Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

White marble with beams of light heading down Unsplash 2000x1125 16 9 tiny

Evlin pienyhtiörahasto Evli Suomi Pienyhtiöt on voittanut Suomen parhaan Suomi-osakerahaston palkinnon rahastoihin erikoistuneen analyysitalo Morningstarin vuotuisessa rahastojen ja rahastotalojen Awardseissa.

Evli Suomi Pienyhtiöt sijoittui ensimmäiseksi palkintokategoriassaan nyt kolmatta kertaa. Edelliset ykkössijat tulivat vuosina 2012 ja 2016. Rahastoluokkien voittajat valitaan 1, 3 ja 5 vuoden tuoton sekä 3 ja 5 vuoden riskin perusteella.

”Olemme ylpeitä rahaston saamasta palkinnosta.  Salkunhoitaja Janne Kujalan pitkäjänteinen työ on tehnyt Evli Suomi Pienyhtiöt -rahastosta yhden menestyneimmistä rahastoistamme. Keskitymme Evlissä siihen, että rahastoillamme on kirkas sijoitusstrategia ja -prosessi, jota toteutetaan kurinalaisesti ja vastuullisuustekijät (ESG) huomioiden", sanoo Evlin sijoitusrahastoista vastaava johtaja Mikael Lundström.

Morningstar-award-2022_logo_red

Pienyhtiörahastot ovat muutenkin viime vuosina hallinneet Suomeen sijoittavien osakerahastojen kärkeä. Salkunhoitaja Janne Kujala uskoo menestyksen syynä olevan pienyhtiörahastojen potentiaali tuottaa taustatyötä tekevälle sijoittajalle isoja voittoja.

”Se on markkina, jossa omalla työllä on helpompi tehdä niin sanotusti löytöjä. Esimerkiksi firmat, joiden osakekurssi moninkertaistuu, lähtevät yleensä pienestä. Suomessa esimerkkejä tällaisista ovat viime vuosilta mm Qt Group ja Revenio Group. Sijoittajan mahdollisuus jättipottiin on isompi, kun keskittyy etsimään sijoituskohteita pienyhtiöistä.”

Tällaisia yrityksiä salkunhoitajat pitävät nyt silmällä

Kujala on luotsannut rahastoa vuodesta 2004 ja nähnyt pienyhtiösijoittamisen maailmassa monen moista. Vaikka monet samat tekijät toistuvat hänen etsiessään kiinnostavia yrityksiä rahastojen salkkuihin, ovat yhtiöt aina kuitenkin yksilöitä omine ominaisuuksineen – täydellistä sijoituskohdetta harvemmin tulee vastaan.

”Sijoituskohteita analysoitaessa perusasioita huomioon otettavaksi ovat esimerkiksi se, minkälaisessa -markkinassa se toimii rakenteellisen kasvun kannalta, ja mitkä vastuullisuusnäkökohdat ovat tälle firmalle kaikkein tärkeimmät. Ihannetapauksessa yrityksellä on myös näytöt hyvästä kannattavuudesta ja kasvusta, vahva kassavirta, liiketoiminta, joka ei ole liian suhdanneherkkä sekä tarpeeksi suuri koko, että pystyy tekemään investointeja digimurroksessa. Historiallisten näyttöjen lisäksi myös tuleva kasvu on erittäin tärkeä. Tällöin kiinnostaa muun muassa mikä saavutettavissa olevan markkinan koko ylipäänsä on, ja millä keinoin yritys pyrkii tässä markkinassa kasvamaan.”

Kujala antaa esimerkin kahdesta tällä hetkellä hyvin suorittavasta yrityksestä, joissa molemmissa löytyy piensijoittamisen vahvuuksia.

”Suomesta voisin nostaa esimerkkinä Talenomin, jossa mielenkiintoisella tavalla yhdistyy monia sellaisista ominaisuuksista, joita ideaalitapauksessa haluaa sijoituskohteella olevan”.

”Ruotsin puolella taas on hyvin erityyppinen yhtiö, eli MIPS-kypäriä valmistava MIPS. Vaikka niitä pidetään tutkitusti parhaina pään suojina onnettomuustilanteissa, MIPS ei myy tai valmista kypäriä itse. Yritys lisensoi teknologiaansa immateriaalioikeutena eri yrityksille. MIPS:in ei siis tarvitse itse investoida kypärätehtaisiin ja jakeluketjuihin. Sen sijaan se saa lisenssimaksun jokaisesta myydystä kypärästä, jossa sen teknologiaa on. Niinpä sen kannattavuus on aivan huipputasoa, ja kasvu on ollut vuosia erittäin kovaa pyöräily- ja laskettelukypärissä. Markkinapotentiaali ei kuitenkaan rajoitu vain urheilukypäriin, ja muut kypärien käyttökohteet ovat MIPSille vielä koskematon markkina. Tämä on sijoittajan näkökulmasta erinomainen tilanne”, salkunhoitaja toteaa.

Tutustu: Evli Suomi Pienyhtiöt -rahasto

Lisätietoja:

Janne Kujala, salkunhoitaja, Evli Suomi Pienyhtiöt ja Evli Ruotsi Pienyhtiöt, +358 40 579 1957

Morningstar Awards 2022 (c). Morningstar, Inc.
All Rights Reserved. Awarded to Evli Finnish Small Cap B fund for best Finnish equity fund in Finland.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua