Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Qt group

Joustavuus, kyky kuunnella asiakkaan tarpeita ja erinomainen palvelu. Nämä olivat Evlin vahvuuksia, kun Qt Group valitsi pääjärjestäjän keväällä 2017 järjestetylle merkintäoikeusannilleen.

– Yhteistyö Evli Corporate Financen kanssa oli meille jo entuudestaan tuttua, kertoo Qt Group Oyj:n lakiasiain johtaja Mika Pälsi.

– Edellinen kokemus oli vuoden takaa, kun Qt Group listautui pörssiin. Listautuminen tuli ajankohtaiseksi, kun Digia jakautui.

Qt Groupin päätuote on ohjelmistotyökalu, jonka avulla kehitetään monialustaisia sovelluksia ja graafisia käyttöliittymiä pöytäkoneisiin, sulautettuihin järjestelmiin, ja mobiililaitteisiin. Qt:n teknologia on käytössä yli 70 toimialalla muun muassa kulutuselektroniikan, autoteollisuuden, lentokoneteollisuuden ja teollisuusautomaation aloilla. Qt:llä on toimipisteitä Suomen lisäksi Norjassa, Saksassa, USA:ssa, Venäjällä, Kiinassa, Japanissa ja Koreassa.

Keväällä 2017 toteutetussa merkinnässä Qt haki 15 miljoonan euron lisärahoitusta jo olemassa olevilta osakkeenomistajilta. Rahoitusta haettiin tuleviin kasvuinvestointeihin.

Saumatonta yhteistyötä

– Yhteistyö Evlin kanssa toimi kuten listautumisen yhteydessä eli aivan saumattomasti, Pälsi toteaa.

Pälsin mukaan kiitosta kerää erityisesti Evlin Corporate Financen Olli Kangasniemi, joka ”oli aina saatavissa”, kun tuli tarve sparrata. Myös Sebastian Seppänen ja Jonas Juslin olivat Pälsin sanoin proaktiivisesti mukana annin järjestelyissä.

Anti oli suunnattu Qt:n olemassa oleville osakkaille. Noin puolen tusinaa osakasta omistaa suunnilleen puolet yrityksen osakkeista.

 – Merkintäanneissa on pakko olla mukana pääjärjestäjä, sillä jo lakisääteisesti projektissa vaaditaan sekä pienempiä että isompia toimenpiteitä, jotka Evlin tapaiset ammattilaiset tuntevat ja tietävät, Pälsi huomauttaa.

Pääjärjestäjää valittaessa yrityksillä on erilaisia kriteereitä. Pälsin mukaan Qt kilpailutti listautumisannin järjestelyssä kaikki isoimmat pankit sekä Evlin lisäksi toisen pienemmän toimijan.

– Merkintäannin järjestäjäksi Evlin valinnan ratkaisivat hyvät kokemukset listautumisannissa ja tieto siitä, että Evli tunsi jo yhtiön, Pälsi sanoo.

Omistajille entuudestaan tuttu

Sekä Qt:n listautumisannissa että merkintäoikeusannissa yritys oli jo entuudestaan tuttu suurimmille omistajille.

– Tästä syystä meillä ei ollut tarvetta mittavan roadshown järjestämiseen.

Evlin erityisenä vahvuutena Pälsi mainitsee joustavuuden. Ostetun palvelun sisältö räätälöitiin vastaamaan asiakkaan tarpeita.

– Isot pankit pyrkivät myymään kokonaispaketteja, joihin sisältyy paljon erilaisia elementtejä. Me pidimme tarpeettomana ostaa tällaisia palvelupakettia, jossa olisi ollut mukana meille täysin tarpeettomia palveluita, Pälsi huomauttaa. 

Näissä tilanteissa yritysten on aina syytä tarkasti miettiä, mitä palveluita on oikeasti syytä ostaa ulkopuoliselta palveluntarjoajalta.

– Toimivan johdon työmäärä ja rooli pienenevät merkittävästi, kun mukana on ulkopuolinen järjestelijä, Pälsi toteaa.

– On kuitenkin yksi asia, jota yritys ei voi koskaan ulkoistaa. Sekä yrityksen strategian että järjestettävän annin lähtökohtien on oltava erittäin kirkkaana yrityksen johdon mielessä.

Tulevaisuuden teknologia

Suomen talouden pitkään jatkunut mollivoittoisuus ei haitannut Qt:n antia.

– Meillä on suuri ja kasvava markkina allamme. Esineiden Internet eli Internet of Things (IoT) on tulossa vauhdilla teollisuuden sovelluksiin ja tuotteisiin, Pälsi sanoo.

– Tarvitsimme lisärahoitusta voidaksemme vastata asiakkaidemme tarpeisiin. Tulevaisuuden markkinaosuudet jaetaan nyt, siksi asiakkaillamme on kiire vahvistaa kilpailuasemaansa teknologialla, jota meillä on tarjota.

Pälsin mukaan sekä Evlin kanssa toteutettu listautuminen että merkintäanti veivät ajallisesti noin puoli vuotta. Mahdollisia uusia anteja mietittäessä jo saadut kokemukset ovat tärkeitä.

– Yhteistyö Evlin kanssa sujui erittäin hyvin. Sen ansiosta me Qt:ssa saatoimme keskittyä omaan ydinbisnekseemme. 

qt-group.jpg

Haluatko keskustella kanssamme?

Soita Olli Kangasniemi + 358 40 579 6210 (Evli Corporate Finance Suomi) tai Mikael Thunved (Evli Corporate Finance Ruotsi) +46 73 069 8048, tai jätä yhteystietosi, niin me soitamme sinulle.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua