Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Suominen logo blue RGB

Näkyvyyden saaminen ja potentiaalisten sijoittajien tavoittaminen olivat tavoitteena, kun Suominen Oyj aloitti vuoden 2017 alussa yhteistyön Evlin kanssa. Suominen on Evlin yritysseurannassa. Yrityksestä tehdään analyysejä ja sijoittajia tavataan säännöllisesti.

– Meitä palvelee Evlin Research ja tavoitteena on nimenomaan Suomisen omistaja-arvon kasvattaminen, kertoo Suomisen talousjohtaja Tapio Engström

Suomisen tunnettuuden haaste liittyy yrityksen viime vuosien aikana kokemaan muodonmuutokseen. Suomisesta on muutamassa vuodessa muotoutunut pelkästään kuitukankaisiin keskittynyt yhtiö. Ennen vuoden 2011 marraskuuta Suomisella oli kolme suunnilleen yhtä suurta liiketoimintaa ja yhtiö toimi pääasiassa Suomen lisäksi Pohjois- ja Keski-Euroopassa. Konsernin liikevaihto oli noin 170 miljoonaa euroa.

Yritysosto taitekohtana

Marraskuussa 2011 Suominen osti Ahlstromin Home and Personal -liiketoiminta-alueen. Yhdessä yössä kuitukankaista tuli selvästi Suomisen suurin liiketoiminta-alue. Yhtiön toiminta laajeni samalla Etelä-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan ja konsernin liikevaihto nousi noin 450 miljoonaan euroon. Yritysosto merkitsi taitekohtaa Suomisen muutoksessa kuitukangasyhtiöksi.

Heinäkuussa 2013 Suominen luopui Codi Wipes -liiketoiminnasta, joka oli erikoistunut jatkojalostamaan kuitukankaista erilaisia kosteuspyyhkeitä. Yritysmyynti selkeytti Suomisen asemaa arvoketjussa, sillä nyt yhtiö ei enää kilpaillut asiakkaidensa kanssa. Yritysmyynnin jälkeen Suomisella oli kaksi liiketoimintaa: Kuitukankaat ja Joustopakkaukset.

Helmikuussa 2014 yhtiö hankki tehtaan Pauliniasta, Brasiliasta ja heinäkuussa 2014 Suominen myi Joustopakkaukset-liiketoiminta-alueen. Tämä oli yhtiön muodonmuutoksen päätepiste - nyt Suominen on sataprosenttisesti kuitukangasyhtiö joka toimii kolmella mantereella – Euroopan lisäksi Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

– Kuitukankaisiin erikoistunut yritys ei sijoittajien mielestä kuulostaa varmaan kovinkaan seksikkäältä. Kasvupotentiaali alalla on kuitenkin merkittävä, sillä se on sidoksissa elintason nousuun Engström huomauttaa.

Yrityksenä eteenpäin kasvavilla markkinoilla

Noin 90 prosenttia Suomisen tuotteista on pyyhintätuotteita ja loput 10 prosenttia jakaantuvat Medical- ja Hygiene-tuotteiden välillä.

– Me toimimme B2B-bisneksessä, mutta tuotteidemme loppuasiakkaita ovat kuluttajat ja ne markkinat kasvavat koko ajan. Pienetkin parannukset elintasossa nostavat kysyntää esimerkiksi kasvavan keskiluokan Aasiassa, Engström toteaa.

Suomisen painolastina ovat vuotta 2011 edeltäneet heikot vuodet. Ahlstrom-kaupan jälkeiset vuodet ovat olleet hyviä, mutta sana ei ole vielä levinnyt sijoittajapiireissä. Yrityksen viiden suurimman omistajan osuus osakkeista on noin 60 prosenttia – suurimpana Ahlstrom Capital 27 prosentin osuudellaan.

– Olemme keskisuuri yhtiö, joka haluaa lisätä tunnettuuttaan, kasvattaa osakkeensa vaihtuvuutta ja ylipäänsä mennä yrityksenä eteenpäin. Niinpä kun Evlistä oltiin meihin yhteydessä, tarjoukseen oli helppo tarttua, Engström sanoo.

Yhteistyöstä tukea kasvuun

– Heti vuoden alussa meistä tehtiin ensimmäinen yleisesittelyraportti ja yhteistyö Evlin analyytikko Markku Järvisen kanssa on sujunut kaikin puolin hyvin.

Suomisen kannalta on arvokasta Evlin tuottama riippumaton tieto yrityksen tilasta sekä suhteet sijoittajiin. Ensimmäinen sijoittajatapaaminen järjestettiin Helsingissä ja seuraava on Tukholmassa.

– Saimme paikalle juuri oikeat henkilöt sekä runsaan ja aktiivisen osallistujajoukon, Engström toteaa.

– Vakiintuneet ja sitoutuneet omistajat ovat yritykselle tärkeitä. Yhtä tärkeää olisi saada osakkeeseen lisää vaihtuvuutta. Sen tavoitteen toteuttamissa Evli on meille merkittävänä apuna.

suominen logo

Haluatko kuulla lisää?

Soita Jonas Forslund 040 595 0968 (Evli Research) tai jätä yhteystietosi niin olen sinuun yhteydessä. 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua