Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa lauantaina 23.11.2024 klo 10.00-11.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

Petteri Nurminen 1600x900

Petteri Nurminen luotsaa Evlin uutta hoivakotirahastoa. Ikääntymisen megatrendi puhuu hoivakotien puolesta.

Evli osti vuoden alussa kolmekymmentä eri puolella maata sijaitsevaa hoivakotikiinteistöä. Suhteellisen uusissa, keskimäärin 1–2 vuotta sitten valmistuneissa tai täysin remontoiduissa rakennuksissa toimii yksityisiä hoiva-alan yrityksiä.

Kiinteistöt muodostavat perustan Petteri Nurmisen johtamalle Evlin uudelle hoivakotirahastolle. Salkkua on tarkoitus kasvattaa myöhemmin vielä yksittäisillä kiinteistöillä.

– Suurimmassa osassa kiinteistöistä yritykset tarjoavat vanhusten hoivapalveluja.

Mutta mukana on myös esimerkiksi kehitysvammaisten hoivatiloja ja rakennuksia, joihin on sijoitettu mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asunto- ja tukipalveluja.

Petteri_Nurminen-1600x900

Kuva: Arto Viikari

Vakaa ja varsin turvallinen

Nurminen kertoo, että ostamalla valmiit kiinteistöt, joissa on jo vuokralaiset, Evli halusi välttää rakentamiseen, toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvät riskit. Hän kuvailee rahastoa vakaaksi ja varsin turvalliseksi sijoituskohteeksi.

– Vuokratulot tuovat sijoittajille säännöllistä kassavirtaa, vuosittain arviolta 7–8 prosenttia sijoitetusta pääomasta. Myös sijoittajien on sitouduttava tiettyyn pitkäjänteisyyteen. Sijoitusta ei voi kotiuttaa kesken kauden, jotta kiinteistöjä ei jouduttaisi myymään epäedulliseen aikaan.

– Tämä järjestely mahdollisti kolmenkymmenen kiinteistön hankinnalle myös edullisen lainoituksen. Evlin hoivakotirahastoon on mahdollista sijoittaa arviolta vuoden 2018 loppuun asti, minimisijoitus on 100 000 euroa.

Hoivan tarve kasvaa entisestään

Hoivakiinteistöjen kiinnostavuutta sijoituskohteena kasvattaa tietenkin yhteiskuntamme megatrendi, ikääntyminen.

– Väestö ikääntyy, elinikä pitenee ja hoivaa tarvitsevien määrä kasvaa koko ajan sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Nurminen kertoo tutkineensa äskettäin esimerkiksi valtionvarainministeriön ennustetta, jonka mukaan Suomeen pitäisi rakentaa vuoteen 2023 mennessä hoivakoteja neljällä miljardilla eurolla eli nykyisten hoivakotien määrä pitäisi karkeasti arvioituna tuplata, jotta ne täyttäisivät väestön ikääntymisen luomat tarpeet.

– Hoivalupaus on niin syvällä hyvinvointiyhteiskunta-ajattelussamme, että siitä tuskin luovutaan.

Hän huomauttaa, että trendinä on niin ikään, että kunnat ostavat hoivapalveluja yksityisiltä palvelutuottajilta.

– Kunnilla on helpompaa – ja usein edullisempaa – kun niiden ei tarvitse itse huolehtia hoivapalvelujen tuottamisesta ja hoivakiinteistöstä. Kunnilla on jo nyt paljon työtä ja taloudellista taakkaa muun muassa koulukiinteistöistä, joissa on paljon sisäilmaongelmia.

Ei ensimmäistä kertaa asialla

Evlille – ja Petteri Nurmiselle – on kertynyt hoivakodeista jo aikaisemmilta vuosilla paljon kokemusta.

– Evli perusti Suomen ensimmäisen kiinteistörahaston vuonna 2005 ja Suomen ensimmäisen hoivakotirahaston vuonna 2007. Luotsasin kiinteistörahastoliiketoimintaa Evlillä siihen asti, kunnes koko liiketoiminta myytiin pois vuonna 2011.

Olin sitten hetken uudella omistajalla töissä auttamassa liiketoimintaa siellä käyntiin. Evlillä Nurmiselle tulee pian pyöreät kaksikymmentä vuotta. Hän aloitti Evli Corporate Financessa ja siirtyi sitten varainhoitoon perustamaan ja luotsaamaan kiinteistörahastoliiketoimintaa ja tuli sen myynnin jälkeen takaisin Corporate Financeen.

– Hyvin olen viihtynyt. Evli on avian loistava työpaikka.

Konkretiaa ja sosiaalista vastuuta

Petteri Nurminen pitää työskentelystä kiinteistöjen kanssa.

– Kun rahoitusalalla työskennellään usein hieman abstraktien asioiden kanssa, niin rakennukset ovat tietenkin mitä konkreettisimpia kohteita. Haasteetkin ovat usein käytännöllisiä. Reaaliomaisuudessa on reaaliset ongelmat.

Nurminen kertoo jo vierailleensa monissa hoivakotirahaston kohteissa.

– Ne ovat aina vähän erilaisia työpäiviä.

Kun käy hoivakodissa paikan päällä, on helppo nähdä, kuinka valtavan hyvää työtä niissä tehdään.

– Rahoitusala nähdään joskus jonkinlaisena välttämättömänä pahana, mutta ainakin minä tunnen, että kun olemme mukana tällaisessa toiminnassa ja mahdollistamme osaltamme hoivapalvelujen kasvamisen, niin kannamme myös sosiaalista vastuuta, hän pohtii.

PETTERI NURMINEN (45)

  • KTM
  • Johtaja
  • Puoliso, kaksi lasta
  • Harrastaa muun muassa alppilajeja, kiipeilyä ja kestävyysurheilua ja toimii myös hiihdonopettajana. ”Harrastus vie minua ympäri maata. Samalla olen päässyt tutustumaan rahaston moniin, eri puolella Suomea sijaitseviin kohteisiin.”

Asuntorahasto rakennuttaa pientaloja

Hoivarahaston lisäksi Evlillä on myös vuonna 2015 perustettu asuntorahasto, joka rakennuttaa ja vuokraa rivi- ja luhtitaloja pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa OikeaKoti-brändinsä alla. Rahaston päävastuullisena salkunhoitajana ja rakennuttajana toimii Santeri Leijola, joka on aikaisemmin rakennuttanut ja vuokrannut asuntoja yrittäjänä.

Kun hoivakotirahasto hankkii valmiita, heti kassavirtaa tuottavia kiinteistöjä, niin asuntorahastossa keskeistä on oma rakennuttaminen, jolloin sijoittajat pääsevät osalliseksi myös rakennuttajakatteesta sekä saavat suhteellisesti korkeamman vuokratuottoprosentin rakennuskustannuksille laskettuna.

Oman rakennuttamisen ansiosta rahasto pystyy myös tarjoamaan vuokralaisille markkinoiden parhaimman hintalaatusuhteen ja sen vuokraamien asuntojen käyttöaste onkin pysynyt lähes 100 %:ssa.

Haastattelu: Matti Välimäki. Julkaistu Evli-asiakaslehdessä 1/2018

Lue lisää Evlin kiinteistörahastoista:
Evli-Rahastoyhtiö perusti uuden hoivakiinteistöihin sijoittavan rahaston 8.2.2018
Evli-Rahastoyhtiölle uusi toimitiloihin sijoittava erikoissijoitusrahasto 25.4.2018 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua