Siirry sisältöön
Hymyilevä nainen työskentelee kannettavan tietokoneen kanssa pöydän ääressä istuen.

Varainhoitajat ovat etujoukoissa ajamassa kattavampaa ja yhdenmukaisempaa yhtiöiden luontovaikutusten raportointia. Näin Evlin työ luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi etenee.

Luontokato on systeeminen riski koko maailmantaloudelle. Maailman talousfoorumin arvion mukaan yli puolet maailman bruttokansantuotteesta on kohtalaisen tai hyvin vahvasti riippuvainen luonnosta, ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen heijastuu yhä vahvemmin yritysten toimintaan. Ei siis ole ihme, että myös sijoittajat ovat heränneet luontokadon riskeihin.

Yksi tärkeimmistä ensimmäisistä askelista luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi on kehittää yhteismitallisia tapoja arvioida ja raportoida yhtiöiden luontovaikutuksia ja luontokatoon liittyviä riskejä. Loppuvuodesta 2022 Montrealin luontokokouksessa yli 190 osapuolta hyväksyi Global Biodiversity Frameworkin. Yksi sen keskeisistä tavoitteista on saada yritykset ja rahoitusinstituutiot raportoimaan luontoon liittyvistä riskeistään, vaikutuksistaan ja riippuvuuksistaan niin omissa toiminnoissaan kuin koko arvoketjussa.

Luontokadon vaikutusten mittaaminen ja raportointi on monimutkaisempaa kuin esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen, mutta tuoreet kansainväliset varainhoitajien vetämät aloitteet, joissa Evlikin on aktiivisesti mukana, viitoittavat tietä kohti entistä kattavampaa luontovaikutusten arviointia. 

Nature Action 100 kannustaa suuria yrityksiä raportoimaan luontovaikutuksistaan

Syyskuussa 2023 suuri joukko kansainvälisiä varainhoitajia, Evli mukaan lukien, lähetti sijoittajakirjeen sadalle luonnon monimuotoisuuden kannalta keskeisessä roolissa olevalle yhtiölle. Yrityksiä kannustettiin ryhtymään kunnianhimoisiin toimiin biodiversiteetin heikkenemisen pysäyttämiseksi.

Nature Action 100 on kansainvälinen aloite, jossa on mukana yli kaksisataa sijoittajaa, joiden yhteiset hallinnoitavat varat ovat yli 30 biljoonaa dollaria. Aloite täydentää Global Biodiversity Frameworkia, ja se määrittelee kahdeksan luonnon kannalta keskeistä toimialaa ja näiden piiristä sata yritystä, joiden toiminnalla on merkittäviä vaikutuksia luontokatoon.

Kirjeen saaneiden yhtiöiden odotetaan arvioivan ja julkisesti raportoivan luontoon liittyvistä riippuvuuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista läpi arvoketjun sekä julkistavan tieteeseen perustuvat tavoitteet luontokadon hillitsemiseksi. Lisäksi niiden odotetaan minimoivan oman osallisuutensa luontokatoon sekä suojelemaan ja ennallistamaan ekosysteemejä läpi tuotantoketjunsa vuoteen 2030 mennessä Montrealin luontokokouksen tavoitteiden mukaisesti. 

Syksyllä lähetetty sijoittajakirje on vasta alkua Nature Action 100 -aloitteessa. Kirjeen saaneilta yrityksiltä vaaditaan kattavaa suunnitelmaa sekä vuosittaista raportointia tavoitteissa edistymisestä. Myös aloitteeseen osallistuvat sijoittajat tulevat raportoimaan oman vaikuttamistyönsä etenemisestä.

Luontoraportoinnin määrä kasvaa ja yhdenmukaistuu TNFD:n suositusten myötä

Syksyllä 2023 otettiin toinenkin tärkeä edistysaskel luontoraportoinnin laajentumisessa, kun Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) julkkaisi valmiin viitekehyksensä ja suosituksensa organisaatioiden luontovaikutusten raportoinnille.

Viitekehyksen tarkoituksena on auttaa organisaatioita tunnistamaan oman toimintansa luontoon liittyvät riippuvuudet, vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet sekä raportoimaan niistä. Tavoitteena on tehdä luontoon liittyvästä raportoinnista yhteismitallista ja siten vertailukelpoista.

Tähän mennessä sijoittajat ovat saaneet tietoa yritysten luontovaikutuksista lähes yksinomaan datantarjoajilta. TNFD:n suositusten myötä yhtiöiden itse tekemän luontoraportoinnin määrä kasvaa ja yhdenmukaistuu. Lisääntynyt raportointi hyödyttää sijoittajia, jotka saavat yrityksiltä täysin uudenlaista dataa sijoituspäätöstensä tueksi.

Evli liittyi TNFD-foorumiin kesällä 2022 ensimmäisenä suomalaisena varainhoitajana. Myöhemmin vuonna 2024 Evli liittyi TNFD Early Adopters -yhtiöiden joukkoon, mikä tarkoittaa sitä, että Evli sitoutui raportoimaan TNFD:n raportointisuositusten mukaisesti vuodesta 2024. TNFD on laatinut erilliset suositukset rahoitusalan toimijoiden omalle raportoinnille, ja Evli tulee julkaisemaan ensimmäisen TNFD-raporttinsa osana vuosiraportointiaan vuodesta 2024. 

Luontomittarit tulevat näkymään myös Evlin asiakkaille

Sijoittajien yhteiset aloitteet ovat tärkeässä roolissa luontoraportoinnin kehittämisessä, mutta jokaiselta varainhoitajalta kaivataan myös omia konkreettisia toimenpiteitä luontokadon huomioimiseksi sijoitustoiminnassa.

Oma biodiversiteettityömme on ollut aktiivisesti käynnissä jo vuodesta 2019. Olemme tutkineet erilaisia biodiversiteettimittareita sekä osallistuneet useampaan yhteisvaikuttamishankkeeseen, joista Nature Action 100 on erinomainen esimerkki.

Olemme myös laatineet biodiversiteettityöllemme tiekartan, jossa määritellään tarkemmat toimenpiteet seuraaville vuosille. Tavoitteenamme on syventää luontovaikutusten analyysejä sekä löytää mittareita, joiden avulla biodiversiteetti voidaan huomioida sijoitustoiminnassa entistä paremmin. Sijoittaja-aloitteiden lisäksi teemme myös omaa vaikuttamistyötä analyysityömme pohjalta.

Luonnon monimuotoisuus ja yhtiöiden luontovaikutukset tulevat näkymään lähivuosina entistä vahvemmin myös asiakkaillemme. Tästä konkreettinen esimerkki on alati kehittyvä raportointi: tulevaisuudessa asiakkaiden ja rahastojen ESG-raportit tulevat sisältämään myös erilaisia luontomittareita.

 

Lue lisää biodiversiteetistä ja sijoittamisesta:

Mitä jokaisen sijoittajan tulee tietää biodiversiteetistä

Mikä on sijoittajan rooli ilmastonmuutoksen ja luontokadon vastaisessa taistelussa?

Evlin varainhoidon biodiversiteettitiekartta

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua