Erilaiset vastuullisuuspainotukset ja hajallaan oleva data tekevät vastuullisesta sijoittamisesta haastavaa. Tekoäly voi ottaa merkittävän roolin yritysanalyysien tekemisessä ja sijoittajien painopisteiden huomioimisessa, uskovat Evlin asiantuntijat.
Kun vastuullisen sijoittamisen teemat laajenevat ja vastuullisuusraportointi lisääntyy, monimutkaistuu myös yritysanalyysien ja vastuullisten sijoituspäätösten tekeminen. Esimerkiksi luontopääoman ja luonnon monimuotoisuuden huomioiminen on noussut vauhdilla sijoittajien agendalle.
Salkunhoitaja Antti Sivosen mukaan itselle tai omalle organisaatiolle tärkeiden vastuullisuusteemojen painottaminen on nyt yksi isoimpia sijoittajia erottavia tekijöitä.
”On luonnollista, että sijoittajilla on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, millaisia osa-alueita halutaan painottaa vastuullisuuden sisällä. Lisäksi on sijoittajia, jotka haluavat hyperkustomoidun salkun ja toisessa päässä asiakkaita, jotka haluavat valita valmiiksi koostettuja salkkuja.”
Erilaisten painopisteiden huomioiminen vaatii paljon dataa ja analysointityötä. Yksi vastuullisen sijoittamisen suurimpia haasteita tällä hetkellä onkin datan saatavuus tai sen hajanaisuus, lisää salkunhoitaja Mattias Lagerspetz.
”Tämä on huomattu paitsi luontopääomakysymyksissä, myös yleisemminkin vastuullisen sijoittamisen kysymyksissä. Vaikka sijoittajat saattavat kokea, että datasta on puutetta, yritysten edustajien mielestä raportoitavaa saattaa olla jo liikaakin. Ei ole muodostunut standardia, jossa nämä saataisiin yhdistettyä.”
Erilaisten painopisteiden huomioimisen ja datan yhteen tuomisen ratkaisu voi piillä tekoälyssä. Tekoälytyökalujen avulla salkunhoitajat voivat käydä läpi suuria datamassoja ja analysoida yrityksiä erilaisista näkökulmista entistä tehokkaammin.
Sivosen mukaan tekoäly ei korvaa sijoituspäätöksiä tekevää ihmistä, mutta auttaa analysoimaan entistä laajempaa yritysjoukkoa hyväksi havaittujen vastuullisuuskriteereiden mukaisesti.
”Ennen analyysin tekeminen olisi vaatinut sitä, että meillä olisi pieni armeija analyytikkoja analysoimassa yrityksiä, edustavatko ne jotakin tiettyä teemaa tai ei. Tässä on tekoälytyökalun voima.”
Lue lisää: Miten yritysten luontovaikutuksia mitataan?
Tekoäly käy läpi valtavia datamassoja Evlin Atlas-palvelussa
Atlas on Evlin kehittämä digitaalinen palvelu, jonka avulla sijoittaja voi rakentaa räätälöityjä osakesalkkuja oman sijoitusfilosofiansa mukaisesti tai valita sopivimmat ratkaisut valmiista vaihtoehdoista. Sijoituskohteiden valinnassa voi käyttää esimerkiksi indeksejä, faktoreita tai haluttuja tuottostrategioita sekä sijoittajalle tärkeitä painopisteitä.
”Atlaksessa voi muodostaa sijoitussalkkuja, jotka kuvastavat jotakin tiettyä teemaa. Se voi olla vaikkapa kyberturvallisuus tai vastuullisuuden puolella esimerkiksi kiertotalous, puhdas vesi tai biodiversiteetti”, Sivonen kuvailee.
Atlas hyödyntää yritysanalyysien tekemisessä tekoälyä. Generatiivinen tekoäly käy nopeasti läpi suuria määriä yritysten vuosikertomuksia ja vastuullisuusraportteja sekä kolmannen osapuolen tuottamaa tietoa. Lisäksi tekoäly voidaan opettaa tarkastelemaan dataa tietyn analyysikehikon mukaisesti.
”Valmiit kehikot ovat usein oman alansa parhaiden asiantuntijoiden tekemiä, ja niissä on hyvin mietitty prosessi”, Lagerspetz perustelee.
Perinteisesti kehikkojen kautta on analysoitu vain hyvin rajattua määrää yrityksiä. Tekoälyn avulla kehikkoa voidaan hyödyntää entistä laajempaan yritysjoukkoon. Atlaksessa tekoäly on analysoinut yrityksiä esimerkiksi lapsen oikeuksien näkökulmasta hyödyntämällä UNICEFin laatimaa kehikkoa.
”Tekoäly ei välttämättä analysoi tietoa paremmin kuin analyytikko, mutta voimme toistaa saman analyysin tehokkaasti vaikkapa tuhansille yrityksille”, Lagerspetz kertoo.
Tekoälyn hyötyjä tehostamisen kannalta painottaa myös vastuullisuusjohtaja Petra Hakamo, jonka mukaan tekoälyllä tulee olemaan merkittävä rooli tulevaisuudessa sijoitustoiminnan eri osa-alueilla.
"Vastuullisen sijoittamisen saralla olemme jo nähneet massiivisen kasvun datapisteiden määrässä mitä raportointivelvoitteiden mukaan tulisi nyt ja tulevaisuudessa raportoida. Tekoälyn hyödyntämisestä tulee varmasti olemaan entistä enemmän hyötyä, kun käyttöönotto yleistyy.”
“On ollut upeaa nähdä Evlin panostus tekoälyn kehitykseen myös vastuullisuuden saralla muun muassa Atlas-palvelun kautta”, Hakamo jatkaa.