Mitä tehdä, jos kaikki pysyy ennallaan? Kinkkinen kysymys, jota olen pohtinut viime aikoina yhä enemmän.
Eri alojen ammattilaiset ja "asiantuntijat" pommittavat meitä nykyisin mitä hämmentävimmillä talouspoliittisilla tulevaisuuden kauhukuvilla. Populistinen mustavalkoisuus myy huomattavasti paremmin kuin monimutkainen, jäsennelty ja useista eri näkökulmista valotettava todellisuus.
Omnia praeclara rara.*
Marcus Tullius Cicero (106 eaa.- 43 eaa.)
Vastausta todellisuuden hahmottamiseen ja asiantuntijoiden kauhukuvien oikeellisuuteen lienee helpointa etsiä akateemisesti laadukkaista tutkimuksista.
Professori Philip I. Tetlock julkaisi jo vuonna 2006 klassikoksi muodostuneesta 20-vuotisesta tutkimuksestaan kirjan ”Expert Political Judgment: How good is it? How can we know?”.
Kantavana ajatuksena oli tutkia yli 82000 ennustetta joita noin 300 talouden ja politiikan asiantuntijaa antoivat seuraavan 20 vuoden kehityksestä 1980-luvun puolivälissä. Tetlock ryhmineen pisteytti ennusteet osumatarkkuuden mukaan.
Päälimmäisenä löydöksenä havaittiin asiantuntijoiden ylidramatisoineen tulevaisuutta rajusti. Ennusteiden mukaiset käänteentekevät ja sykähdyttävät historian murroskohdat loistivat pääosin poissaolollaan. Toteutumattomia ennustuksia oli laidasta laitaan: Kiinan nykyjohtoa ei ole syrjäytetty vallankaappauksessa, dollarin arvo ei romahtanut eikä Pohjois-Korea ole aloittanut ydinsotaa.
Asiat pysyivät enemmän ennallaan kuin asiantuntijat uskoivat. Asiantuntijoiden yliampuminen oli niin massiivista, että parhaat pisteet olisi saanut vastaamalla kaikkiin mekaanisesti ”tilanne pysyy entisellään”. {{cta('7fac9eba-a841-4a1e-b197-fdb2226cf07b','justifycenter')}}
Ajan henki vaikuttaa pintapuolisesti suosivan individualismia ja itsenäistä ajattelua, mutta ylidramaattinen ja äärialueille taipuvat kollektiiviset ajatteluprosessit kasvattavat suosiotaan. Suosio ei kuitenkaan tuo totuutta yhtään lähemmäksi.
Ääri-ilmiöitä yriarvioidaan voimakkaasti
Ääri-ilmiöiden yliarvioinnin kääntöpuolelta Tetlock havaitsi, että todelliset ja historiallisesti suuret muutokset tulivat silti asiantuntijoille yllätyksenä. Vuoden 2001 terrori-iskut vetivät kaikilta maton alta eikä Dow Jones noussutkaan takavuosina 36000 pisteeseen. Historian dokumenteista ymmärrämme Neuvostoliiton hajoamisen tulleen jopa maassa asuville suurlähettiläille puun takaa. Siis ihmisille, joiden luulisi olevan kaikkein parhaiten informoituja asioiden todellisesta tilasta!
Oman mausteen soppaan tuo tietysti neljäs valtiomahti, media. Nykyisin asiantuntijoiden mediakäyttäytyminen viittaa vahvaan kollektiiviseen ajattelumalliin, jota kutsutaan laumasieluisuudeksi. Aivan kuin näkymätön paino taivuttaisi ajattelun ääripäitä, todellisuutta vääristäen ja yksinkertaistaen. Asiantuntijat ovat toki syyttömiä siihen, että mediassa ääneen pääsee yhä harvalukuisempi joukko, jonka lähtökohtaisesti tulee kertoa dramaattisuuteen taipuvia asioita.
”Katteeton draaman tuntu pysyy yllä, koska se myy”, kuten tietokirjailija Tommi Uschanov taannoin kolumnissaan pohti. Viisaasti sanottu.
Tetlockin tutkimuksen mukaan siis todellisuudessa asiat pysyvät ennemmin ennallaan, kuin muuttuvat dramaattisesti asiantuntijoiden ennusteiden mukaisesti. Onko maailma lopulta yhtä dramaattinen paikka kuin Heinäveden keskusta sunnuntaina krapulan jälkeen?
Mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle?
- Dramatiikkaan taipuva ajattelu ja sijoitusviestintä on tunnistettava ja tiedostettava.
- Sijoittamisesta ei tule hakea jännitystä vaan ennalta sovitun sijoitussuunnitelman mukaista tuottokehitystä. Eksoottisiin tuoteuutuuksiin ja –vimpaimiin tulee lähtökohtaisesti suhtautua varauksellisesti.
- Ei liene yllätys, ettei myöskään järkevän ja luotettavan varainhoidon kulmakivet ole juuri muuttuneet viime vuosina. Niistä voit kysyä lisää asiantuntijoiltamme.
* Kaikki erinomainen on harvinaista.