Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Petre Pomell

Aktiivisesti toimivien rahastojen menestystekijöitä on tutkittu maailmansivu. Pitkään ja hartaasti. Usein pitkäjänteisen menestyksen syyt ovat yksilöllisiä, syvältä rahastoa pyörittävän yrityksen arvomaailmasta ja yksittäisen rahaston salkunhoitajan mielenmaisemasta kumpuavia toimintamalleja ja ajatusvirtoja, jotka karttavat akateemista mallintamista.

Perusongelma tietysti on se, ettei sijoittaminen ole tiedettä vaan tieteen ja taiteen siunattu liitto.

Rulettia vai shakkia?

Maailmalla taitoa ja tuuria on tutkittu paljon ja monelta eri kantilta. Niin bisneksen teossa, sijoittamisessa kuin urheilulajeissakin taidon ja tuurin osuus vaihtelee. Ruletin edustaessa puhdasta tuuripeliä on asteikon toisessa päässä pitkäjänteistä sijoittamista muistuttava shakki, jossa parhainkaan tuurihaukka ei voita suurmestaria. Toisaalta taas jalkapallossa, jossa maalitapahtumien mahdollisuuksia on vähän (laukauksia kohti maalia), voi etukäteen heikompi joukkue hyvinkin yllättää vahvemman vastustajansa. Jalkapallo on siis huomattavasti shakkia alttiimpi tuurille.

Harmillista kyllä, tuurin ja taidon lopullinen tilastomatemaattinen erottelu vaatii vuosikymmenien aineiston. Tämä ei ole mahdollista tavalliselle sijoittajalle, joka etsii hyvää rahastoa fiksulla strategialla, sillä aika ei riitä odotteluun.

Siksi kannattaakin aina tutkia tarkasti hyvin pärjänneitä rahastoja. Mitä ne tekevät toisin päihittäessään vertailuindeksinsä? Yksi tällainen rahasto on Evli Emerging Frontier.

 

{{ script_embed('wistia', 'zybtg796na', 'undefined', 'responsive') }}

 

{{cta('5590a3fb-4c26-4812-b1bc-22af3bca1a52')}}