Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

Puinen kierre rakennuksessa rajattu.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell totesi inflaation olevan vielä liian korkealla ja keskuspankin haluavan nähdä selkeämpiä merkkejä laskutrendin jatkumisesta. Inflaatio hellitti hiukan huhtikuussa, kun sen nousu hidastui 3,5 prosentista 3,4 prosenttiin.

Myös pohjainflaatio hidastui 4,1 prosenttiin, mutta se on edelleen kaukana tavoitetasosta. Työmarkkinoiden kireys hellitti jonkin verran. Uusia työpaikkoja muodostui huhtikuussa odotettua vähemmän ”vain” 175 000 kappaletta, ja työttömyys nytkähti uudelleen ylöspäin 3,9 prosenttiin. Sekä teollisuuden että palvelujen luottamusindikaattorit tipahtivat jälleen alle 50 pisteen rajan. Fed jatkaa taseensa supistamista ja pienentää markkinaostojensa määrää 60 miljardista dollarista 25 miljardiin dollariin kuukaudessa.

Yhdysvaltojen inflaationäkymiä varjostavat jonkin verran USA:n presidenttiehdokkaiden talouspoliittiset linjaukset. Sekä Trumpin että Bidenin talousohjelmien pelätään olevan inflaatiota kiihdyttäviä. Vaaliasetelmissa ei ole nähty olennaista muutosta, vaikka Trump todettiin newyorkilaisessa tuomioistuimessa syylliseksi törkeistä kirjanpidon väärennysrikoksista. Tuomio annetaan 11. heinäkuuta juuri ennen 15. heinäkuuta alkavaa republikaanisen puolueen kokousta. Ehdokkaiden on myös tarkoitus ottaa yhteen televisioväittelyssä 27. kesäkuuta.

Euroalueen kehitys heijasteli Atlantin takaista kehitystä. Teollisuuden arvio nykytilanteesta heikkeni hiukan, sen sijaan odotukset nousivat aavistuksen. Palvelualoilla optimismi kasvoi. Inflaatio osoittautui Saksassa ja Ranskassa vähän odotuksia korkeammaksi. Euroopan keskuspankin ohjauskoron laskua 6. kesäkuuta pidetään jo lähes varmana. Markkinoiden huomio kiinnittynee siihen, mitä ja miten pääjohtaja Christine Lagarde kommentoi jatkonäkymiä. Markkinoiden odotukset koronlaskujen määrästä ja vauhdista ovat kylläkin hiipuneet. Vielä odotetaan EKP:n laskevan ohjauskorkoaan kesäkuun kokouksen jälkeen kaksi kertaa kuluvan vuoden aikana. 

Yhdysvalloissa pitkä korot päätyivät noin 0,1 - 0,15 prosenttiyksikköä alemmas koukattuaan jopa yli 0,30 prosenttiyksikköä huhtikuun loppua alemmille tasoille. Saksan pitkät korot sen sijaan nousivat noin 0,1 prosenttiyksikköä edellisen kuunvaihteen tasojen yläpuolelle. Saksan 10 vuoden korko on noussut vuoden vaihteesta 0,66 prosenttiyksikköä.

Osake- ja yrityslainamarkkinat olivat huolettomia

Osakemarkkinoiden mielialat ovat säilyneet vahvoina ja luottavaisina. Ekonomistit ovat yleisesti nostaneet talousennusteitaan, ja analyytikot tulosennusteitaan. Bloombergin konsensusennusteet yhtiöiden tuloksista kuluvalle vuodelle ovat nyt S&P 500 -indeksin yhtiöille 13 prosenttia, Stoxx 600 -yhtiöille kahdeksan ja MSCI kehittyvien maiden -yhtiöille 15 prosenttia.

Osakemarkkinoiden nousu tyrehtyi silti kuun loppua kohden, kun korkomarkkinoiden mielialat heikkenivät. Yrityslainojen riskilisien pieneneminen jatkui kuitenkin huolettoman oloisesti. ICE BofA European Currency High Yield Constrained -indeksin sijoitusten koronvaihdon riskilisä (Asset Swap Spread) kaventui 271 pisteeseen, joka on alin taso kolmeen vuoteen. Viimeisen 10 vuoden alin taso on 212 pistettä. 

Pohjoismaiset ja eurooppalaiset osakkeet nousivat kolme prosenttia, ja pohjoisamerikkalaiset neljä prosenttia euroissa. Kehittyvien maiden osakkeet päätyivät prosentin plussalle Kiinan osakemarkkinoiden kovan nousupyrähdyksen taituttua, kun innostus maan kiinteistömarkkinoiden tukipakettiin hiipui. Japanilaisten osakkeiden kurssikehitys jäi nollille.

Kuva: Osake- ja korkomarkkinoiden stressi-indikaattorit ovat laskeneet 

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua