Monet poliittiset tapahtumat ympäri maailmaa värittivät kesäkuuta. Intian parlamenttivaalien tuloksena pääministeri Narendra Modi ja valtapuolue BJP jatkavat, vaikka vaalivoitto jäi odotettua pienemmäksi. Intian osakemarkkinat reagoivat negatiivisesti vaalitulokseen, mutta ne palautuivat nopeasti.
Europarlamenttivaleissa nähtiin selkeä siirtymä oikealle puolueiden kannatuksissa. Ranskan kansallisen liittouman vahva menestys pakotti presidentti Emanuel Macronin hajottamaan parlamentin ja julistamaan ennenaikaiset vaalit. Vaalituloksen pelätään johtavan politiikan ryvettymiseen ja kääntävän maan Eurooppa-politiikan painopisteen oikealle. Sekä osake- että korkomarkkinoiden reaktiot olivat negatiiviset. CAC 40 -osakeindeksi jäi kesäkuussa viisi prosenttia miinukselle painaen alas myös Italian ja Saksan osakemarkkinoita. Kuunvaihteen jälkeen ensimmäisen äänestyskierroksen ratkettua eurooppalaiset osakemarkkinat palautuivat hieman.
Stoxx 600 -indeksi jäi kesäkuussa prosentin miinukselle. Myös Lontoon FTSE 100 -indeksi jäi miinukselle, vaikkei markkinoita huolestuttanut brittien parlamenttivaaleissa odotettavissa oleva Labour-puolueen murskavoitto.
Maailmanpolitiikan huipentuma oli Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin ja haastaja Donald Trumpin välinen televisioväittely. Bidenin kannatus on hiukan noussut gallupeissa, ja kahden pääehdokkaan kannatusluvut ovat tällä hetkellä melkein tasoissa. Bidenin haparointi väittelyssä sai tyrmäävän vastaanoton.
Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus on jatkanut luisuaan ja työttömyys nousuaan. Toukokuussa työttömyys saavutti neljän prosentin tason, ja nousun odotetaan jatkuvan talouden voimakkaimman nousun hidastuessa. Odotukset keskuspankin ohjauskoron laskusta kuluvana vuonna ei juurikaan muuttunut. Markkinoilla odotetaan ainakin yhtä ja mahdollisesti kahta koronlaskua tänä vuonna. Ensi vuoden loppuun mennessä ohjauskoron odotetaan laskevan neljään prosenttiin nykyisestä 5,25 - 5,50 prosentista.
Nvidia, Nvidia
Puolijohdevalmistaja Nvidia hallitsi osakemarkkinakommentteja ja otsikoita kesäkuussa osakkeen tähtitieteellisen nousun siivittämänä. Vaikka kurssi laski yhtiökokouksen jälkeen 15 prosenttia huipustaan, on se edelleen 15 prosenttia toukokuun loppua ja 155 prosenttia viime vuoden vaihdetta korkeammalla. Yhtiön markkina-arvo nousi hetkellisesti yli kolmen biljoonan dollarin, jolla se nousi maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi.
Nvidian painoarvo USA:n osakemarkkinoilla on kasvanut noin seitsemään prosenttiin S&P 500 -indeksissä. Indeksin arvonnoususta noin kolmasosa on Nvidian kurssinousua kuluvana vuonna. Yhtiön myynnin ja tuloksen vahva kehitys on nostanut sen analyytikoiden suosikiksi. Sijoittajat ovat nyt valmiita maksamaan 40-kertaisen hinnan sen osakekohtaisesta tuloksesta.
Kurssinousu jatkui vahvana Yhdysvalloissa. MSCI Pohjois-Amerikka -indeksi ja MSCI kehittyvät maat -indeksi nousivat molemmat noin viisi prosenttia euroissa.
Euroalueen korkomarkkinoilla poliittisten riskien kasvu aiheutti valtionlainoissa kaksisuuntaista kehitystä. Saksan 10 vuoden korko laski 0,16 prosenttiyksikköä, kun taas Ranskan ja Italian 10 vuoden korot nousivat 0,14 ja 0,09 prosenttiyksikköä. Korot nousivat edelleen kuunvaihteen jälkeen. Euro heikkeni dollariin nähden noin prosentin arvoon 1,07.
Kuva: Nvidian osakekurssin nousu on jättänyt taakseen muut Magnificent 7 -ryhmään kuuluvat osakkeet viidessä vuodessa