Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa torstaina 21.11.2024 klo 19.00-21.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

Adobe Stock 2452744 dollar20puzzle SOME20tiny

Viime vuoden voimakas globaali talouskasvu johti korkeaan inflaatioon etenkin Yhdysvalloissa. Suosittu valkopesuselitys kohoaville hinnoille oli inflaation ”väliaikaisuus”: toisteltiin, että inflaatio ei ollut tullut jäädäkseen, vaan sen odotettiin hiipuvan vuonna 2022. Toimitusketjujen haasteet kuitenkin jatkuivat ja uudet korona-aallot aiheuttivat työvoimapulan kaltaisia pullonkauloja. Palkat ampaisivat pilviin etenkin matalan palkkatason palvelusektoreilla.


Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ymmärsi loppuvuodesta 2021 että se oli antanut juhlien jatkua liian pitkään, ja pääjohtaja Powell kumppaneineen kiikuttaa nyt kiireellä boolimaljaa pois juhlijoiden ulottuvilta. Fed yrittää nyt tiukentaa ylistimuloivaa rahapolitiikkaansa. Yhdysvaltojen työmarkkinat kukoistavat, ja maassa vallitsee täystyöllisyys. Avoimia työpaikkoja on lähes kaksi jokaista työtöntä kohden.

Sota Ukrainassa lisää inflaatioriskiä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopussa oli sokki Euroopalle ja lännelle. Siitä on myös seurannut energian ja kaasun kohonneista hinnoista kummunnut inflaatiosokki, jonka seuraukset kotitaloudet ja yritykset kokevat nyt bensapumpulla. Inflaatiopaine on noussut entisestään vuoden 2022 alussa, ja inflaation ”väliaikaisuus” on unohdettu jo aikaa sitten. Euroalueella inflaatio nousi maaliskuussa 7,5 prosenttiin.

Inflaation sokkiaaltojen pyyhkiessä markkinoiden läpi myös taantuman pelko kasvaa etenkin Euroopassa. Uskomme, että on ennenaikaista odottaa taantumaa, vaikka suosittu taantumamittari, 10 ja 2 vuoden joukkolainojen tuottoero, kääntyikin hiljattain negatiiviseksi. Kasvu tullee hidastumaan miltei joka alueella, mutta taantuma seuraavien 12 kuukauden aikana on epätodennäköinen. Toisaalta sodan kiihtyminen entisestään Ukrainassa voisi kasvattaa taantuman riskiä etenkin Euroopassa.

Globaali taloussykli on keskivaiheillaan

Inflaatiopaineet voivat ajaa taloussyklin raiteiltaan tai optimistisessa arviossa jopa venyttää syklin kestoa. Vaikka Yhdysvaltain talous näyttääkin olevan jo syklinsä loppupuolella, globaali talous kokonaisuudessaan ei ole vielä yhtä pitkällä. Euroopassa ja Aasiassa ollaan todennäköisemmin jossakin syklin keskivaiheilla.

Ukrainan sota hidastaa talouskasvua vuonna 2022, mikä saattaa viilentää ylikuumentuneita sektoreita ja käynnistää niin kutsutun klassisen keskisyklin hidastuman. Se taas puolestaan voisi venyttää globaalia sykliä entisestään talouden päästessä jälleen myötätuuleen, eritoten jos Fed ja muut keskuspankit onnistuvat inflaation hillitsemisessä.

Hyviä uutisia sijoittajille

Historiallisesti rahapolitiikan kiristysjaksot eivät ole johtaneet negatiiviseen osaketuottoon, sillä Fed kiristää politiikkaansa vahvan talouden ja inflaatioriskien takia. Todistamme kumpaakin parhaillaan.

Tämä on yleensä hyväksi pääomatuotoille, sillä terve talouskasvu tarkoittaa myös yritystuloksien kasvua. Niin kauan kuin talous ei suuntaa kohti taantumaa, osakkeet pärjäävät hyvin vaikka talouskasvu hidastuisikin. Fed yrittää nyt hillitä inflaatiota ja viilentää ylikuumentuneita työmarkkinoita. Nähtäväksi jää, onnistuuko pehmeä laskeutuminen. Suurin riski on, että jatkuva yli kolmen prosentin inflaatio kääntyy sekä talouden että osakemarkkinoiden vastatuuleksi.

Toinen positiivinen lopputulema viimeisestä vuodesta on, että osakemarkkinoiden hinnoittelu on houkuttelevampaa, kun absoluuttiset arvostustasot ovat alhaiset etenkin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Jopa yrityslainamarkkinat näyttävät houkuttelevilta isompien tuottoerojen ja korkeampien tuottotasojen ansiosta.

Venäjän hyökkäyksen kauheudet ja kriisin seuraukset geopoliittiselle ympäristölle johtavat odotettavasti erilaisiin jälkijäristyksiin. Toisaalta ainakin ennen geopoliittisilla kriiseillä ja sodilla on ollut lyhytkestoinen negatiivinen vaikutus globaaleihin osakemarkkinoihin.

Vuoden 2022 näkymät

Kaiken kaikkiaan osakemarkkinoiden näkymät eivät ole huolestuttavat sodasta huolimatta. Taantuman riski on pieni, ja tuloskasvun pitäisi olla jälleen positiivinen vuonna 2022. Sodan seuraavat vaiheet ja niiden negatiivisten talousvaikutusten laajuus kuitenkin lisäävät epävarmuutta ja voivat aiheuttaa markkinoilla epävakautta seuraavien viikkojen aikana. Kaikesta huolimatta osakkeet ovat nyt edullisempia ja niiden pitäisi pärjätä hyvin seuraavien 6–12 kuukauden aikaikkunassa.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua