Salkunhoitajien onnistumista on joskus verrattu apinoiden tikanheittoon. Robottien korkeamman älykkyysosamäärän saapuminen lienee siis hyvä uutinen. Parempia tuottoja on luvassa.
Markkinat näyttävät usein toimivan kaaosmaisesti. Informaatiotulva on valtava, kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ennustaminen on mahdotonta. Pienen sijoittajan kapasiteetti ei riitä kaiken tiedon käsittelemiseen. Aktiivisesti näkemystä ottava sijoittaja joutuu koville markkinoiden nopeissa muutoksissa, joten moni ei uskalla laittaa itseään likoon ja tyytyy passiivisesti markkinoiden vietäväksi.
Voiko sijoitusrobotti spekuloida?
Tekoälyn tuleminen tarjoaa ratkaisua ongelmaan. Kone lukee yritysten tulosraportit sekuntien murto-osissa. Koneen tietojenkäsittelykapasiteetti, laskentateho ja tulevaisuudenskenaarioiden simulointi on ylivoimaista. Tämän ansiosta robotti pystyy ennakoimaan markkinoita ja reagoimaan hitaita ja ”tyhmiä” sijoittajia nopeammin. Kone on muita askeleen edellä, ainakin niin kauan kuin jollain on vieläkin nopeampi ja älykkäämpi kone. Tulevaisuudessa sijoitusrobotit kilpailevat keskenään.
Miten sijoitusrobotti sijoittaisi tällä hetkellä?
Ihmiset sijoittavat usein trendien perusteella. Vanha viisaus kertoo trendin olevan sijoittajan ystävä ”The trend is your friend”. Trendeissä kannattaakin olla mukana – kunnes ne kääntyvät. Trendikäänteen haistelu onkin yksi sijoittamisen kulmakivistä. Jos käänteen aavistaa tai jopa havaitsee ennen muita, kannattaa mennä markkinoiden trendiä vastaan. Onko nyt sellainen hetki?
Ihmissijoittajat pohtivat myös paljon sijoituskohteiden arvostustasoja. ”Osta halvalla ja myy kalliilla” on tuoton peruskivi. Jos tekee päinvastoin, jää käteen Musta Pekka. Robotti tuskin sortuu näin yksinkertaiseen virheeseen.
Ihmissijoittajat turvautuvat arvostustasoja analysoidessaan historiaan, nykyhetkeen tai odotuksiin. He vertaavat tämänhetkistä arvostustasoa menneisyyteen, verrokkiryhmään tai tulevaisuudenodotuksiin. Ylilyönnit ja markkinakuplat ovat aina haasteellisia fundamentaalisesta näkökulmasta. Silti monet sijoittajat haluavat olla kuplissa mukana, sillä juuri niissä voi tehdä paljon rahaa!
Ihmissijoittajasta voi juuri nyt tuntua, että robotti voisi olla myyntilaidalla. Nousutrendi osakemarkkinoilla on jatkunut pitkään, arvostustasot ovat keskimääräistä kalliimmilla tasoilla ja tulevaisuus on epävarma.
Voi tosin olla, että sofistikoituneen robotin algoritmi onkin huomattavasti moniulotteisempi ja pystyy huomioimaan uutisvirtaa, someviestintää, markkinoiden rahavirtoja, sijoittajien positioitumista, markkinakorrelaatioita ynnä muuta tietoa.
Voiko konekaan silti voittaa Adam Smithin tunnetuksi tekemää, markkinoita ohjaavaa näkymätöntä kättä? Markkinat voivat joskus olla väärässä, mutta yksittäisen sijoittajan on vaikea pyristellä markkinoita vastaan.
Sijoittamisessa on kaikesta huolimatta tärkeintä olennaisten asioiden ja tietojen suodattaminen kaikesta muusta. Punainen lanka, eli se mihin sijoituspäätöksensä perustaa, on ollut ainakin menestyneimpien sijoittajien onnistumisten taustalla. Yksinkertaista.
Tomas Hildebrandt
Miten tekoäly toimii sijoitussuunnittelussa ja tavoitteen asettamisessa? Miksi sinun kannattaa hyödyntää uusia digitaalisia mahdollisuuksia? Tule kuulemaan asiantuntijoiltamme.
{{cta('efe14167-e691-4602-8b2b-815db04c1e7a','justifycenter')}}