Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Sanna20 Nuutinen SOME20tiny

Sanna Nuutinen on suomalainen ammattigolfaaja, jonka nousukiidossa olevaa uraa Evli on tukenut vuodesta 2021 alkaen. Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen Sanna nauttii pelaamisesta Euroopan kentillä.


Viime vuonna otin ison harppauksen, kun liityin Yhdysvaltojen LPGA-kiertueelle kolmantena suomalaisena. Vietin vuoden pelaten USA:ssa ja tasapainoillen USA:n, naisten Euroopan ammattilaiskiertueen Ladies European Tourin ja Helsingin kotini välillä. Tulokaskausi osoittautui odotettua raskaammaksi eikä vastannut odotuksia, joten päätin siirtyä takaisin Euroopan pelikentille”, Sanna Nuutinen kertoo.  

Tavoitteenani tälle kaudelle on erityisesti svingin kehittäminen uuden valmentajan kanssa sekä haastaa ja kehittää omia ajatusmalleja mentaalivalmentajan kanssa. Kun saan pelin oman vaatimustasoni mukaiseksi, tavoitteena on paluu Yhdysvaltoihin”, Sanna jatkaa.

Elämää matkalaukussa

Panostukset oman pelin ja svingin kehittämiseen ovat tuoneet menestystä, ja Sannan kisakausi on alkanut nousujohteisesti.

Aloitin kauden lähes kahden kuukauden treeni- ja kilpailumatkalla Afrikkaan, jossa pelasin naisten Euroopan kiertueen avauskilpailut. Ilokseni huomasin, että lyhyessä ajassa tekemämme muutokset lyönnissä alkoivat tuottaa tulosta myös pelikentällä. Afrikan matkan jälkeen olen päässyt kerryttämään ranking-pisteitä Euroopassa kiertueen siirryttyä manner-Eurooppaan kevääksi ja kesäksi”, Sanna kertoo.

Sanna osallistui kesä-heinäkuun vaihteessa myös naisten Euroopan kiertueen Suomen osakilpailuun Siuntion Pickalassa. Kisassa sijoitus oli top 18.

Yrittäjähenkisyyttä ja jatkuvaa oppimista

Golfin ammattilaisura vaatii tietynlaista riskinsietokykyä, mutta myös yrittäjähenkisyyttä. Tulot riippuvat täysin omasta menestyksestä kilpakentillä, mutta menot juoksevat jatkuvasti – kulki golf tai ei.

Opin jo amatööriuran aikana, että huippu-urheilussa tulee pettymyksiä useammin kuin nappisuorituksia. Tappioita on opittava sietämään ja niistä – kliseistä kyllä – oppii, vaikka kivun kera. Työni on kilpailla ja intohimoni on kehittää itseäni ja voittaa. Golf on minulle väline tähän. Tavoitteisiin pääsemiseen ei ole oikopolkuja, vaan kova työ on itsestäänselvyys. Aamulla herätessä en mieti mitä teen. Lähden harjoittelemaan”, Sanna summaa omaa ajatusmaailmaansa.

Sanna kuitenkin korostaa, että välillä on pysähdyttävä miettimään omia “miksejä”. Miksi painan menemään tukka putkella ympäri maailmaa golfbägin kanssa ja mitä yritän tällä saavuttaa? Kuten monessa muussakin ammatissa, tavoitteet on hyvä kirjoittaa ylös ja aika-ajoin on hyvä tarkistaa, missä mennään.

Kasvun paikka

Minulle tärkeä arvo on aina ollut kasvaa. Urheilijana, henkilöbrändinä ja taidoiltani. Uusi kasvun paikka on olla mukana pelaajaedustajana Ladies European Tourin hallituksessa. Hallituksessa pääsen osaksi kasvua myös organisaatiotasolla”, Sanna kertoo uusista haasteistaan.

Naisten huippugolf on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista maailmalla. Vielä muutama vuosi sitten Yhdysvaltoihin lähteminen oli ainoa keino tehdä kannattavaa liiketoimintaa pelaajana. Nykyään naisille on myös Euroopassa kiertue, jossa hyvin pelaamalla voi tehdä kannattavan uran. Palkintopotit ja kisamäärät ovat moninkertaistuneet, kiitos amerikkalaisen naisgolfaajien järjestön LPGA:n (Ladies Professional Golf Association) ja muutaman golfin kattojärjestön.

Palkkioerot mies- ja naisgolffareiden välillä ovat edelleen valtavan suuret. Kulut, matkustuspäivät ja työtunnit ovat samat. Tämä on aihe, johon pohdimme kuumeisesti ratkaisuja muun muassa Ladies European Tourin hallituksessa. Kysyn itseltäni säännöllisesti, mitä voin tehdä, jotta minusta tulee parempi golffari. Samalla mietin, mitä voimme tehdä kiertueen brändin eteen. Kiertue on show, jota myydään sponsoreille ja katsojille. Me pelaajat olemme esiintyjiä. Mitä meiltä näyttelijöinä vaaditaan, jotta showsta tulee entistä houkuttelevampi?”, Sanna pohtii.

Toivotamme Sannalle menestyksekästä kautta ja valtavasti tsemppiä tuleviin vuoden 2023 kilpailuihin!

Seuraa Sannan matkaa hänen Instagram-tililtään

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua