Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Evli Visio 3 2017 1

Euroopan ja kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat nousseet vahvasti samalla kun amerikkalaiset osakkeet ovat hieman takkuilleet. Ilmiön taustalla on sekä poliittisia että taloudellisia ajureita.

EvliVisio-3-2017-1.jpg

Trump kompuroi

Yhdysvalloissa markkinat ovat havahtuneet Presidentti Donald Trumpin kompurointiin terveydenhuoltouudistuksen suhteen. Terveydenhuoltouudistuksen motiivi oli Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen (Obamacare) mitätöiminen. Obaman keskeinen ajatus oli ulottaa terveydenhuolto köyhimmillekin amerikkalaisille. Kustannukset katettiin tekemällä vakuutus pakolliseksi kaikille. Nuoret, varakkaat ja terveet subventoivat siis vanhoja, köyhiä ja sairaita. Republikaaneja laajentuneen järjestelmän pakollisuus ja kalleus ärsyttää.

Markkinoilla ei ole mitään Obaman terveydenhuoltoa vastaan. Obaman laajentama terveydenhuolto tukee talouskasvua, sillä köyhemmät amerikkalaiset pysyvät terveinä ja kuluttavat enemmän kun valtio käyttää terveydenhuoltomenoihin.

Markkinat kuitenkin päättelevät, että Trumpin kyvyttömyys kaataa republikaanien vihaama Obamacare, vähentää hänen mahdollisuuksiaan toteuttaa veroalennuksia ja infrastruktuurihankkeita. Yritysveronalennuksia pidetään markkinoilla hyvin tärkeinä yritysten tuloskasvun kannalta.

Euroopassa menee hyvin!

Euroopassa poliittinen riski on hiipunut. Hollannin vaalit kaatoivat kylmää vettä populistien niskaan. Gallupit kertovat Le Penin pääsevän Ranskassa toiselle kierroksella, mutta häviävän suurella todennäköisyydellä toisella kierroksella vastassa on vasemmisto tai oikeisto.

Jälkikäteen katsottuna parjatut gallupit ennakoivat vaalituloksen Yhdysvalloissa hyvin. Gallupit arvioivat aivan oikein, että Clinton saisi yli kaksi miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Gallupit vastaavat kysymykseen kuinka monta ääntä ehdokas saa, eivät siihen kumpi voittaa vaalit. Epäsuoran vaalijärjestelmän erikoispiirteet eli valitsijamiesjärjestelmä ja äänien maantieteellinen laskeuma johtivat Trumpin valintaan. Suoran kansanvaalin Ranskassa Trump olisi hävinnyt. Le Penin gallup-tulokset ovat heikompia kuin Trumpin olivat.

Eurooppalainen talous on päässyt kovaan vauhtiin, mikä tukee eurooppalaisia osakkeita. Ekonomistit ovat reivanneet talousennusteitaan ylös siihen malliin, että Euroopan BKT-kasvu saattaa päihittää Yhdysvallat myös tänä vuonna.

Pitkästä aikaa vanha manner näyttää pääsevän hyvään vauhtiin.

Valtteri Ahti, pääekonomisti. Lue myös Le Penin voitto epätodennäköisempi kuin Trumpin yllätys

 

{{cta('9752bbed-1caf-450d-ad87-dba45474f086')}}