Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Juhana Jatila200x100

Sijoituspäätöksiä tehdessä aika tulee aina huomioida. Suunnitellun sijoitusajan ollessa pitkä, salkun osakepainoa pitää muuttaa ajan kuluessa. Sijoitusta tehdessä salkun osakepaino voi olla hyvinkin korkea. Vuosien mittaan salkun riskitasoa yleensä madalletaan. Tämä tarkoittaa sitä, että osakesijoitusten painoa pitää pienentää ja korkosijoitusten painoa nostaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: vähennä luvusta 100 oma ikäsi, niin saat salkkusi osakepainon. 20-vuotiaalle sijoittajalle 80 % osakepaino on perusteltu, samoin kuin 70-vuotiaan sijoittajan 30 % osakepaino.

Realisointiajan lähestyessä salkun riskitasoa tulee pienentää. Osakesijoitukset ovat yleensä salkun riskipitoisimpia sijoituksia ja niiden määrää on vähennettävä. Korkosijoitukset edustavat salkussa yleensä vähemmän riskisiä sijoituksia ja niiden painoa tulee taas lisätä.

Vaiheittainen siirtyminen markkinoille?

Ajallisen hajautuksen perusidea on riskien hallinta. Jos aikoo siirtyä osakemarkkinoille yhdellä kertaa, on mahdollista, että markkinat lähtevät laskuun seuraavana päivänä. Siirtyminen useammassa, esimerkiksi neljässä erässä markkinoille tasoittaa tätä riskiä.

Vaiheittainen siirtyminen markkinoille on hyvä tapa laskea sijoitusten keskiostohintaa. Kuukausittain osakerahastoihin sijoittaminen on hyvä tapa kartuttaa säästöjä tulevaisuutta varten. Sijoitushorisontin ollessa pitkä, esimerkiksi 15 vuotta, hyödynnetään automaattisesti osakemarkkinoiden laskun tuoma alennusmyynti.