Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa torstaina 21.11.2024 klo 19.00-21.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

White inflatable dirigible with background of a gray sky with clouds Adobe Stock 208933462 2000x1125 16 9 SOME

Maailma seurasi jännittyneenä, kun kiinalainen ilmapallo leijaili Yhdysvaltojen yläpuolella. Saaga päättyi amerikkalaiseen tyyliin hävittäjän ampuessa ilmapallon mereen. Presidentti Joe Biden onnitteli lentäjiä ja varoitti Kiinaa uhmaamasta Yhdysvaltoja. Kiina vastasi vetäytymällä yhteisestä merikaapeliprojektista. Tapahtumasarja tuo mieleen B-elokuvan käsikirjoituksen, jonka olisi saattanut laatia tekoäly ChatGPT.


Ilmapallo ja hävittäjä talouden vertauskuvana

Kuumailmapallo on vastustamaton, jopa kulunut vertauskuva taloudelle. Hävittäjälentokone tuo kuitenkin uuden tuoreen ulottuvuuden vanhaan allegoriaan. Ajan hengen mukaisesti ulottuvuus on sotaisa.

Vertauskuvassa kuumailmapallo on tietenkin talous, joka on karannut elvytystuulien myötä kauas korkeuksiin. Ilmapallo pitää palauttaa maankamaralle ennen kuin se lentää korkeuksiin ja sen palauttaminen on vieläkin vaikeampaa.

Ilmapallo karkasi, koska keskuspankit ja valtiot elvyttivät koronakriisissä rämpinyttä taloutta, joka oli lähellä täystyöllisyyttä. Valtava määrä elvytystä kanavoitiin ihmisille, jotka eivät voineet ostaa palveluita, joten he ostivat tavaroita sen sijaan. Tavaraa oli kuitenkin rajattu määrä, joten kysyntään vastattiin nostamalla hintoja. 

Jerome Powell ja Mach 3

Kuten aina ilmapallojen karatessa, keskuspankkien Top Gun lähettää ässänsä palauttamaan ilmapallon.

On tietenkin heitä, jotka uskovat, että keskuspankkien lentäminen tulisi alistaa kansan valitsemalle ilmavalvonnalle. Ilmapalloja ei muutenkaan tarvitse palauttaa, ei ainakaan vappuna, eikä oikeastaan vaalien aikana.

Lentokoneen puikoissa istuu Fedin pääjohtaja Jerome Powell, joka yrittää ohjata ilmapalloa pehmeästi maankamaralle. Draamaa seuraa joukko ekonomisteja ja strategeja arvioimassa sankarimme onnistumisen mahdollisuutta. Prognoosi on lähes yksimielinen. Powell ampuu vahingossa ilmapallon alas.

Lentäjät onnistuneet joka kolmas kerta

Miksi ekonomistit ja strategit ovat niin pessimistisiä lentäjämme suhteen. Kannustimissa ei ole ongelmia, vaikka hänen vuosipalkkansa on pienempi kuin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajan. Miehemme taivaalla haluaa, kuten me, että ilmapallo lipuu pehmeästi maahan. Hänellä on myös armeija huippukouluissa koulutettuja ekonomisteja käytössään. Resursseja siis riittää.

Pessimismi on empiiristä. Toisen maailmansodan jälkeen Fed on onnistunut laskemaan ilmapallon pehmeästi neljä kertaa ja ampunut sen tuusan nuuskaksi kahdeksan kertaa. Ehdoton todennäköisyys on siis yksi kolmesta.

Synkkyyden synkkyys ja sadan prosentin ennuste

Syksyllä pessimismi talouden suhteen oli synkimmillään. Lakipiste koettiin 17. lokakuuta 2022, kun Bloombergin ekonomistit kertoivat mallinsa antavan peräti 100 prosentin todennäköisyyden Yhdysvaltojen taantumalle.

Mollivoittoiselle tunnelmalle oli useampi syy. Talouden ennakoivat mittarit osoittivat kaakkoon, korkea inflaatio ja korot rokottivat Yhdysvaltojen ja Euroopan taloutta, sähkökatkot olivat aito uhka Euroopassa ja maailman toiseksi suurin talous ja kasvuveturi Kiina sinnitteli yksin koronasulussa.

Maailmantalouden yllättävä resilienssi

Maailmantalous on osoittautunut yllättävän kestäväksi. Maailman valuuttarahasto IMF ennusti lokakuussa, että vuonna 2022 maailmantalouden kasvu olisi 1,9 prosenttia. Uusimmassa tammikuun katsauksessa vuoden 2022 talouskasvun ennustetta nostettiin 3,2 prosenttiin.

Talouskasvua ovat tukeneet tulikuumat työmarkkinat ja korona-aikana kertyneet säästöt. Arvioiden mukaan Yhdysvalloissa on edelleen biljoonan dollarin verran ylimääräisiä säästöjä. Biljoona on noin viisi prosenttia Yhdysvaltojen talouden koosta.

WWF:n mukaan vuosi 2022 oli maailman mittaushistorian viidenneksi tai kuudenneksi lämpimin vuosi. Lämmin sää auttoi Eurooppaa väistämään sähkökatkot.

Talouskasvun käännepiste tänä vuonna

IMF nosti alkaneen vuoden talousennustetta 0,5 prosenttiyksiköllä 3,2 prosenttiin. Talouskasvu hidastuu viime vuodesta, mutta nousee jälleen ensi vuonna. Lakipiste voidaan siis kokea tänä vuonna. Lisää toivoa antaa Kiinan avautuminen, mikä tukee maailmantalouden kasvua mitä parhaimpana hetkenä.

Ekonomistit uskovat silti taantuman koittavan tänä vuonna, koska he uskovat korkojen vaikutuksen iskevän täydellä voimalla vasta tänä vuonna. Jos talouskasvu on jo hidasta ja korkoja tullaan nostamaan edelleen, on loogista, että korkotuskan pahentuessa kasvu putoaa negatiiviseksi. Markkinat hinnoittelevat Yhdysvaltojen ohjauskoron nousevan kesällä yli viiteen prosenttiin.

Rahapolitiikan viiveet ovat lyhyitä

Vähemmistö ekonomisteista uskoo, että tänä vuonna vältytään taantumalta. Ero juontaa rahapolitiikan nyansseihin. Optimistit uskovat, modernin makroteorian mukaisesti tässä, tässä, tässä ja tässä, että korkojen vaikutus talouteen tapahtuu nopeammin kuin aikaisemmin uskottiin. Viive koronnostosta talouskasvuun on kaksi tai kolme vuosineljännestä.

On myös huomioitava, että markkinat hinnoittelevat rahapoliittisen kiristyksen ennen kuin se tapahtuu. Fedin tulevat koronnostot on jo hinnoiteltu markkinoihin. On siis mahdollista, että Yhdysvalloissa pahin korkotuska on jo käsillä tai jopa takanapäin.

Fed tulee joka tapauksessa olemaan konservatiivinen arvioissaan. Arvet väliaikaisesta inflaatiosta kutiavat vielä, joten paino rahapolitiikassa on datassa eikä malleissa.

Fedin Top Gun

Taantuman riski on laskenut syksystä, mutta se on edelleen koholla. Sankarilentäjällämme on paremmat mahdollisuudet olla räjäyttämättä ilmapalloa, toisin kuin enemmistö ekonomisteista odottaa. Fedin Top Gun voi siis lisätä viidennen sulan hattuunsa, talouden kuumailmapallon lipuessa pehmeästi maahan. 

 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua