Yhdysvaltain taloudella menee hyvin ja takana on ennätyspitkä kasvuputki. Keskuspankki Fed miettii tarkasti seuraavia askeleitaan.
Fed on taukoamatta jatkanut vuonna 2015 aloittamaansa rahapolitiikan kiristämistä. Viime viikolla Fed Funds korkoa nostettiin 0,25 prosenttiyksiköllä 2,125 prosenttiin.
Fedin odotetaan jatkavan 0,25 prosenttiyksikön nostolla seuraavassa joulukuun kokouksessa ja edelleen kolme tai neljä kertaa ensi vuoden aikana. Varaa joululahjaan, eli taukoon korkojen nostoissa, ei ole.
USA:n talouden hyvä kehitys on kestänyt jo ennätyksellisen pitkään, ja joillakin osa-alueilla alkaa näkyä kuumenemisen paikkoja. Työttömyys on laskenut 3,8 prosenttiin eli vuosituhannen vaihteen vauhdikkaiden vuosien tasoille. Tätä ennen työttömyys on ollut yhtä alhaista 1960-luvun loppupuolella.
Kiristyvä työmarkkina, kasvava yksityinen kulutus ja tuontihintojen nousu lisäävät inflaation kiihtymisen riskiä. Kuluttajahintojen nousuvauhti on USA:ssa nyt 2,7 prosenttia. Myös finanssipolitiikka on presidentti Trumpin ansiosta varsin kevyttä, joten talousnäkymät ovat hyvät.
Varoittavia merkkejäkin on näkynyt. Markkinoilla yksi seuratuimmista asioista on pitkien ja lyhyiden korkojen välinen ero. Lyhyet korot ovat nousseet keskuspankin ohjastamina enemmän kuin pitkä 10 vuoden korko. Niiden välinen ero on lähellä nollaa, mikä on aiemmin ennakoinut talouden käännettä ja jopa taantumaa.
USA:n talouskasvun odotetaan yleisesti taittuvan lievään laskuun vasta vuonna 2020. Ennusteet talouskasvun käänteestä ovat monesti itseään toteuttavia: kun odotukset heikkenevät, vähennetään kulutusta ja investointeja. Aikanaan eteen tuleva talouden käänne vaikuttaa myös tulevaan rahapolitiikkaan.
Keskuspankki voi pitää taukoa korkojen nostoissa, jos se haluaa ennakoida tällaista skenaariota. Se olisi taloudelle ja markkinoille positiivinen yllätys. Osakekurssit saisivat mukavan piristysruiskeen, eikä pitkien ja lyhyiden korkojen ero painuisikaan taantumaa ennakoivalle miinustasolle. Kolikon kääntöpuolella on silti talouden ylikuumeneminen, joten Fed ei taida tällaista optiota joulukuussa käyttää.
Dollarikorkojen nousu tarkoittaa korkeampia rahoituskuluja kaikille dollareissa itseään rahoittaville. Jo tähän mennessä nähty korkotason nousu on rasittanut varsinkin velkaisia kehittyvien maiden talouksia. Dollarikorkojen nousu lietsoo korkojen nostoja myös maissa, joiden valuutat ovat herkkiä pääomien ulosvirtauksille.
Rahoituskustannusten nousu on aiemmin johtanut Yhdysvalloissa maksuhäiriöiden ja konkurssien lisääntymiseen vuoden tai kahden viiveellä. Ongelmat kasautuvat varsinkin velkaisille ja nopeasti kasvaville yrityksille.
USA:ssa talouden käänteen merkkejä voi jo olla ilmassa, mutta heikkenevän kehityksen ennustaminen on silti ennenaikaista. Tässä ja nyt tarkasteltuna Fed jatkaa valitsemallaan linjalla, kunnes olosuhteet muuttuvat merkittävämmin heikompaan suuntaan.