Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Close20up20of20a20bookshelf20in20library

 


Mitä enemmän lukee, sitä vähemmän arvailee. Samalla oma tietämys asettuu uuteen mittakaavaan, kun havaitsee, kuinka fiksuja ihmisiä maailmasta löytyy.


Löytämisen ilo


20 vuoden sijoituskokemuksella väitän, että sijoittaminen ja varainhoito ovat kuin tieteen ja taiteen liitto. Puhdasta matemaattista ymmärrystä tarvitaan, mutta jos sitä ei osaa sovittaa oikeaan ajalliseen ja yhteiskunnalliseen kontekstiin, päätyy helposti virheellisiin lopputuloksiin.

Ohessa kolme mielestäni parasta löytämisen iloa aikaasaavaa sijoituskirjaa arvosteluineen.


Manias, Panics And Crashes: A History Of Financial Crises (Charles P. Kindleberger)

Anekdootteja ja erikoisia tapahtumia vilisevä kirja läpivalaisee finanssikriisien syntymekanismeja aina 1600-luvulta nykypäivään. Kindlebergerin kirjan ensimmäinen painos tuli jo vuonna 1978, mutta Robert Z. Aliber on päivittänyt kirjaa tiheästi. Tuorein painos on vuodelta 2015.

Kindlebergerin mukaan maniavaiheet ja niitä seuraavat romahdukset ovat väistämättömiä. Taustasyynä ovat kirjailijan mukaan aina rahapoliittiset virheet. Kirjan luettuaan ymmärtää, miten kiinalaisten nykyisin harjoittamat finanssi- ja rahapoliittiset toimet osuvat kiusallisen hyvin Kindlebergerin piirtämän kriisiviitekehyksen sisään.

{{cta('c61f3004-4bb1-45c2-92aa-1d82d338963f','justifycenter')}}

Irrational Exuberence (Robert J. Shiller)

Pankkimme tilaisuudessa muutama vuosi sitten vieraillut akateeminen tähti Robert Shiller julkaisi ensipainoksen kirjastaan jo vuonna 2000. Tuorein painos on vuodelta 2016 ja siihen ostosuositukseni pohjautuu. Shiller on päivityksissään aina ottanut kantaa tiettyjen omaisuusluokkien päivänpolttaviin arvostustasoihin. Niin tälläkin kertaa.

Vuoden 2016 painoksessa Shiller tutkii (ja varoittaa) merkittävistä pitkiin korkopapereihin liittyvistä sijoitusriskeistä. Kirjassaan Shiller argumentoi psykologisten joukkoilmiöiden olevan markkinavolatiliteetin takana. Tämä ilmiökokonaisuus on Shillerin mukaan luontainen, jopa synnynnäinen tunnusmerkki kaikkien omaisuuslajien markkinoille.

{{cta('1eb20d82-8d4d-4104-b27b-6bc2c55ae3da','justifycenter')}}

Breakout Nations: In Pursuit Of The Next Economic Miracles (Ruchir Sharma)


Mumbain ja Delhin katuja lapsuudessa tallannut kirjailija on toiminut Morgan Stanleyn globaalin varainhoidon sijoitusjohtajana jo yli vuosikymmenen. Sharma on kiertänyt ja tutkinut ahkerasti niin kehittyviä maita kuin frontier-valtioita katutasolta ja aina instituutioihin toimintarakenteihin saakka.
Edellämainitun kokemuksen perusteella hän hylkää perinteiset lähestymistavat ja hymähtää monien sijoittajien ajatustavalle siitä, että kehittyvät ja frontier -maat heitetään allokaatioajattelussa samaan pärekoppaan. Kirjan läpikahlaus palkitaan, sillä lopussa avautuu näkymä siitä, mitä seuraavilta ”breakout”-valtioilta vaaditaan.

Ylläolevat linkit vievät Amazonin kyseisten kirjojen uusimpien painosten esittelysivuille, josta voi suoraan lukea sisällysluettelon ja tilata kirjat kotiinsa helposti.

Nämä kirjat luettuasi esimerkiksi private banking palveluiden vertailu on huomattavasti hedelmällisempää. Keksit oikeita kysymyksiä, joihin vastapuolen on syytä löytää pätevät vastaukset.


Mukavia lukuhetkiä!

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua