Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa torstaina 23.1.2025 klo 19.00-21.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

Pieni poika istuu ipadin kanssa pöydän ääressä.

Maailmassa on yli 2,3 miljardia alle 18-vuotiasta, mutta määrästään huolimatta he unohtuvat usein yritys- ja sijoitustoiminnassa.

Koska lasten fyysinen, henkinen ja emotionaalinen kehitys on vielä kesken ja he ovat riippuvaisia aikuisista, lapset tarvitsevat erityistä huomiota ja huolenpitoa. Tästä syystä heitä koskevat universaalien ihmisoikeuksien lisäksi myös erilliset lapsen oikeudet. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus elämään ja kehittymiseen ja myös lasten näkemyksiä on kuultava.

Lapsen oikeuksia voi edistää myös parantamalla aikuisten työoloja

Yritysten vaikutukset lapsiin jaotellaan kolmeen eri kategoriaan. Niistä ensimmäinen on työ. Lapsityövoiman käytön estäminen on yritysten yleisimpiä tapoja huolehtia lasten oikeuksien toteutumisesta. Tämä on myös mitä sijoittajat pääasiassa seuraavat analysoidessaan yhtiöitä. Lasten hyvinvointia voidaan kohentaa myös edistämällä aikuisten parempaa työelämää. Esimerkiksi elämiseen riittävä palkka koko toimitusketjussa tai mahdollisuus lastenhoitoon ja perhevapaiden pitämiseen ovat tärkeitä keinoja lasten hyvinvoinnin takaamiseksi, myös meillä Pohjoismaissa.

Toinen ja hyvin konkreettinen tapa, jolla yritykset vaikuttavat lapsiin, koskee niiden tarjoamia tuotteita ja palveluita. Näiden tulee lähtökohtaisesti olla turvallisia lapsille. Myös yritysten markkinoinnissa tulee ottaa huomioon vaikutukset lapsiin ja heidän tekemiinsä kulutusvalintoihin.

Kolmas tapa, jolla yritykset vaikuttavat lapsiin, koskee laajemmin yhteisöä ja ympäristöä. Lapset kärsivät usein aikuisia enemmän esimerkiksi ympäristön saastumisesta, konflikteista ja kriiseistä. Yhteisöön ja ympäristöön liittyvien lapsen oikeuksien toteutuminen kulkeekin yrityksissä usein käsi kädessä muiden ESG-toimenpiteiden kanssa.

Työkaluja lapsen oikeuksien toteuttamiseen sijoituksissa

Lapsen oikeuksien huomioimisesta on tulossa entistä tärkeämpi teema sijoitustoiminnassa. UNICEFilla on käynnissä useita hankkeita, jotka tarjoavat sijoittajille tietoa ja keinoja lasten huomioimiseen paremmin sijoituksia tehdessä.

Evli osallistui  Suomen UNICEFin tutkimushankkeeseen, jossa kartoitettiin yritysten ja sijoittajien suhtautumista ja konkreettisia toimenpiteitä lapsen oikeuksien edistämiseksi. Osana Suomen UNICEFin tutkimushanketta oli suomalaisille pörssiyrityksille tehty benchmark-tutkimus.

Evli on myös käynnistänyt oman tutkimustyön, jonka tavoitteena on ymmärtää tarkemmin, miten suomalaiset yritykset ottavat lapsen oikeudet huomioon ja kuinka tämä tulisi huomioida sijoittaessa. Tarkoituksena on myös syventää Evlin vastuullisen sijoittamisen toimintatapoja sisältämään paremmin lapsen oikeudet.

Evlin tutkimuksessa käsitellään lapsen oikeuksia laajasta näkökulmasta ja nostetaan esille eri toimialojen ja yhtiöiden mahdollisia riskejä, mutta myös mahdollisuuksia. Evlin salkunhoitaja Anna-Liisa Rissanen on ollut rakentamassa analyysia. 

”Esimerkiksi suomalaisen metsäyhtiön tapauksessa riskejä voisivat olla lapsityövoiman käyttö, työntekijöiden mahdollisuudet pitää perhevapaita, tuoteturvallisuus sekä yrityksen vaikutukset ilmastonmuutokseen, veden laatuun sekä maa-alueiden käyttöön”, Rissanen korostaa.

Sijoittajilla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa lapsen oikeuksien parempaan huomioimiseen nostamalla asiaa selkeämmin esille analyysi- ja vaikuttamistyössä.

Työkaluja datahaasteiden voittamiseen

ESG-analyysin laajentaminen kattamaan useampia aiheita, kuten lasten oikeudet tai muut sosiaaliset kysymykset, tuo mukanaan merkittäviä haasteita, jotka liittyvät erityisesti datan saatavuuteen ja tarkkuuteen. 

"Tietyn erityisalueen ESG-datan, kuten lapsen oikeuksien, sisällyttäminen sijoitusanalyysiin tuo usein haasteita datan saatavuuden vuoksi", toteaa Evlin systemaattisten rahastojen salkunhoitaja Mattias Lagerspetz

"Vaikka on olemassa erinomaisia työkaluja, kuten Global Child Forumin Benchmark, jotka tarjoavat laajan yleiskuvan, tarvitsemme joskus joko tarkempaa tietoa tai laajempaa kattavuutta pystyäksemme tekemään riittävän kattavia johtopäätöksiä."

Evlin uusi osakesijoittamisen palvelualusta Atlas mahdollistaa näiden puutteiden korjaamisen integroimalla erilaisia tietoaineistoja temaattisiin ESG-strategioihinsa, mukaan lukien erityisesti lasten oikeuksiin keskittyvät vaikutusportfoliot. 

"Generatiivisen tekoälyn ja suurten kielimallien lisääntyessä emme ole vain datan kuluttajia – tutkimme, miten meistä voi tulla datan tuottajia", Lagerspetz lisää.

Sisällyttämällä asiantuntijakehykset, kuten Global Child Forumin Benchmarkin tai UNICEFin Tool For Investors -työkalun tekoälypohjaisiin työnkulkuihin, Evli voi analysoida strukturoimatonta dataa, kuten tekstipohjaisia raportteja, ja muuntaa ne strukturoiduiksi datapisteiksi, kuten yrityskohtaisiksi luokituksiksi lasten oikeuksista ja muista ESG-asioista. 

"Tämä tarkoittaa, että voimme tarjota sijoittajille ennennäkemättömän määrän räätälöintiä", Lagerspetz selittää. 

"Olipa kyse räätälöityjen salkkujen luomisesta tai yksityiskohtaisen raportoinnin tarjoamisesta, lähestymistapamme antaa sijoittajille mahdollisuuden soveltaa näkökulmaa, joka parhaiten sopii heidän yksilölliseen näkemykseensä sosiaalisista ja kestävän kehityksen asioista. Tämä joustavuus tekee Atlas-alustasta tehokkaan työkalun vastuulliseen sijoittamiseen."

Sijoittajan rooli lapsen oikeuksien edistämisessä

Sijoittajat ovat yhä tietoisempia lasten oikeuksien merkityksestä ESG-näkökohdissa. Näiden integroimiseksi sijoitusstrategioihin on syntymässä lisää työkaluja ja viitekehyksiä. Nämä ponnistelut korostavat sijoittajien kasvavaa vastuuta ja mahdollisuuksia ajaa positiivista muutosta.

Evli on ollut maailman varainhoitajien etujoukoissa kommentoimassa Child-Lens Investing Framework -dokumenttia sekä jo aiemmin Tool for Investors on Integrating Children’s Rights Into ESG Assessment -raporttia.

Suomen UNICEFin benchmark-tutkimus ‘Child Lens on ESG: A Study of Nasdaq Helsinki Companies’ julkaistiin aiemmin tänä vuonna. Tutkimuksessa selvitettiin miten lapsen oikeudet toteutuvat 52 suuressa suomalaisessa pörssiyrityksessä. Evli toi tutkimukseen sijoittajanäkökulman.

 

Tutustu lisää:

Katso Vastuullinen sijoittaminen valokeilassa -videosarjan jakso lapsen oikeuksien huomioimisesta!

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua