Siirry sisältöön
17151570 l

Maailman 10 suurinta talousmahtia muodostavat 65 prosenttia maailmantaloudesta. Suurimmat maat BKT:lla mitattuina ovat suuruusjärjestyksessä: Yhdysvallat, Kiina, Japani, Saksa, Britannia, Ranska, Brasilia, Italia, Intia ja Venäjä.  Yhdysvaltojen talous on noin viidesosan maailmantaloudesta.

Kiinan talous on kooltaan vielä 60 prosenttia Yhdysvalloista, mutta vähintään tuplasti Japania suurempi.  Se on yli kolme kertaa Saksaa suurempi, viisi kertaa Intiaa ja kahdeksan kertaa Venäjää suurempi.

Kakkosdivisioonassa ovat suuruusjärjestyksessä Kanada, Australia, Etelä-Korea, Espanja, Meksiko, Indonesia, Alankomaat, Turkki, Saudi-Arabia ja Sveitsi. Kolmosdivisioonan muodostavat Nigeria, Ruotsi, Puola, Argentiina, Belgia, Taiwan, Norja, Itävalta, Iran ja Thaimaa. Loput maailman 160 valtiosta jäävätkin keskiarvon alapuolelle.

Suomen sijaluku on 42. ja samaa kokoluokkaa olevia maita ovat Egypti, Hong Kong, Filippiinit, Chile, Irlanti ja Venezuela, Qatar ja Tshekki sekä Kuwait ja Unkari. Talouden kokoluokaltaan samankokoisia maita ovat muun muussa Etelä-Afrikka ja Tanska, Pakistan ja Kreikka, Irak ja Portugali,

Lähinnä mediaanikohtaa oleva valtio on Jordania. Sitä suurempia pikkuvaltioita ovat muun muussa Sudan, Luxemburg, Kenia, Etiopia ja Liettua. Sitä pienempiä ovat Latvia, Uganda, Viro, Kypros ja Islanti. Kaikista pienimmät taloudet ovat Tyynen valtameren saarivaltiot.

Ihmisiä kuhisee jokaisessa maankolkassa. Ihmisiä on keskimäärin 38 miljoonaa yhdessä maassa, mutta mediaani väkiluku on vain 8 miljoonaa.

Eniten väkeä on keskittynyt alueelle 4000 kilometrin säteellä Bangkokista (4000 kilometriä on suurin piirtein välimatka Gibraltarilta Kilpisjärvelle). Alueelle mahtuvat maailman väkirikkaimmat maat Kiina ja Intia, sekä suurimpiin kuuluvat Indonesia, Pakistan ja Bangladesh ja Filippiinit. Aasiassa asuu jopa 60 prosenttia maapallon väestöstä. Väkimäärä kasvaa noin prosentin vuodessa. Puolet aasialaisista asuu kaupungeissa. 

Aasialaisten BKT henkeä kohden on vain viidesosa kehittyneempien maiden (entisten teollisuusmaiden) tasosta. Intian talous näyttää lähivuosina kiihdyttävän kasvuaan jopa Kiinaa nopeammin. Intian osuus maailmantaloudesta on silti alle kolme prosenttia. Jos kaikkien Aasian maiden taloudet kasvavat prosenttiyksikön muita alueita nopeammin, on vaikutus maailmantalouden kasvuun 0,2 prosenttia.

Väestön ikääntyminen näkyy myös Aasiassa. Mediaani-ikä on 25 vuodessa noussut 24:stä 31:een. Suomalaisten keskimääräinen ikä on 42 vuotta. Kehittyvissä talouksissa väestö keskiluokkaistuu edelleen ja kehittyneissä maissa se eläköityy hiljalleen.

Kirjoittaja on Evlin Varainhoidon markkinastrategi ja sijoituksista päättävän allokaatiotiimin jäsen.

{{cta('d9b4029e-523e-49ed-ba94-fbe00512a36a')}}

 

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua