Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Luminen epätasainen maa ylhäältä katsottuna.

Euroopan high yield (EHY) -markkina houkuttelee nyt parempaa hajautusta ja korkeampia tuottoja tavoittelevia sijoittajia. Hyvien sijoitusvalintojen tekemiseksi on tärkeää ymmärtää joukkovelkakirjamarkkinan toiminta ja erityisesti miten tuottoero ja käteishinnat muodostuvat tällä hetkellä. Tässä tiivis katsaus EHY-markkinaan.


Euroalueen high yield -tuottoero lähellä 10 vuoden keskiarvoa

High yield -joukkovelkakirjan tuottoero tarkoittaa eroa sen ja riskittömän (yleensä valtion) joukkovelkakirjan tuoton välillä. Tuottoero heijastaa lisäriskiä, jonka sijoittaja ottaa sijoittaessaan high yield -velkakirjaan riskittömän sijaan.

Tällä hetkellä euroalueen high yield -lainojen tuottoero on lähellä kymmenen vuoden keskiarvoa. Tämä osoittaa, että markkinoiden näkemys sektorin riskeistä ei ole liian positiivinen tai negatiivinen vaan pikemminkin linjassa menneiden trendien kanssa. Käytännössä markkinoilla siis uskotaan EHY-velkakirjojen riskien olevan samansuuruisia kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämän voi tulkita merkiksi sektorin suhteellisesta vakaudesta, etenkin kun otetaan huomioon viimeisen vuosikymmenen epävarmuus ja talouden myllerrykset.

Käteishinnoilla on nyt vetovoimaa

Vaikka tuottoero on nyt lähellä historiallista keskiarvoaan, ovat joukkovelkakirjojen käteishinnat houkuttelevia, kiitos korkotason nousun vuonna 2022.

Korkojen noustessa joukkovelkakirjojen hinta laskee. Tämä johtuu siitä, että kun uudet velkakirjat lasketaan liikkeeseen nykyisellä korkealla korkotasolla, vanhempien velkakirjojen houkuttavuus laskee. Kilpaillakseen uusien joukkovelkakirjojen kanssa vanhojen velkakirjojen hinnan on siis laskettava.

Nykytilanne tarjoaa mainion mahdollisuuden Euroopan high yield -markkinasta kiinnostuneille sijoittajille. Tällä hetkellä markkinan efektiivinen tuotto eli Yield to Maturity, YTM, on yli 8 %, selkeästi korkeimmillaan viimeisten kymmenen vuoden aikajaksolla tarkasteltuna. Lisäksi hinnat ovat laskeneet tasolle, joka saavutetaan yleensä vain silloin, kun maksuhäiriöitä on paljon. Tällä hetkellä yritykset kuitenkin pärjäävät hyvin ja maksuhäiriöiden määrä on hyvin alhainen.

Joukkovelkakirjojen hinnat ovat kriisiajoille tyypillisellä tasolla.

Average Bond prices

Lähde: ICE, Index: ICE BofA European Currency Developed High Yield Constrained Index

Miksi tämä on merkityksellistä

Usein lainaehdoissa sovitaan, että yritys voi maksaa lainansa takaisin etuajassa. Varhaiset takaisinmaksupäivät sisältävät preemion, eli hinta on yli 100 prosenttia, mutta erääntymisen lähestyessä hinta tippuu 100 prosenttiin.

Yritys voi yleensä maksaa seitsemän vuoden joukkovelkakirjan takaisin kaksi vuotta ennen maturiteettia. Keskiverron high yield -joukkovelkakirjan tapauksessa se tarkoittaa seuraavaa: Kun erääntymiseen on neljä vuotta, hinta 88 % nimellisarvosta  ja kuponkikorko 4,3 %, joukkovelkakirjan Yield to Maturity on 7,92 %. Mutta jos yritys maksaa velkakirjan takaisin vuosi ennen erääntymistä, YTM nousee 112 korkopisteellä 9,04 %:iin, ja jos yritys maksaa sen kaksi vuotta ennen erääntymistä, YTM nousee hurjat 342 pistettä 11,34 %:iin. Tuottopotentiaalia siis on runsaasti.

Yritykset eivät aina maksa joukkovelkakirjojaan etuajassa, koska uudelleenrahoitus riippuu vanhan lainan kuponkikorosta, viime aikojen tuloksesta, markkinaolosuhteista ja muista tekijöistä. Sijoittajalla on kuitenkin merkittävä mahdollisuus lisätuottoon, joka ei näy otsikkotason tuottoerossa tai tuottoluvuissa. High yield -markkinassa uudelleenrahoitus ennen joukkovelkakirjan erääntymistä on yleistä, myös silloin, kun uusi korko on korkeampi. Tämä johtuu siitä, että yritykset yrittävät pienentää uudelleenrahoituksen riskiä ja maksavat joukkolainansa mieluummin takaisin aikaisemmin kuin odottavat niiden erääntymistä.

Yhteenveto

Vaikka euroalueen high yield -tuottoeron nykytaso onkin lähellä keskiarvoa, nousevien korkojen takia laskeneet joukkovelkakirjojen hinnat tarjoavat sijoittajille lisätuottomahdollisuuksia, jotka eivät käy ilmi pelkästään tuottoeroja tutkimalla. Jos haluat lisätietoa tai neuvoja sijoitustavoitteidesi saavuttamiseen, ole yhteydessä!

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua