Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Maunu20 Lehtim C3 A4ki20 V2

Evli teki vakaan tuloksen vuonna 2022 markkinoiden myllerryksestä huolimatta. Istuimme alas toimitusjohtaja Maunu Lehtimäen kanssa pohtimaan mennyttä ja alkanutta vuotta.


Olet ollut alalla yli 30 vuotta. Oliko vuosi 2022 urasi oudoin tai rankin, tai jopa molempia?

Meillä ihmisillä on taipumus pitää tuoreimpia tapahtumia kaikkein poikkeuksellisimpina. En ole kuitenkaan koskaan aiemmin kokenut samanlaista vuotta. Se alkoi Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan, mistä seurasi valtavasti inhimillistä kärsimystä. Sitä taas seurasivat energiakriisi, kiihtyvä inflaatio ja vauhdilla nousevat korot.

2022 tullaan muistamaan vuotena, jolloin korot nousivat jälleen puheenaiheeksi. Miten korkojen nousu muuttaa tilannetta?

Mielestäni korkotasojen kehitys pitää suhteuttaa siihen, että ei ole normaalia, että rahalla ei ole hintaa. Vaikka korkojen nousu tuntuu meidän kaikkien elämässä, monella tapaa se on myös tervettä. Keinotekoisen halpa raha vääristää markkinoita. Nyt palaamme takaisin fundamentteihin, ja se on mielestäni hyvä asia. Eikä pidä unohtaa, että nouseviin korkoihin liittyy myös mahdollisuuksia.

Mutta kyllä, tämä on ollut outo ja rankka vuosi monellakin tapaa. Jopa sää on ollut erikoinen ja vaihteleva, mikä muistuttaa alati siitä, että meidän pitää keskittyä myös ilmastonmuutoksen ja biodiversiteetin globaaleihin haasteisiin. Lyhyen aikavälin ongelmien keskellä navigoidessa täytyy pitää katse tiukasti tulevaisuudessa ja toimia ennakoiden. Meidän täytyy katsoa pitkälle tulevaan ja tehdä yhteistyötä aivan uudessa mittakaavassa.

Millainen rooli Evlillä on varainhoitajana näiden haasteiden taklaamisessa?

Hoidettavanamme on paljon varallisuutta, 16 miljardia euroa, jos tarkkoja ollaan. Tehtävämme on maksimoida asiakkaidemme tuotot, mutta varainhoitajana meillä on myös velvollisuus allokoida rahat vastuullisesti. Vihreä siirtymä tarjoaa paljon sijoitusmahdollisuuksia, ja vaihtoehtorahastomme ovat mainio keino olla mukana ilmiössä. Viime vuonna suljimme onnistuneesti Evli Impact Forest Fundin, joka antaa asiakkaillemme mahdollisuuden sijoittaa maailman johtaviin metsärahastoihin. Metsät ovat avainasemassa hiilijalanjäljen pienentämisessä ja ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä.

Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa muutakin kuin ESG-toimia, ja vastuullisuus pitää aidosti integroida jokaiseen sijoituspäätökseen. Pystyykö kukaan tekemään rahaa pitkällä aikavälillä ilmastokatastrofien ja geopoliittisten mullistusten piinaamassa maailmassa? Näiden kysymysten huomiotta jättäminen nyt olisi huonoa riskienhallintaa. Roolimme varainhoitajana on auttaa asiakkaitamme yhdistämään henkilökohtaiset tavoitteet ja planeettamme etu. Se vaatii ennakointia.

Jos 2022 oli outo ja rankka vuosi, miltä vuosi 2023 näyttää? Muuttuvatko asiat paremmaksi?

Maailma on hyvin epävakaa ja näkyvyys on edelleen heikkoa, mutta olen sinnikäs optimisti. Nousevat korot ajavat todennäköisesti ainakin Euroopan taantumaan, mutta toivottavasti se on lievä ja lyhytkestoinen.

Olemme palaamassa normaaliin monella tapaa, ja se on pääosin hyvä asia. Luulen, että olemme nähneet osakemarkkinoiden pohjan. Samalla kuitenkin sijoittajien pitää hyväksyä, että viimeisimpien härkävuosien tuotot saattavat olla parhaita koskaan ja että olemme palaamassa lähemmäs keskiarvotuottoja. Tämä voi tehdä tulevaisuuden ennustamisesta osaltaan myös helpompaa. Toisaalta epävarmuus tulee jatkumaan geopoliittisten myllerrysten, kasvavan protektionismin ja polarisaation vauhdittamien levottomuuksien takia. Suhtaudun Evlin tulevaisuuteen kuitenkin luottavaisin mielin. Yhdistimme EAB Group Oyj:n menestyksekkäästi liiketoimintaamme, meillä on vakaa, eteenpäin katsova tarjooma ja olemme hyvässä asemassa auttaaksemme asiakkaitamme navigoimaan epävarmassa tulevaisuudessa.

Lue lisää Evlin vuodesta 2022 ja Maunu Lehtimäen ajatuksia kuluneesta vuodesta Evlin vuosikertomuksesta 2022

Lue myös uutinen "Evli on julkaissut vuosikertomuksen 2022".

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua