, Evlin kesän 2022 Trainee-ohjelmaan osallistuja

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua