Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Turkoosi ja musta abstraktilla kuviolla.

Yritysten vastuullisuustyön tavoite ei voi olla vain yrittää välttää skandaaleja, uskoo professori Alex Edmans. Kun yrityksen tarkoitus on kirkas, se synnyttää uutta liiketoimintaa ja luo arvoa niin yhteiskunnalle kuin osakkeenomistajille.

Parhaat yritykset tuottavat hyvää yhteiskunnalle ja luovat samalla arvoa osakkeenomistajilleen, sanoo London Business Schoolin rahoituksen professori Alex Edmans. Siksi myös sijoittajien on syytä kiinnittää päätöksissään huomiota siihen, millaisen roolin yritykset ottavat maailmassa.

Jos luot arvoa yhteiskunnalle, yhteiskunta luo arvoa sinulle”, Edmans kiteyttää näkemyksensä.

ESG-skandaalien välttelystä aitoon vaikuttavuuteen

Monet yritykset tarttuvat vastuullisuuteen riskien kautta ja miettivät, mitä voivat tehdä välttääkseen talouden, ympäristön tai yhteiskunnan kannalta kyseenalaisen toiminnan sekä siitä koituvat menetykset ja mainehaitan. Tämä johtaa Edmansin mukaan helposti siihen, että aidosti vaikuttavien tekojen sijaan yrityksissä keskitytään skandaalien välttelyyn.

Edmans uskoo, että yrityksen tarkoitus, purpose, vaikuttaa sen kykyyn luoda arvoa sijoittajille: ”Edelleen monien mielestä ESG:tä tehdään voittojen kustannuksella. Mutta tarkoitus ja vastuullisuus ovat keino kasvattaa tuottoja, eivät nakertaa niitä.

Edmans nostaa esimerkiksi brittiläisen teleoperaattorin Vodafonen. Sen kehittämästä Mpasa-rahanvälityspalvelusta tuli valtava menestys Keniassa, jossa vain harvalla on virallinen pankkitili. Palvelu paransi satojentuhansien kotitalouksien elämää, mutta se oli myös liiketaloudellisesti erittäin kannattava. Oleellista on, että uusi palvelu ei syntynyt ESG-haittojen välttelystä vaan aidosti vaikuttavasta ideasta.

Edmansin mielestä juuri tässä ollaan tarkoituksen ytimessä: ideana ei ole jakaa entisen kokoista pottia uudella tavalla yhteiskunnan ja osakkeenomistajien välillä vaan kasvattaa jaettavaa määrää kokonaisuudessaan.

Jos kakku vain jaetaan eri tavalla, se on hyväksi yhteiskunnalle mutta huono sijoittajille. Siksi emme vain anna isompaa siivua siitä, mitä on jo olemassa, vaan kasvatamme koko kakkua. Se tapahtuu innovaation, erinomaisuuden, rohkeuden ja hullujenkin ideoiden avulla”, Edmans innostaa.

Tarkoitus voi synnyttää uutta liiketoimintaa ja parantaa prosesseja

Edmansin mukaan yrityksen todellinen tarkoitus löytyy siitä, missä yritys on hyvä ja mitä se oikeasti tekee. Hyväntekeväisyys voi sekin olla tärkeää, mutta tuntuvimman vaikutuksen yritykset saavat aikaan omassa tuottavassa toiminnassaan, innovoidessaan ja ihmisiä työllistäessään.

Kysy itseltäsi: mitä resursseja tai asiantuntijuutta yrityksellämme on ja miten sitä voisi käyttää yhteiskunnan hyväksi, jos vain tarkastelemme asiaa hieman luovemmin?” Edmans kannustaa.

Tarkoituksen löytäminen omasta liiketoiminnasta on usein taloudellisesti kannattavaa, minkä Edmans on todennut myös omassa tutkimustyössään. Tarkoitus voi johtaa uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä uuden asiakaskunnan löytämiseen, kuten Vodafonen tapauksessa, mutta se voi merkitä myös vanhojen prosessien parantamista.

Tämän takia myös sijoittajien pitää kiinnittää huomiota yrityksen tarkoitukseen. Edmans kuitenkin varoittaa, että tarkoitusta ei voi mitata esimerkiksi perinteisillä ESG-mittareilla eivätkä arvonluonnin mahdollisuudet käy useinkaan ilmi ympäripyöreästä purpose statementista.

Mittarit kuten veden käyttö, hiilidioksidipäästöt tai henkilöstön loukkaantumiset eivät ole merkityksettömiä, mutta pystyvätkö ne todella osoittamaan arvonluonnin? Tai kakun kasvattamisen mahdollisuudet? Eivät välttämättä.

Sijoittaja voi ohjata yritystä kasvattamaan kakkua

Evli Emerging Frontier -rahasto ja sen analyytikot Burton Flynn ja Ivan Nechunaev ovat Edmansin mukaan erinomainen esimerkki siitä, millainen rooli sijoittajilla voi olla yrityksen tarkoituksen edistämisessä ja sen hyötyjen ulosmittaamisessa.

Kuten Burton ja Ivan ovat omalla työllään osoittaneet, sijoittajat voivat ohjata yritystä kasvattamaan kakkua”, Edmans sanoo.

Nopeasti kasvaviin kehittyviin maihin sijoittava osakerahasto on päihittänyt kilpailijansa selvästi vuodesta toiseen 11,5 prosentin keskimääräisellä vuosituotollaan.* Poikkeuksellisen menestyksen salaisuus on ollut löytää kehittyviltä markkinoilta mahdollisimman laadukkaita yhtiöitä ja osallistua aktiivisesti yritysten toiminnan kehittämiseen.

Uskomme, että on hyvin tärkeää pitää kiinni voittavasta strategiasta, mutta on erittäin tärkeää myös mukautua ja hyödyntää uutta todistusaineistoa, kuten tutkimuksia siitä, miten ESG voi oikeasti kasvattaa yrityksen arvoa”, Flynn kertoo ja nostaa esimerkiksi professori Edmansin johtaman tutkimuksen, josta kävi ilmi työntekijöiden tyytyväisyyden positiivinen vaikutus yrityksen osakkeen hintakehitykseen.

Laadukkaiden, nopeasti kasvavien ja halpojen yritysten löytäminen vaatii säntillistä strategiaa ja valtavasti jalkatyötä. Flynn ja Nechunaev ovat järjestäneet vuosien varrella yli 3 000 tapaamista 34 maassa.

Tapaamiset ovat paitsi tuottaneet valtavan määrän blogikirjoituksiksikin taltioituja tarinoita – esimerkiksi sen, kun kaksikko herätti vahingossa Pakistanin talousministerin päiväuniltaan – myös tarjonneet arvokasta tietoa yritysten vastuullisuudesta ja kasvupotentiaalista, joka pelkkiä vuosikertomuksia tai talouslukuja selaamalla jäisi pimentoon.

Sama paneutuminen jatkuu myös sijoituspäätöksen tekemisen jälkeen. Flynn ja Nechunaev ovat tehneet portfolioyhtiöilleen viimeisten kolmen vuoden aikana yli 150 suositusta, jotka koskevat esimerkiksi hallinnon tai sijoittajasuhteiden kehittämistä. Joskus apu on hyvinkin konkreettista, kuten silloin kun tiimi laati eräälle yritykselle uuden, entistä vetoavamman sijoittajaesityksen.

Sitoutumiseen on myös konkreettinen syy, joka löytyy kaksikon keräämästä datasta:

Niiden yritysten, jotka olivat valmiita keskustelemaan kanssamme, osakkeen arvo kaksinkertaistui vuodessa kolme kertaa todennäköisemmin kuin niissä yrityksissä, joissa ei haluttu sitoutua.

 

Professori Edmans sekä Emerging Frontier-rahaston analyytikot Flynn ja Nechunaev puhuivat Evlin Grow the Pie – how great companies deliver both purpose and profit -seminaarissa Helsingissä lokakuussa.

 

* Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta.

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua