Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

012 Mona von Weissenberg SOME tiny

Mona von Weissenbergia ajaa eteenpäin halu ymmärtää maailmaa. Löytääkseen parhaat ratkaisut Evlin instituutioasiakkaista vastaava johtaja keskustelee erilaisten ihmisten kanssa ja etsii tietoa myös yllättävistä paikoista.


Kun ystäväkirjassa kysyttiin unelmien työpaikkaa, alakouluikäinen Mona von Weissenberg kirjoitti haluavansa työskennellä pankissa. Insinööriperheen tytär oli pienestä pitäen kiinnostunut maailman ja talouden mekanismeista.

Olen aina halunnut ymmärtää, miten yhteiskunta toimii”, Evlin instituutioasiakkaista vastaava johtaja ja yrityksen johtoryhmän tuore jäsen kuvailee itseään.

Kiinnostus maailmaa kohtaa ajoi Monan opiskelemaan rahoitusta. Laki oli toinen mahdollinen urasuunta, mutta päätöksen sinetöi lopulta se, että kauppatieteiden pääsykoekirjat olivat mielenkiintoisempia ja tarkastelivat asioita laajemmasta näkövinkkelistä.

Nelikymppisen Monan ura on edennyt vauhdikkaasti yhä vaativampiin ja vastuullisempiin rooleihin. Hän päätyi johtamaan pankkikonttoriakin, kunnes uteliaisuus vei jälleen eteenpäin.

Pidän muutoksista. Näen ne aina mahdollisuutena, enkä pelkää heittäytyä. En koe olevani hirveän kunnianhimoinen, vaan minua motivoivat uteliaisuus ja ihmisten ymmärtäminen."

Uudenlaisia näkökulmia läheltä ja kaukaa

Monan urapolulle on mahtunut monenlaisia rooleja. Hankenilta valmistuttuaan hän työskenteli muutaman vuoden Koneella ja Cargotecilla. Kokemus yrityspuolelta on ollut hyödyksi myös pankki- ja rahoitusalalla.

Laaja ymmärrys auttaa tässä työssä. On eduksi, että ymmärtää yrityksen ajatusmaailman eikä vain sijoittajan näkökulman. Minulle on ollut tärkeää oppia, miten yritystä viedään eteenpäin, miten tärkeitä asiakkaat ovat ja miten varallisuutta optimoidaan”, Mona kertoo.

Koneen ja Cargotecin jälkeen Mona työskenteli pitkään Handelsbankenilla muun muassa konttorinjohtajana, yrityspankkipuolella ja insituutioasiakkaiden parissa. Handelsbankenilla hän teki myös yhden uransa suurista ratkaisuista muuttaa Kiinaan.

Päätös lähteä toiselle puolelle maailmaa kahden kouluikäisen lapsen kanssa ei ollut helppo, mutta jälleen kerran uteliaisuus ajoi Monaa eteenpäin. Vuodet Kiinassa avasivat uudenlaista näkökulmaa maailmaan ja ihmisten erilaisiin toimintatapoihin. Yrityspankkitoiminnan johtajan työnsä ohella Mona toimi Finnish Business Council Shanghain hallituksessa ja auttoi suomalaisia yrityksiä saamaan jalansijaa Kiinan markkinoilla.

Kiina on lopulta meille täällä varsin tuntematon. On todella tärkeää ymmärtää, miten puolitoista miljardia ihmistä ajattelee. Kiinaa on vaikea ymmärtää vain lukujen valossa”, Mona pohtii.

Työskentely toisessa kulttuurissa oli myös opettavainen kokemus avoimuutta painottavalle, keskustelevalle johtajalle. Kiinalaiset työntekijät olivat korkeasti koulutettuja ja heillä oli perusteltuja näkemyksiä, mutta he eivät tuoneet niitä yhtä herkästi esille kuin meillä Pohjoismaissa on totuttu.

Johtajuutta joutui näyttämään eri tavalla. Mietin paljon, miten myös kiinalaiset työntekijämme tuntisivat olonsa turvalliseksi ja kuinka heitä kannustetaan sanomaan, mitä he ajattelevat.

Lopulta ihmiset eivät kuitenkaan ole kovinkaan erilaisia eri puolilla maailmaa, Mona huomauttaa.

Jokainen meistä haluaa olla osana jotain suurempaa hyvää, tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Ihmistyötä tiedon ja laskelmien alalla

Kun Monalta kysyy, mikä on parasta hänen työssään Evlillä, vastaus tulee jo ennen kuin kysymys on lausuttu loppuun.

Ihmiset.

Vaikka päätökset varainhoidossa perustuvatkin pitkälti tietoon ja laskelmiin, Monan mukaan juuri ihmisten kanssa työskentely on alan suola. Hän kuvailee olevansa luksustilanteessa, sillä sekä työkavereina että asiakkaina on ”hirveän valveutuneita ja älykkäitä ihmisiä”.

Nykyiseen työpaikkaansa Mona päätyi yrityskaupan kautta. Kiinasta palattuaan hän työskenteli Elite Alfred Bergillä liiketoimintajohtajana, ja kun EAB ja Evli yhdistyivät vuonna 2022, Mona siirtyi vastaamaan Evlin insituutioasiakkaista.

Johtajan tärkein työkalu on korvat. Uskon siihen, että osaaminen, tieto ja taito ovat meidän tiimeissä. Minun tehtäväni on varmistaa, että he pystyvät tekemään työtään parhaalla mahdollisella tavalla”, Mona kuvailee rooliaan.

Johtajana hän kannustaa ihmisiä olemaan omia itsejään, sillä roolin vetäminen ei pitkällä aikavälillä ole kestävää. Hän haluaa luoda ilmapiiriä, johon kuuluu myös armollisuus itseä ja virheitä kohtaan. Kiivastahtisessa työssä pitää löytyä aikaa myös hassuttelulle, kuten kesken työpäivän järjestetylle lankutuskilpailulle.

Työhön ja asiakkaisiin suhtaudutaan vakavasti, mutta pitää olla myös hauskaa.”, Mona kertoo.

Maailmaa voi ymmärtää lukemalla ja kuuntelemalla

Haastavimmaksi asiaksi työssään Mona nimeää maailman muutoksien seuraamisen ja tiedon valtavan määrän.

Tiedon hankkimisessa ja maailman jäsentämisessä Mona luottaa sekä Evlin ammattilaisten tekemiin analyyseihin että jatkuvaan lukemiseen. Ymmärrystä yhteiskunnasta voi kuitenkin löytyä myös yllättävistä paikoista.

Uteliaisuus on sitä, että seuraa kaikkea monipuolisesti. On ollut tosi mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Tiktokissa kerrotaan maailmasta ja nuorten ajattelutavasta”, Mona sanoo ja kehuu esimerkiksi The Economistin tapaa kertoa ilmiöistä Tiktokissa.

Tärkeintä maailman jatkuvissa myllerryksissä on Monan mielestä keskittyä pitkän aikavälin tavoitteisiin ja valita huolella ne asiat, joihin reagoidaan.

Instituutioasiakkaat tähtäävät aina kauas. Tehdään pitkän aikavälin suunnitelmia, katsotaan monien vuosien päähän ja pohditaan, miltä maailma näyttää silloin.

Uusimmassa roolissaan Evlin johtoryhmän jäsenenä Mona odottaa oppivansa jälleen lisää. Evlin asiakkaille hän haluaa tarjota parasta mahdollista palvelua. Lisäksi hän tahtoo vahvistaa edelleen yhtiön moniäänisyyttä, sillä hän uskoo vakaasti siihen, että kiperätkin ongelmat ratkeavat, kun asioista keskustellaan erilaisten ihmisten kesken.

Hyvä esimerkki monien näkökulmien voimasta löytyy Monan omasta elämästä. Joka maanantai puoli kahdeksalta illalla hän liittyy kävelyrinkiin, johon kuuluu ihmisiä monilta eri aloilta ja erilaisista taustoista. Ryhmästä Mona on saanut tukea ja näkökulmia oman elämänsä tärkeisiin päätöksiin, kuten uran käänteisiin.

Minusta on todella tärkeää, että pääsee välillä pois omasta kuplastaan. Ryhmästämme löytyy aina paljon hyviä ajatuksia. On hyvä kuulla ja ymmärtää, miltä asiat näyttävät eri näkökulmista.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua