Siirry sisältöön
Europe Visio p C3 A4 C3 A4kuva

Laaja eurooppalainen Stoxx 600 -osakeindeksi on viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottanut noin puolet vähemmän kuin vastaava S&P 500 -indeksi Yhdysvalloissa. Syystäkin, sillä talouden fundamentit ovat olleet Atlantin tällä puolen heikkoja.

Euroopassa tuloskehitys on ollut nihkeää ja eurokriisi on rasittanut pankkeja sekä heikentänyt kasvua kotimaisilla toimialoilla. Euroopan keskuspankki on ollut muita hitaampi rahaelvytyksessä – puhumattakaan puuttuvasta veroelvytyksestä, jota sen sijaan on harrastettu esimerkiksi USA:ssa ja Japanissa. Myös kauppasota ja Aasian kasvuongelmat ovat jarruttaneet viime vuosina vientivetoisia eurooppalaistalouksia.  Trump on aiheuttanut enemmän päänvaivaa Euroopan kuin USA:n taloudelle. Brexit-sekoilu on omalta osaltaan piinannut yrityksiä yli kolme vuotta. Meiltä puuttuu myös Amerikan suuri ja kannattava teknologiateollisuus.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Euroopan osakemarkkinat ovat hetkittäin yrittäneet tuottaa Yhdysvaltoja paremmin, esimerkiksi vuonna 2015. Viimeisin pidempikestoinen jakso, jolloin Eurooppa on tarjonnut parempaa tuottoa, ajoittuu kuitenkin finanssikriisiä edeltäneisiin vuosiin 2003-2007. Tuolloin Euroopalla meni hyvin.

Euroopan paluu?

Kannattako näin suhteellisen heikon jakson jälkeen Eurooppaan sijoittaa? Voisiko alue tehdä paluun mielenkiintoisena sijoitusteemana? Hyvin todennäköisesti.

Eurooppa voi tuottomielessä yllättää positiivisesti suhteessa Yhdysvaltoihin tänä vuonna ja jopa alkavalla vuosikymmenellä. Markkina on epäsuosittu ja sijoittajat ovat valmiiksi hyvin pessimistisiä, mikä näkyy viime vuonna Euroopasta poistuneista, negatiivisista, rahavirroista.

Eurooppa on houkutteleva myös arvostusmielessä. Osakkeet tarjoavat korkeaa riskilisää suhteessa Yhdysvaltoihin. Tämä osakeriskipreemio on historiallisen korkealla tasolla, eli eurooppalaisiin osakkeisiin hinnoitellaan jo liikaakin heikkoja tulevaisuuden odotuksia. Korkea riskilisä tarjoaa toisin sanoen hyvän korvauksen siitä riskistä, jonka pitkäaikainen sijoittaja ottaa.

Eurooppa näyttää etenkin USA:ta halvemmalta myös perinteisillä arvostusmittareilla. Toki Euroopan toimialajako vaikuttaa halpuuteen, mutta manner näyttää houkuttelevalta vaikka sektoripainot muutettaisiin USA:n markkinan kaltaiseksi.

Kasvu toipumassa

Brexit-epävarmuuden väheneminen ja kauppasotariskien laantuminen parantavat Euroopan talousnäkymiä, sillä nimenomaan teollisuuden heikkous on haitannut kasvua viimeiset pari vuotta. Euroopan keskuspankki rahaelvyttää vuonna 2020 ja veroelvytystä on myös odotettavissa ainakin Isossa-Britanniassa – kenties myös muissa maissa.

Yritysten tuloskasvu saattaa toipua globaalin kasvun parantuessa. Eurooppalaiset osakemarkkinat ovat riippuvaisia maailmantalouden kasvusta, sillä yli puolet yrityssektorin myynnistä tulee Euroopan ulkopuolelta.

Sitten finanssikriisin pohjien vuonna 2009 amerikkalaisyrityksien tulokset ovat nousseet noin 200 prosenttia (yli 10 prosenttia vuodessa), kun euroalueen tulokset ovat parantuneet vain noin 60 prosenttia (noin 5 prosenttia vuodessa). Jos jättää huomiotta niin kutsutut kotimaiset sektorit ja raaka-aineet, Euroopan ”globaalit” toimialat ovat kuitenkin takoneet tulosta yhtä kovaa vauhtia kuin Yhdysvalloissa.

Mikä voi mennä pieleen?

Euroopassa on edelleen rakenteellisia ongelmia. Monet skeptikot ovat oikeassa tämän suhteen. Finanssikriisin jälkeen pankkien taseita ei laitettu kuntoon samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa. Ja vaikka eteläisen Euroopan ongelmia on korjattu, voivat ne nousta jälleen pintaan, jos poliittiset tekijät – kuten populismi – ottavat ylivallan. Aina on olemassa myös riski euroalueen hajoamisesta, vaikka sen todennäköisyys on tällä hetkellä hyvin vähäinen.

Maailmantalouden heikko sykli tai jopa taantuma olisi kuitenkin suurin riski Euroopan osakemarkkinoille, sillä se johtaisi heikkoon tuloskasvuun. Ja vaikka talouden aktiviteetti tänä vuonna elpyy, ei itse talouskasvu välttämättä toivu nopeasti tai yllä kovin korkealle. Tämä pitäisi tuloskasvun positiivisena mutta matalalla tasolla.

Euroopan markkinaherkkyys (beta) suhteessa maailmanindeksiin on toisaalta viime vuosina laskenut, eli Euroopassa on tällä hetkellä vähemmän ”markkinariskiä” kuin Yhdysvalloissa. Jos osakemarkkinat lähtisivät suurempaan luisuun, voisi Eurooppa pärjätä amerikkalaisia osakemarkkinoita paremmin.

Mitkä teemat kiinnostavat Euroopassa?

Suosimme tänä vuonna arvo-osakkeita. Arvo on lähtökohtaisesti ”halpa”, mutta tällä hetkellä se on suhteellisesti erittäin halpaa. Odotamme pitkien korkojen nousevan, mikä usein tukee arvoyhtiöitä. Myös pienemmät yhtiöt ovat kiinnostavia verrattuna suuriin, kun Euroopan taloussykli elpyy.

Tunnettu ja menestynyt sijoittaja Warren Buffett totesi kerran, että on viisasta olla peloissaan, kun muut ovat ahneita, ja olla ahne, kun muut ovat peloissaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että moni sijoittaja on edelleen peloissaan Euroopan suhteen. Tämä voisi olla hetki lisätä Eurooppaa.

Peter Lindahl on varainhoidon allokaatioryhmän puheenjohtaja

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua