Monille tuttu otsikon lause talven tulosta on lainaus kuuluisasta fantasiasarjasta, Game of Thronesista. Tarinan maailmassa vuodenajat voivat olla erittäin pitkiä ja talvi saattaa kestää vuosikausia. Tärkein talven tuloon sisältyvä viesti on kuitenkin se, että pimeään ja kylmään ajanjaksoon kannattaa jokaisen valmistautua.
Taloudessa ja markkinoilla on hyvin samanlainen tunnelma juuri nyt. Huonompia aikoja odotellaan. Talouskirjallisuudessa ”huonot ajat” viittaavat yleensä taantumaan tai pahimmassa tapauksessa syvempään lamaan. Huonot ajat ovat usein tarkoittaneet myös keskimääräistä heikompia sijoitustuottoja. Mitä sijoittajan kannattaa nyt huomioida?
Markkinoita nakertaa kolme riskiä
Riskeistä ajankohtaisin – inflaatio – on ollut iso päänvaiva jo viime vuodesta alkaen. Pahojen unien inflaatiomöröt piinaavat keskuspankkiireja, joilla on takaraivossa 1970- ja 1980-lukujen inflaatiomurheet. Pelko on ajanut keskuspankit raastavalle rahapoliittiselle kiristyskuurille. Myös nousevat energian, tavaroiden ja palvelujen hinnat keventävät kotitalouksien kukkaroja. Tiukkeneva rahapolitiikka jarruttaa talouden kehitystä myös korkeampien rahoituskustannusten myötä.
Toinen syvä murhe on erityisesti Eurooppaan rantautunut energiakriisi. Ennätyskorkeat maakaasun hinnat ovat nostaneet energian hinnat taivaisiin. Kun liikutaan kohti talvea, kotitaloudet ovat vaikeuksissa painiskellessaan valtavien energialaskujen kanssa. Moni energiayhtiö on jo ahtaalla, ja erinäisiä pelastuspaketteja on alkanut ilmaantua eri maissa. On sanomattakin selvää, että Venäjän hyökkäys ja sitä seurannut Ukrainan sota on pääsyyllinen energiakriisille. Päättykö sota kuukauden vai vuosien päästä, vai ollenkaan? Vielä on vaikea sanoa.
Kolmas markkinoiden huoli on kasvanut taantumariski. Maailmanlaajuisen talouskasvun odotetaan tänä vuonna puolittuvan viime vuoden ennätysvahvasta, yli kuuden prosentin kasvusta. Ensi vuonna kasvu saattaa jo pudota alle kriittisen 2,5 prosentin tason, jota usein pidetään taantuman rajapyykkinä. Eurooppa on jo menossa kohti taantumaa. Kysymys ei kuulukaan enää, tuleeko taantuma, vaan milloin. Ei kannata kuitenkaan unohtaa, että historiallisesti maailmanlaajuinen taantuma on toteutunut vasta Yhdysvaltojen vaipuessa laskusuhdanteeseen. Todennäköisimmin taantuma iskee Amerikkaan vasta ensi vuoden puolella.
Hyvät uutiset – niitäkin on
Vaikka riskejä ja synkkiä uutisia vilisee jatkuvasti pitkin ruutuja, markkinoiden kannalta näköpiirissä on mahdollisesti myös positiivisia ajureita.
Yhdysvalloissa inflaation huippu on todennäköisesti ohitettu. Tästä syystä kannattaa muistaa, että erityisesti juuri USA:ssa on vallinnut vahvasta kysynnästä johtuva pysyvämpi inflaatio. Jos talouskasvu hyytyy, nostaa se työttömyyttä ja hillitsee palkkapaineita. USA:n keskuspankki Fedin mielestä tämä lienee se polku, joka johtaa inflaation taittumiseen. Kun talouden hidastumiseen ja inflaation taittumiseen viittaavia merkkejä tulee lisää, Fed pitää luultavasti tauon koronnostoissaan.
Energiakriisi on iso kysymysmerkki, mutta Venäjän mahdollinen ehdotus tulitauoksi voisi tuoda ainakin hetkellistä helpotusta vaikeaan tilanteeseen. Ulospääsy sodasta ja korkeasta energian hinnasta lienee kuitenkin kivinen tie. Pahimmassa tapauksessa sota jatkuu ja korkeat energian hinnat jäävät pitkäaikaiseksi ongelmaksi. Lähivuosina myös vihreä siirtymä voi luoda energian hintojen aiheuttamaa, pysyvämpää inflaatiota.
Taantumia tulee, mutta ei välttämättä samanaikaisesti eri maantieteellisille alueille. Suurempia systeemiriskejä ei onneksi ole tällä hetkellä havaittavissa. Kiinan ylivelkaantuneessa kiinteistösektorissa piilee suurin yksittäinen riski, jos se aiheuttaa Kiinan taantuman. Länsimaiset taloudet ovat toistaiseksi suhteellisen hyvässä kunnossa. Kotitalouksilla on edelleen paljon säästöjä, työttömyys on matalalla ja yrityssektori voi keskimäärin hyvin. Toisin sanoen, mahdolliset taantumat jäänevät lieviksi ja kestoltaan lyhyiksi.
Tulevia taantumia ei kuitenkaan ole täysimääräisesti hinnoiteltu markkinoillla. Ajanjakso, jolloin talous vajoaa taantumaan, on usein hankala osakemarkkinoilla. Tosin alkuvuoden laskun jälkeen, arvostustasot ovat tänä vuonna vajonneet jo erittäin alas monilla markkinoilla. Tämä voi hyvinkin loiventaa markkinalaskua tulevan tulostaantuman iskiessä.
Valoa tunnelin päässä?
Tulevien taantumien suhteen ei tietystikään näy minkäänlaista valoa, sillä yhtäkään taantumaa ei Euroopassa, Yhdysvalloissa tai Aasiassa ole vielä alkanut (todennäköisesti). Taantumia voidaan toki myös välttää. Tämä jää nähtäväksi.
Ensimmäinen sijoittajien näkemä valonpilkahdus on luultavasti keskuspankkien rahapoliittinen käännös. Haukkamainen linja voi äkkiä muuttua kyyhkysmäiseksi. Inflaation hiipuminen voi olla siihen johtava ajuri, ja käännös saattaa parhaimmassa tapauksessa tapahtua jo lähikuukausina. Mikäli sellainen tulee, markkinat reagoivat todennäköisesti hyvin positiivisesti.
Tämä nähtiin jo kesäkuukausien osakenousun aikana, kun sijoittajat odottivat keskuspankkien suunnanmuutoksen tapahtuvan jo loppukesästä. Kun muutosta ei tullutkaan, markkinat lähtivät uuteen laskuun.
Vaikka talvi onkin tulossa, pelkkää synkkyyttä ei ole luvassa. Talvesta voi seurata myös hyviä uutisia.
Kuten aikaisemmin totesin, talven kylmyys saattaa jäähdyttää maailmantalouden lisäksi keskuspankkien kiristysruuveja. Historia muistuttaa meitä siitä, että osakemarkkinat kääntyvät keskellä taloussynkkyyttä usein nousuun. Tällä kertaa inflaation kääntyminen ja sen tuoma rahapolitiikan muutos voi laittaa pisteen käynnissä olevalle osakkeiden laskumarkkinalle.