Korkotason laskiessa on hyvä hetki tarkastella omia korkosijoituksia. Millaisia mahdollisuuksia lasku avaa ja miltä näyttää korkomarkkina vuonna 2025?
Viime vuodet ovat olleet korkomarkkinoilla muutosten aikaa: ensin koettiin pitkään kestänyt nollakorkojen aikakausi, jolloin korot olivat jopa negatiiviset. Tätä vaihetta seurasi poikkeuksellisen vauhdikas korkotason nousu vuonna 2023. Korkojen nousu on kuitenkin taittunut nopeasti. Korkopiikin jälkeen keskuspankit ovat lähteneet hiljalleen laskemaan korkoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Korkosijoittajan näkökulmasta paras ympäristö on heikko talouskasvu, matala inflaatio ja keskuspankki, joka on löysäämässä rahapolitiikkaansa. Euroopassa talouskasvu on nyt heikkoa ja inflaatio jo alle Euroopan keskuspankin tavoitteen. Elementit alkavat siis olla kohdillaan siihen, että markkinalta voi saada pitkäaikaista hyvää korkotuottoa.
Korkojen lasku vasta alussa – vielä ehtii mukaan hyötymään
Korkomarkkinoiden tilannetta avataan myös Kaikki koroista –podcastin tuoreimmassa jaksossa, joka käynnistää korkosijoittamiseen keskittyvän podcastin toisen tuotantokauden.
Voit kuunnella noin puolen tunnin mittaisen jakson alla. Juttu jatkuu podcast-upotuksen jälkeen.
Korkosijoittajan kannattaa nykyisessä markkinatilanteessa pitää mielessä iso kuva. Lasku käynnistyi korkealta tasolta, ja jos verrataan tämän hetken korkotasoa lähihistoriaan, korot ovat edelleen todella korkealla.
Korkomarkkinat ovat tällä hetkellä kiinnostavat jo pelkästään tuottotasonsa ansiosta. Jos mikään ei muutu, tarjoavat korot 3–6 prosenttia tuottoa, mikä on melko hyvä tuotto verrattain matalariskisessä omaisuusluokassa. Jos korot kuitenkin jatkavat edelleen laskua, tulee tämänhetkisen tuottotason päälle vielä pieni lisätuotto korkojen laskun vaikutuksesta, kun sijoitusten markkina-arvo nousee.
Korkojen nousu oli rakettimaista, mutta niiden lasku tapahtuu paljon hitaammin. Lasku ei tule olemaan ohi vielä pitkään aikaan, mikä vahvistaa korkosijoituksista saatavaa tuottoa.
Eli vaikka ei olisikaan lähtenyt mukaan korkosijoittamiseen korkojen ollessa korkeimmillaan, vielä on aikaa hyötyä korkojen laskuvaikutuksesta omassa salkussa.
Salkkuun kannattaa lisätä nyt pitkiä korkoja
Laskevien korkojen ympäristössä on hyvä miettiä sijoitusten maturiteetteja eli lainojen eräpäiviä. Kun korot olivat korkeimmillaan, moni sijoitti hyvin lyhyisiin lainoihin. Aivan lyhyissä koroissa on edelleen saatavissa hieman lisätuottoa, mutta se katoaa todella nopeaa vauhtia. Siksi pelkkä tuottotason tuijottaminen ei ole tällä hetkellä välttämättä järkevintä.
Tuottotaso kertoo lähinnä tämän hetken tilanteen, ei mihin suuntaan korot ovat suuntaamassa. Sijoituksia kannattaa siirtää tässä tilanteessa myös jo pidempiin lainoihin, sillä pitkät korot hyötyvät enemmän korkojen laskusta kuin lyhyet.
Pidä mielessä high yield -rahastot ja pohjoismaiset yrityslainat
Helpoin tapa päästä kiinni kiinnostaviin korkotuotteisiin on sijoittaa korkorahastoihin. Korkorahastot sijoittavat erilaisiin valtionlainoihin ja yrityslainoihin, ja niissä hajautus on tehty sijoittajan puolesta.
Korkosijoittamiseen, kuten kaikkeen sijoittamiseen, liittyy tietysti aina riskejä. Sijoittajan onkin hyvä miettiä omaa riskinsietokykyään.
Tämänhetkisessä korkoympäristössä matalamman luottoluokituksen lainoja sisältävät high yield -rahastot toimivat todella hyvin. Koska niissä riski yritysten takaisinmaksun häiriöille on korkeampi kuin korkeamman luottoluokituksen lainoja sisältävissä investment grade -rahastoissa, ne tarjoavat myös korkeampaa tuottotasoa. Koska korkorahastossa sijoituksia on tehty moneen eri lainaan, ei mahdollinen yksittäisen sijoituksen toteutunut maksuhäiriö haittaa niin paljon.
Myös pohjoismaiset yrityslainat ovat tällä hetkellä erittäin kiinnostavia. Pohjoismaiden markkinan erityispiirre nimittäin on, että monilla yrityksillä ei ole kansainvälistä luottoluokitusta, ja ne maksavat tämän takia hieman enemmän lainoistaan. Se puolestaan tietää sijoittajalle lisätuottoa.
Korkosijoittajalle edessä suotuisat ajat
Korkojen laskussa on päästy vasta käyntiin, emmekä ole todennäköisesti palaamassa nollakorkoympäristöön. Euroopalla on tällä hetkellä omat haasteensa, taloudet yskivät melko pahasti ja ilmassa on poliittista epävarmuutta. Tässä tilanteessa huojentaa, että yhtiöt itsessään pärjäävät hyvin ja esimerkiksi niiden kannattavuus ja taseen kunto ovat vahvoja.
Olemme hiljalleen ajautumassa korkosijoittajalle hyvin suotuisaan niin sanottuun kultakutriympäristöön, jossa markkina korkosijoituksille ei ole liian kylmä eikä liian kuuma vaan juuri sopiva.
Mikä ihmeen maturiteetti? Mitä tarkoittavat pitkät ja lyhyet korot?
Selkeä ja käytännönläheinen Korkosijoittajan opas auttaa ymmärtämään korkomarkkinaa ja valitsemaan juuri oikeat korkorahastot omaan salkkuun.
Tutustu oppaaseen