Siirry sisältöön
2017 Blue Snowflakes1600x900

Maailma oli sekaisin Barack Obaman astuessa presidentin virkaansa tammikuussa 2009. Pankkisektori oli juuri käynyt kuilun partaalla ja maailmantalous oli luisumassa syvimpään taantumaan sitten 1930-luvun. Kahdeksan vuotta myöhemmin maailman suurimman talousmahdin ruoriin tarttuu arvaamaton Donald Trump. Hän saa perinnökseen  taloudellisesti huomattavasti paremmin voivan maan kuin Obama.

2017BlueSnowflakes1600x900.jpg

Trumpin hallinnon on arvioitu pönkittävän USA:n taloutta laajamittaisella elvytyksellä tulevina vuosina. Se olisi ennenäkemätöntä nykysukupolville, sillä maa ei ole aloittanut elvytystä taantuman ulkopuolella kertaakaan viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

Markkinat ovat vastaanottaneet tulevan presidentin ehdottamat talouspaketit positiivisesti, hymy suunpielissä. Kumpaan nyt olisi syytä, optimismiin vai pessimismiin? Yhdysvaltojen ensi kesänä kahdeksan vuotta täyttävä kasvusykli on jo hyvin myöhäisessä vaiheessa. Kallistumme Evlissä optimismin puolelle.

10 johtolankaa talouteen ja markkinoille

Sijoitusfilosofiamme on pyrkiä etsimään positiivisia markkinatrendejä ja alihinnoiteltuja omaisuusluokkia tai teemoja. Trendejä vielä löytyy, mutta halpoja markkinoita on entistä vähemmän.

Optimistin näkökulmasta ja sijoitusfilosofiaamme nojaten halusimme luoda monen tunnetun suursijoittajan tyyliin niin kutsutun 10-listan. Se paljastaa talous- ja markkinateemamme tulevalle vuodelle:

  1. Globaali talous on ensi vuonna parhaimmassa kunnossa viiteen vuoteen. Kasvu yltää vähintään pitkän aikavälin trenditasoille. Vuoden 2016 heikot kehittyvät taloudet (Brasilia ja Venäjä) nousevat taantumasta. Yhdysvalloissa kasvu kiihtyy vuoden loppupuolella, ja Euroopan talous on hyvässä kunnossa.

  2. Rotaatio korkosijoituksista osakkeisiin alkaa viimein pitkien korkojen noustessa. Valtionlainojen tuotot ovat negatiivisia. Erityisesti Saksan ja muiden eurooppalaisten maiden pitkät korot voivat nousta muita enemmän, kun korkoero Yhdysvaltoihin kaventuu.

  3. Osaketuotot ovat tulevana vuonna vahvoja. Tulokset nousevat, ja sijoittajilla on vähän muita vaihtoehtoja. Osakkeiden riskipreemiot ovat etenkin Yhdysvaltojen ulkopuolella edelleen korkeita. Markkinatrendit ovat uuteen vuoteen lähdettäessä positiivisia lähes kaikilla osakemarkkinoilla. Nousutrendi ei jatku yksisuuntaisesti, vaan matkan varrella nähdään mutkiakin. Taktisella allokaatiolla voi välttää suurempia korjausliikkeitä.

  4. Rahaelvytys ei ole enää makroteema, ja keskuspankit pohtivat elvytyksen lopettamista. Yhdysvaltain Fed jatkaa kiristyksen tiellä kasvun ja inflaation kiihtyessä. EKP ja Japanin keskuspankki elvyttävät vielä ensi vuonna mutta aiempaa hitaammin.

  5. Euroopassa poliittinen epävarmuus ei pilaa markkinoiden nousua, mutta riskitasot vaihtelevat eri maiden välillä. Ranskassa Le Pen jää vaaleissa toiseksi ja Merkelin CDU voittaa Saksassa.

  6. Kiina ei putoa taantumaan. Kasvu pysyy hyvällä tasolla, eikä maan asuntokupla vielä puhkea. Raaka-aineiden hinnat jatkavat nousuaan maailman talouskasvun elpyessä ja pitäessä yllä kysyntää.

  7. Osakkeissa kannattaa suosia alihinnoiteltuja ja korkojen noususta hyötyviä teemoja, esimerkiksi halpoja arvo-osakkeita kuten pankkeja. Myös USA:n kotimaisesta kasvusta ja regulaation vähentämisestä hyötyvät teemat ovat mielenkiintoisia, esimerkkinä pienet yhtiöt.

  8. Dollarin vahvistuminen päättyy alkuvuonna 2017. Markkinat ovat jo hinnoitelleet suuren osan kasvun vahvistumisesta ja inflaatiosta. USA:ssa pitkien korkojen nousu saattaa olla pienempää kuin esimerkiksi Saksassa. Euro vahvistuu dollaria vastaan vuoden aikana.

  9. High yield –yrityslainat ovat harvoja paikkoja, joista sijoittaja saa edelleen hyvää korkotuottoa. Korkoero valtionlainoihin voi tiukentua vielä hieman, eli korkeammalle nousevat pitkät korot eivät syö tuottopotentiaalia.

  10. Riskit poikkeavat aikaisemmista vuosista. Kiina sekä raaka-ainemarkkinat pysyvät suhteellisen rauhallisina, mutta pirteämpi kasvu ja inflaatio voivat nostaa korkotasoja liikaa. Kannattaa muistaa, että matalat korkotasot ovat kasvattaneet velan määrän maailmanlaajuisesti ennätystasoille. Jyrkempi korkojen nousu voi olla iso ongelma globaalille järjestelmälle, jonka toiminta on jo pitkään perustunut matalaan korkoympäristöön.

Kuten ennustamiseen yleensä näihinkin näkemyksiin liittyy paljon epävarmuutta. Poliittiset riskit ovat arvaamattomia ja Donald Trump ”vapaan maailman johtajana” tuo ison ripauksen epävarmuutta Yhdysvaltain ja maailmantalouden kehitykseen.

Edellä mainitut markkinanäkemykset perustuvat nykyhetken pääskenaarioomme ja voivat muuttua vuoden 2017 aikana. Päätän tunnetun ekonomistin John Maynard Keynesin sanoihin: "When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?“

Kirjoittaja on Varainhoitosalkkujen Allokaatiosta päättävän tiimin jäsen. 

 

{{cta('d9b4029e-523e-49ed-ba94-fbe00512a36a')}}