Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Evli Visio 3 2017 1

Ranskassa äänestettiin vahvasti paitsi maltillisen keskustaehdokkaan Emmanuel Macronin myös Euroopan puolesta. Toivottavasti ranskalaiset eivät tule katumapäälle kesäkuun parlamenttivaaleissa. Ranskan presidentinvaalien lopputulos oli joka tapauksessa helpotus kaikille. Uusi eurooppalainen kriisi on jälleen ainakin toistaiseksi vältetty.

Juhlahumun keskellä on ikävää todeta, että Euroopan kilpailukyvyn ja rakenteiden uudistamisessa on vielä paljon tekemistä. Yksi kivi kengässä on Britannia. Britit kun käänsivät EU:lle selkänsä. Heidän itsetuntonsa on korkealla, mutta Eurooppa-suhteisiin tulee joka tapauksessa särö. Brittien lähdöllä ja sen ehdoilla on myös vaikutusta eurooppalaisten yritysten toimintaan paitsi Britanniassa ja Manner-Euroopassa myös maailmanmarkkinoilla.

Marine Le Pen on siinä oikeassa, että globalisaatio on vahva luonnonvoima. Sen kääntäminen on yhtä vaikeaa kuin ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. Siihen on sopeuduttava. Nyt maailmantaloudessa saavat entiset suurvallatkin tuntea rajallisen vaikutusvaltansa. Britannia ja Ranska olivat aikanaan mahtavia ja kuvittelevat kai välillä pääsevänsä takaisin siihen asemaan. Yhdysvalloissa presidentti Trump haluaa nostaa Amerikan jälleen suureksi. Isojen laivojen kääntäminen on kuitenkin hidasta.

Suomea kuunnellaan maailmanpolitiikassa ja –taloudessa enemmän kuin mitä tahansa viisimiljoonaista maata. Suomen suurvalta-ajoista Ruotsin itäisenä maakuntana ja Venäjän suurruhtinaskuntana on turha puhua. ”Ruotsalaisia emme ole, emmekä venäläisiksi halua tulla” on ollut suomalaisen identiteetin kulmakiviä. Suomi on nyt kulkenut omaa tietään sadan vuoden ajan.

Suomea kuunnellaan, sillä olemme osanneet tehdä asioita oikein. Aina meistä itsestä se ei siltä tunnu. Mutta vaikka olemme itsestämme epävarmoja, arvostetaan Suomea osaavana, ahkerana ja sisukkaana. Ja juuri nyt kun monet muut maat joutuvat tutkiskelemaan omia arvojaan, tuntuvat nämä perusarvomme paremmilta kuin koskaan! Tärkeintä onkin nyt olla möhlimättä hyvää asemaamme.

Suomen taloudellinen menestys riippuu siitä, kykenemmekö tuottamaan sellaisia asioita mitä muualla tarvitaan ja halutaan. Siihen tarvitsemme osaamista, innovaatioita ja kommunikaatiota. Yllätyksiä maailmanpolitiikassa ja –taloudessa tullaan varmasti vielä näkemään. Sopeutuminen muuttuviin tilanteisiin on helpompaa, jos on ystäviä. Suomen etu on vakaa, yhtenäinen ja vahva Eurooppa. Je suis européen!

Tomas Hildebrandt

{{cta('0c891786-9fb5-44cd-9314-d9b2412279cd')}}