Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Adobe Stock 15917205

Osingonjako. Sijoittajan palkkapäivä. Omistajan tilipäivä. Oletko kuullut tai lukenut seuraavan lauseen: "Osakkeen pörssikurssi laskee tyypillisesti osingonjaon yhteydessä osingon verran?"


Yleistäen ja suurinpiirtein näinhän asia on. Mutta mutta...

Kymmenien yhtiöiden irtoamispäivän kurssiliikehdintöjä tutkineena ja ihmetelleenä, voin todeta että kyseessä on varsin karkea arvio. Joskus limbotaan reilusti arvioidun rimakorkeuden ali ja joskus taas osingon tippuminen ei tiputakaan yhtiön pörssikurssia juuri lainkaan. Tämän niin sanotun irtoamisilmiön voimakkuus vaihtelee rajusti, ja usein (mutta ei aina!) korkeavaihtoiset ja  suursijoittajien suosiossa olevat yhtiöt hinnoitellaan melko tehokkaasti.

Sijoittajien verostatukset vaihtelevat

Suomalaisen henkilöverostatuksen alla liikkuva sijoittaja toimii osinkotulo- ja luovutusvoittoverotuksen suhteen hieman erilaisessa ympäristössä kuin esimerkiksi ulkomainen suursijoittaja. Koska hajonta sijoittajien verostatuksen ja sijoitusstrategioiden suhteen on ajoittain varsin suurta, syntyy osingon irtoamispäivän ympärille useisiin yrityksiin mielenkiintoista kuhinaa. Jokainen optimoi oman laskukaavansa mukaan oikean hinnan osakkeelle ennen ja jälkeen osingon irtoamisen. Osa hiihtää pitkää matkaa, osa on mukana sprinttereinä ja osa päätökset tulevat kerran vuodessa päivitettävästä sijoituspolitiikasta, jonka reunaehtoja seurataan pilkulleen.

Ja silloin voi syntyä pelipaikkoja!

Esimerkiksi valtavan ulkomaisen rahaston päätös myydä tai ostaa suoraan markkinoilta (jos suurta vastapuolta ei ole järkevällä hinnalla löytynyt) jotain suomalaista pörsiyritystä saattaa heilauttaa yhtiön päivänsisäistä kurssia rajusti. Tällöin tavalliselle sijoittajalle saattaa aueta hetkellisesti varsin loistavia sijoitusmahdollisuuksia niin pitkään kuin lyhyeenkin sijoitussalkkuun.

{{cta('8c69a4b4-0dd5-421b-9f74-98d79ed94ef6')}}

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua