Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Wavy20blue20ocean20some20tiny

Siniset bondit eli joukkovelkakirjalainat ovat suhteellisen uusia instrumentteja markkinoilla, ja niiden ympärillä käy jo kuhina ympäri maailman. Mitä ne ovat, miksi niiden suosio kasvaa ja mitä niiden tulevaisuus tuo tullessaan? 

Vihreä ei ole enää ainoa väri ympäristöystävällisiä investointeja rahoittavien joukkovelkakirjojen maailmassa. Maapallomme värin inspiroimana siniset bondit ovat valtameriystävällisiä hankkeita edistämään suunniteltuja rahoitusvälineitä, joilla on myönteisiä ympäristö-, talous- ja ilmastohyötyjä. Ne on kehitetty parantamaan ilmastonmuutoksen sekä merten luonnonvarojen käytön takia uhattuina olevien meriekosysteemiemme tilaa.

Ensimmäisen sinisen bondin lanseerasi vuonna 2018 Seychellien tasavalta saadakseen rahoitusta kestävän kalastuksen ja merialueidensa suojelun edistämiseksi. Joukkovelkakirja keräsi 15 miljoonaa dollaria ja loi samalla tavan, jolla valtiot pystyvät hakemaan pääomamarkkinoilta rahoitusta merten suojeluun.

Lisäpontta siniset bondit saivat seuraavan vuoden alussa, kun Pohjoismaiden investointipankki lanseerasi lähes 237 miljoonan dollarin arvoisen NIB Nordic-Baltic Blue Bond -lainan. Itämeren suojeluhankkeisiin viiden vuoden ajaksi sidottu joukkovelkakirja listattiin Tukholman pörssiin pian sen jälkeen. Vain kuukausia myöhemmin Maailmanpankki oli mukana kiinteäkorkoisessa sinisessä joukkovelkakirjalainassa, joka keräsi yli 10 miljoonaa dollaria. 

Näyttävämmin siniset bondit nousivat globaalille näyttämölle marraskuussa 2020, kun Bank of China lanseerasi maailman ensimmäisen yksityisen sektorin sinisen joukkovelkakirjalainan. Se keräsi yli 942 miljoonaa dollaria valtamerten suojeluun. 

Mikä on sinisten bondien tulevaisuus? Evlin asiantuntijat vastaavat

Outi-Helenius

Outi Helenius,
Vastuullisuusjohtaja 

 

 

”Siniset bondit tai ylipäätään siniset sijoitukset voivat olla mielenkiintoinen vaikuttavuussijoittamisen kohde tulevaisuudessa. Teema on näkyvästi edustettuna myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa, kuten "Puhdas vesi ja sanitaatio" sekä "Vedenalainen elämä”. Tällä hetkellä siniset bondit muodostavat kuitenkin vain pienen osan joukkovelkakirjamarkkinoista, mikä tarkoittaa, että sijoitusmahdollisuuksia on hyvin rajallisesti ja bondit ovat pieniä kooltaan”, Outi Helenius sanoo.

tomashildebrandt_200x200

Tomas Hildebrandt,
Senior salkunhoitaja

 

 

”Ympäristöteemaisten joukkolainojen maailmassa siniset bondit ovat edelleen mitä suurimmassa määrin alaryhmä. Mielestäni ne ovat vielä ajankohtaisia joillekin korkean profiilin ympäristösalkuille ja -sijoittajille. Tämä lainamarkkina varmasti kuitenkin kasvaa ja elää vihreiden bondien rinnalla, kun sijoittajat tarkastelevat ilmastonmuutosta entistä kokonaisvaltaisemmin ja liikkeeseenlaskijat joutuvat sopeutumaan muuttuviin luonnonolosuhteisiin", sanoo Tomas Hildebrandt.

”Vaikein kysymys vihreiden ja sinisten bondien suhteen on, pitäisikö sijoittajan maksaa niistä korkeampaa hintaa vai saada niistä alennusta? Kehitys on luultavasti siirtymässä vihreiden ja sinisten standardien suuntaan, jotka tulevaisuudessa ovat itsestään selvä elementti kaikissa joukkovelkakirjoissa. Kehityksen nopeutta on vaikea arvioida, mutta luultavasti tämä tapahtuu vuosikymmenen aikana. Evli seuraa ehdottomasti sinisten bondien kehitystä ja harkitsee niitä ajan saatossa."

Olipa näkemys sinisistä bondeista mikä tahansa, kaikki voivat olla yhtä mieltä siitä, että niissä on mahdollisuuksia ja että valtamerten puhtautta ja ympäristöuhkien torjuntaa edistävät keinot ovat hyvä asia. Nähtäväksi jää, kuinka suureksi markkina kasvaa ja voivatko siniset bondit toistaa vihreiden serkkujensa menestyksen.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua