Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa lauantaina 23.11.2024 klo 10.00-11.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

Visio markkinat 12 18

Maailmantalouden kasvu on pudonnut viimeisten kuukausien aikana noin 3,5 prosentin tasoille, kun vuosi sitten mentiin pirteää neljän prosentin kasvuvauhtia. Vuodelta 2019 odotamme suunnilleen 3-3,5 prosentin kasvua, mikä olisi riittävän hyvä taso yrityssektorille. Tällaisessa talousympäristössä voi odottaa ainakin viiden prosentin tuloskasvua osakemarkkinoilla. Tulosparannus riittäisi tukemaan markkinoita. Globaalia taantumaa emme talous- ja markkinamittarien perusteella tulevalle vuodelle ennusta.

Riskit hallittavissa

Osakemarkkinoilta voi odottaa ensi vuonna nousua, vaikka tietyt riskit aiheuttavatkin heiluntaa. Sahausliike on tänä vuonna lisääntynyt, ja sen odotamme jatkuvan samoilla tasoilla. Riskeistä suurin on kauppakiista.

USA ja Kiina sopivat vastikään kolmen kuukauden tulitauosta, jonka aikana kauppasopimuksia yritetään uudistaa. On molempien intresseissä saada diili aikaiseksi, sillä laajamittaiset tuontitullit heikentäisivät sekä Yhdysvaltojen että Kiinan kasvulukuja. Kauppakonfliktin jatkuminen lisäisi myös markkinoiden epävarmuutta. Yritykset siirtävät investointipäätöksiään tulevaisuuteen ja talouskasvu hiipuu epävarmuuden saadessa tuulta alleen. 

Keskuspankit ovat enimmäkseen siirtyneet kiristämään rahapolitiikkaa, ja korkeammat korot saattavat jossain vaiheessa jarruttaa talouden kasvua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tämän hetkiset korkotasot ovat historiallisesti erittäin matalia. Yhdysvalloissa, jossa ohjauskorkoa on nostettu eniten länsimaista, voidaan ensi vuonna saavuttaa ”neutraali” korkotaso (ei kiristävä muttei myöskään elvyttävä taso).

Euroopassa suurin yksittäinen riski on brexit. Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta 1.huhtikuuta ilman sopimusta, sillä voi olla merkittäviä negatiivisia talousvaikutuksia, ei vain Britannialle vaan koko Euroopalle. Siksi sekä brittiparlamentti että EU haluavat todennäköisesti saada sopimuksen aikaan ennen H-hetkeä. Päinvastaisella skenaariolla olisi liian huonot seuraukset.

Markkinat hinnoittelevat jo heikompia aikoja

Sijoitusmarkkinoilla hieman alempi talouskasvun taso tarkoittaa maltillisen positiivisia tuotto-odotuksia. Loppuvuoden kurssilasku on johtanut alempiin arvostustasoihin, ja osakkeet esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla ovat suorastaan halpoja. Osakemarkkinat siis hinnoittelevat paljon huonompaa tulevaisuutta kuin oma päänäkemyksemme ensi vuodelta odottaa. Jos heikompi skenaario ei toteudu, osakkeissa voi olla  nousuvaraa enemmänkin. Korkomarkkinoilla yrityslainojen tuottoerot valtionlainoihin nähden ovat kesän jälkeen nousseet tasoille, jotka ovat jo houkuttelevia pitkän ajan sijoittajalle.

visio-markkinat-12-18

Tuotto-odotukset positiivisia

Sijoitusympäristö ei siis välttämättä ole niin heikko kuin markkinat tällä hetkellä antavat ymmärtää. Tunnelma sijoittajien keskuudessa on erittäin apea, mikä on itse asiassa positiivinen asia. Todella negatiivinen sentimentti tarkoittaa usein nousevia markkinahintoja. Mikäli riskit (kauppakiistat, brexit, Italia, Fed) eivät enää nykyisestä pahene, saattaa markkinoiden nousu ensi vuoden alussa jatkua. Mielestämme hetkellinen riskin säätö eli taktinen allokaatio kannattaa myös ensi vuonna.

Tänä vuonna olemme enimmäkseen onnistuneet taktisessa allokaatiossamme. Vuonna 2019 odotamme osakkeista 0-10 prosentin tuottoja, alueesta riippuen. Myös yrityslainoista odotamme positiivisia tuottoja seuraavien 12 kuukauden aikana, erityisesti high yield-yrityslainoista.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja, Varainhoidon allokaatiotiimi

Lue myös Juhana Jatilan juttu hajauttamisesta

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua