Siirry sisältöön
Nainen kävelee pieni lapsi sylissään polulla, jonka taustalla on vihreä luonto.

Vuonna 2024 Evli edisti vastuullista sijoittamista monella saralla. Evlin sijoitusten hiilijalanjälki laski merkittävästi, Evli julkaisi sijoituksistaan ensimmäisen luontoriippuvuuksia ja -vaikutuksia kuvaavan selvityksen sekä kohdisti itsenäisiä vaikuttamistoimia 32 yritykseen.

Evli on asettanut tavoitteeksi vähentää sijoitustensa aiheuttamia välillisiä hiilidioksidipäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasosta. Vuoden 2024 loppuun mennessä osake- ja yrityslainarahastojen hiilijalanjälki oli laskenut 56,8 prosenttia, mikä kertoo aktiivisesta työstä päästöjen vähentämiseksi. 

“Ilmastotyön edistäminen on yksi Evlin vastuullisen sijoittamisen painopistealueista. On hienoa nähdä systemaattisen työmme tulos päästövähennysten ja yksittäisten kohdeyritysten ilmastotavoitteiden asettamisen kautta. Pyrimme aktiivisella toiminnallamme vaikuttamaan yhtiöihin niin ilmastoon ja luontoon kuin ihmisoikeuksiinkin liittyvissä kysymyksissä”, kertoo Evlin vastuullisuusjohtaja Petra Hakamo.

Tarkempaa tietoa luontoriippuvuuksista ja -vaikutuksista

Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi Evli pyrkii huomioimaan toiminnassaan luonnon monimuotoisuuden. Evlin tavoitteena on kehittää biodiversiteettiin liittyvää analyysia, mittaamista ja raportointia sekä kannustaa muita yrityksiä huomioimaan luonnon monimuotoisuus.

Evli julkaisi vuosikertomuksen 2024 yhteydessä ensimmäistä kertaa Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD) -luontoraportin, jossa kerrotaan Evlin tekemien sijoitusten luontoon liittyvistä riskeistä, mahdollisuuksista, riippuvuuksista ja vaikutuksista. 

”Monet toimialat ja yhtiöt ovat riippuvaisia luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista, ja toisaalta liiketoiminnalla voi olla vaikutuksia luontoon. Luontokato voi pahimmillaan aiheuttaa merkittäviä tappioita sekä yrityksille että rahoittajille, joten sijoittajien on tärkeää huomioida luonnon monimuotoisuus osana sijoituskohteiden analyysia”, sanoo Evlin vastuullisen sijoittamisen seniorianalyytikko Emma Kontsas.

TNFD-selvitys noudattaa luontoraportoinnin viitekehystä, joka on kehitetty aiemmin julkaistun ilmastoraportoinnin viitekehyksen Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) pohjalta. Evli on julkaissut TCFD-selvityksen vuodesta 2020 alkaen. Molemmat selvitykset kattavat neljä pilaria: 1) hallinnointi, 2) strategia, 3) riskien ja vaikutusten hallinta sekä 4) mittarit ja tavoitteet.

Muutosta voidaan saada aikaan myös vaikuttamalla

Evli vaikutti vuoden 2024 aikana itsenäisesti 32 yhtiöön ja oli lisäksi mukana useissa yhteisvaikuttamisaloitteissa ja sijoittajakirjeissä, joissa yrityksiin ja päättäjiin vaikutetaan yhdessä muiden sijoittajien kanssa.

Vaikuttaminen tarkoittaa toimintaa, jolla pyritään muuttamaan jonkun henkilön tai ryhmän toimintaa tai käsityksiä jostakin asiasta. Sijoitustoiminnassa vaikuttamisella pyritään muuttamaan sijoituskohteena olevien yritysten toimintaa. 

”Evli tekee vaikuttamista itsenäisesti sekä osallistumalla yhteisvaikuttamisaloitteisiin ja sijoittajakirjeisiin, joissa yrityksiin ja päättäjiin vaikutetaan yhdessä muiden sijoittajien kanssa. Evlin vaikuttamisen pääteemat sekä yhteisvaikuttamisiin ja sijoittajakirjeisiin osallistuminen ovat linjassa Evlin vastuullisen sijoittamisen periaatteiden, ilmastoperiaatteiden ja -tavoitteiden sekä biodiversiteettitiekartan kanssa”, Evlin vastuullisen sijoittamisen seniorianalyytikko Elina Niiranen kertoo.

Normirikkomusepäilyjen takia vaikuttamisen kohteeksi valikoituvat yritykset selviävät säännöllisissä tarkastuksissa. Evli analysoi aktiivisia valintoja tekevät osake- ja yrityslainarahastot sekä varainhoidon suorat sijoitukset kolmen kuukauden välein. Tarkastuksissa selvitetään mahdolliset normirikkomukset YK:n Global Compactin, YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden sekä OECD:n monikansallisia yrityksiä koskevien toimintaohjeiden osalta. Lisäksi varmistetaan, että yritykset noudattavat Evlin ilmastoperiaatteita. Evlin salkunhoitajat ja vastuullisen sijoittamisen asiantuntijat käsittelevät jokaisen tarkastuksessa nousseen tapauksen, minkä jälkeen yrityksen toimintaan pyritään vaikuttamaan tai omistus yrityksessä myydään pois. 

Yrityksiin vaikutetaan monella tavalla

Itsenäisen vaikuttamisen ja aktiivisen omistajuuden toimenpiteinä voivat olla esimerkiksi osallistuminen yrityksen yhtiökokoukseen tai keskustelu yrityksen edustajan kanssa. Vuonna 2024 Evli osallistui 33 yrityksen yhtiökokoukseen ja kävi vaikuttamiskeskusteluja 32 yrityksen kanssa. Keskustelujen syyt jakautuivat seuraavasti:

  • 18 yhtiötä hyvään hallintotapaan liittyvien asioiden takia
  • 8 yhtiötä ilmastotavoitteiden ja/tai -periaatteiden takia 
  • 3 yhtiötä ympäristöön liittyvien asioiden takia 
  • 2 yhtiötä sekä ilmastoon että luontoon liittyvien asioiden takia
  • 1 yhtiö epäilyn normirikkomuksen takia.

Evli ei julkista vaikuttamistoimien kohteena olevien yhtiöiden nimiä, sillä vaikuttamisen uskotaan olevan tehokkaampaa, kun se tapahtuu luottamuksellisesti yhtiön kanssa. 

Oman vaikuttamisen sekä yhteisvaikuttamisaloitteiden ja sijoittajakirjeiden lisäksi Evli käy aktiivista keskustelua eri sidosryhmien kanssa ja pyrkii edistämään laajemmin tiettyjä teemoja, kuten ilmasto, luonto ja ihmisoikeudet. Osana ihmisoikeustyötään Evli on nostanut lapsen oikeudet laajempaan tarkasteluun ja selvittänyt Suomen UNICEFin kanssa, miten suomalaisyhtiöt huomioivat lapsen oikeudet toiminnassaan ja millaisia mittareita lapsen oikeuksien huomioimisessa yritystoiminnassa voisi käyttää

Evlin toiminnasta vastuullisen sijoittamisen saralla kerrotaan tarkemmin vastuullisen sijoittamisen vuosikatsauksessa.

Evlin vastuullisen sijoittamisen vuosikatsaus 2024

Lisätietoja:
Petra, Hakamo, vastuullisuusjohtaja, Evli Oyj, p. +358 40 5525 880, petra.hakamo@evli.com 
 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua