Siirry sisältöön
Varaa aika pb

Osakemarkkinat pomppivat ja sijoittajien huoli kasvaa.  Vai kasvaako? Talousmedian kirkuvat otsikot näyttävät kuitenkin helposti huutavan tätä ”totuutta”. Itsenäiselle ajattelulle, mutta myös yhteispelille on suurempi tilaus kuin koskaan ennen.


 

Sijoitussuunnitelma kaiken A & O

Osakemarkkinoiden pomppiessa, on hyvä muistutella itseään sijoittamisen kuolemattomista totuuksista. Tuottoa ei ole olemassa ilman riskinottoa. Riskiä on hyvä säätää itselleen ja perheen elämäntilanteelle sopivaksi tekemällä kirjallinen sijoitussuunnitelma joko itsekseen tai yhdessä ammattilaisen kanssa. Tehty sijoitussuunnitelma ja sen noudattaminen on akateemikoiden mukaan helpoin ja varmin tie pitkäjänteiseen vaurastumiseen.

Buffettin oikea käsi ei huolestu

Kurssirumban keskellä omaa mielentilaa auttaa, jos tuntee miten kokeneet konkarit ovat sijoituselämää eläneet. Warren Buffetin tietävät kaikki, mutta tuntemattomammaksi mieheksi on jäänyt hänen oikea kätensä ja pitkäaikainen ystävänsä Charlie Munger, joka toimii Berkshire Hathawayn hallituksen varapuheenjohtajana. Munger on 95-vuotias teräväsanainen konkari, joka käy edelleen päivittäin töissä.

Munger on kuuluisa kyvystään jalostaa monimutkaisia asiakokonaisuuksia kadunmiehelle ymmärrettäviksi lauseiksi. Huolestuneelle sijoittajalle Munger tarjoaa viisi kultaista ohjetta, jotka hän ”Poor Charlie’s Almanac”- kirjassaan tiivistää seuraavasti. 

  1. Ole itsenäinen

Jos sijoitusideasi perustuvat CNBC:n, CNN:n tai muun talousmedian seuraamiseen, on erittäin todennäköistä että sijoitusmenestyksesi jäävät keskiverron tasolle tai reippaasti sen alle.

”Vain saduissa keisareille kerrotaan, että he ovat alasti”, toteaa Munger monimerkityksellisesti.

  1. Omaa älyllistä nöyryyttä

Myönnä ettet tiedä läheskään kaikkea. Se on kaiken viisauden alku.”Elämän rautainen sääntö on, että vain 20 prosenttia ihmisistä voi olla parhaassa viidenneksessä”, sivaltaa Munger. Sinä et ole Warren Buffett. Hyväksy se.

  1. Allokoi järkevästi

Kunnollisen sijoitussuunnitelman teko on sijoittajalle tärkeintä. Tällöin mitkään markkinaturbulenssit eivät kaada venettäsi.

  1. Ole kärsivällinen

Kyky istua vanttuut vaaterissa ja olla tekemättä mitään sijoituksilleen, on useimmille ihmisille hämmentävän vaikeaa. Todellinen sijoittaja miettii verotusta myöden jokaisen siirtonsa, koska jokaisen siirto markkinoilla maksaa.

  1. Ole päättäväinen

Kun markkinatilanteet avautuvat suotuisiksi, on kärsivällisen sijoittajan aika toimia päättäväisesti.

Mungerin ohjeista paistaa selkeästi läpi yhteispelin tarve. Harva sijoittaja pärjää kaikilla sijoittamisen osa-alueilla itsekseen. Ammattilaisen apua voi ja kannattaa käyttää tarvittaessa.

Älä myy väärään aikaan!

Sijoitussuunnitelma ja sen NOUDATTAMINEN on hyvä pohja pitkäjänteiselle vaurastumiselle, jota hetkelliset kuopat matkan varrella eivät häiritse.

Akateemikkojen mukaan suurin este monien sijoittajien vaurastumiselle on väärään aikaan myyminen. Sijoitussuunnitelma saattaa olla tehtynä, mutta sitä ei noudateta. Tunteet ottavat helposti vallan loogiselta ajattelulta.

Jos taas sijoitussuunnitelmaa ei ole tehty, on helppo hermostua milloin mistäkin markkinoilla tapahtuvasta liikkeestä. Hermostumista tyypillisesti lisää vielä talous- ja sijoitusmedian kirkuvat otsikot, joilla on tarkoitus pyydystää mahdollisimman paljon lukijoita. Tämä ilmiö havaittiin taas viime joulukuussa.

Hoida sijoitussuunnitelma kuntoon

Tee siis itsellesi palvelus ja hoida sijoitussuunnitelma kuntoon. Autamme Evlissä mielellämme sijoitussuunnitelman kaikkien osa-alueiden huomioimisessa. Ota yhteyttä, jos sijoitussuunnitelma on tekemättä. Oikeasti.

 

{{cta('0e94e8cd-fc95-4236-a0a2-f5c0ddd2a399','justifycenter')}}
Kun sijoitussuunnitelma on rauhassa ja ajatuksella tehty, sitä tarvitsee vain noudattaa.

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua