Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

White marble with beams of light heading down Unsplash 2000x1125 16 9 tiny

Henkilöstörahaston arvo määritetään kerran vuodessa, rahaston tilikauden viimeisenä päivänä. Monen rahaston arvonmäärityspäivä on alkuvuoden jonkin kuun lopussa. Helmikuun lopulla alkanut osakemarkkinoiden syöksy on herättänyt huolta ja kysymyksiä rahastojen jäsenissä ja hallituksissa. Mitä rahasto voi tehdä? 


Mikäli rahastointi on vapaaehtoista, on jäsenen helpointa ottaa palkkiot palkkana ja antaa jäsenosuuspääoman olla, vaikka nostettavaakin olisi ja rahaston arvonmääritys näyttäisi jäsenpääoman merkittävästi alentuneen. Rahastolle on parasta, jos nostoja ei tehdä. Ymmärrettävästi tässä kohtaa jäsenen ja rahaston etu voivat olla ristiriidassa. Mutta mikäli jäsenet eivät tee nostoja, ei tarvitse myöskään realisoida epäsuotuisassa sijoitusmarkkinassa. Tämä pohdinta on hieman helpompi rahastossa, joka voi maksaa nostot juuri saamallaan henkilöstörahastoerällä. Tämä edellyttää viestintää jäsenistön suuntaan, jotta jäsenistö voi tehdä valistuneita päätöksiä.

Järeämpi, mutta joillekin rahastoille ainoa toimi, on siirtää arvonmäärityspäivää, joka on määrätty säännöissä yhdessä tilikauden kanssa. Tähän vaaditaan rahaston kokouksen päättämä sääntömuutos. Tilikauden muutos on verottajan vaatimusten mukaan tehtävä 2 kk ennen nykyisen tilikauden päättymistä. PRH tarvitsee muutosilmoituksen asiasta 1 kk ennen nykyisen tilikauden päättymistä. Tämä järeämpi toimi edellyttää laskentaa ja pohdintaa siitä, että nyt tehtävä arvonmääritys olisi kovin alhainen, ja 2-6 kuukauden kuluttua se olisi huomattavasti tätä hetkeä parempi.

EAM on pyytänyt yhteistoiminta-asiamiestä selvittämään mahdollisuudet joustaa edellä mainituista verottajan ja PRH:n aikamääreistä. Valmiuslain 23 pykälän kolmas momentti, siihen liittyvällä käyttöönottoasetuksella koskien henkilöstörahaston arvonmäärityspäivää ja viranomaisten ilmoitusaikoja, voisi pitää sisällään tarvittavat helpotukset. Mahdollisten muutosten järjestämiseksi asiasta kannattaa sopia nopeasti palveluntuottajan kanssa. 

Lisätietoja:
Timo Wallenius, Tuotejohtaja, Evli Awards Management Oy, p. +358 (0)40 552 5300timo.wallenius@eam.fi

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua