Siirry sisältöön

Tervetuloa uusille verkkosivuillemme

BLADEFENCE Raahe 2000 1125

EAB Private Equity, joka on nyt osa Evliä, on tehnyt pääomasijoituksen suomalaiseen Bladefence-yhtiöön, joka tarjoaa tuulivoimaloille lapojen tarkastus-, kunnossapito- ja korjauspalveluita. Tuulivoimaa rakennetaan nyt ennätysvauhdilla, mikä kasvattaa kysyntää myös niiden huoltopalveluille ja tekee Bladefencestä houkuttelevan sijoituskohteen. EAB Private Equitystä tulee sijoituksen myötä merkittävä vähemmistöomistaja yhtiössä. Bladefencen perustanut Janneniska Oy ja avainhenkilöt jatkavat yhtiössä omistajina.

 

Vantaalla pääkonttoriaan pitävä Bladefence on alallaan edelläkävijä, joka tarjoaa palveluitaan tuulipuistojen omistajille ja operaattoreille sekä laitevalmistajille Euroopassa, USA:ssa ja Kanadassa. Sen keskeinen kilpailuetu on oma kalusto ja kokenut henkilöstö, joka mahdollistaa laajojen tuulivoimapuistojen tehokkaan huoltoprosessin ja nopean reagoinnin. Bladefencen pitkäaikaisia asiakkaita ovat suuret globaalit yritykset, kuten tuuliturbiinien valmistajat. Suomessa asiakaskuntaan lukeutuu muun muassa Suomen Hyötytuuli.

"Lapojen huoltotyötä tehdään korkealla ja hyvin haastavissa olosuhteissa. Lapojen vaihtaminen on erittäin kallista, minkä vuoksi omistajat pyrkivät pidentämään niiden käyttöikää huoltamalla laitteistoaan aiempaa suunnitelmallisemmin. Huollon laiminlyönti heikentää merkittävästi tuulienergian hyödyntämistä. Ennaltaehkäisevä huolto on avain onnistuneeseen tuulipuiston toimintaan ja maksimoi turbiinin siipien tehon koko elinkaaren ajan", Bladefencen toimitusjohtaja Kimmo Kohtamäki kertoo.

Yhtiö pyrkii voimakkaaseen kasvuun Pohjois-Amerikassa, jossa tuulipuistot ovat tyypillisesti isompia kuin muualla ja näin sen kilpailuetu on siellä kovimmillaan. USA on Kiinan jälkeen maailman suurin tuulivoimamarkkina kapasiteetilla mitattuna, ja vuonna 2020 Pohjois-Amerikka ohitti myös Euroopan uuden tuulivoiman käyttöönottomäärissä.

Tuulivoimaa rakennetaan nyt ennätysvauhdilla

Energiakriisi on kiihdyttänyt uusiutuvia energiamuotoja suosivaa megatrendiä. Tuulivoiman kysyntää kasvattavat energiatarpeen kattamisen lisäksi energiaomavaraisuuden rakentaminen ja ilmaston lämpenemisen hidastaminen. Tuulivoiman tuotantokustannukset ovat laskeneet nopeasti viime vuosien aikana, ja se on tänä päivänä edullisin tapa rakentaa uutta sähköntuotantokapasiteettia. Lisäksi tuulivoiman yleistymistä vauhdittavat EU:n REPowerEU-suunnitelma sekä Yhdysvalloissa hiljattain hyväksytty merkittävä ilmastolainsäädäntö, The Inflation Reduction Act.

Tuulivoimaa rakennetaan myös Suomessa ennätysvauhdilla: tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla uusia voimaloita rakennettiin 154 kappaletta, mikä on enemmän kuin koko edeltävän vuoden 141 kappaletta. Suomen tuulivoimalat tuottivat vuonna 2021 sähköä 8,1 TWh, mikä vastasi Suomen sähkönkulutuksesta lähes kymmentä prosenttia. Suomen Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan Suomella on tuulivoimapotentiaalia ainakin 30 TWh vuotuiseen tuulivoimatuotantoon vuoteen 2030 mennessä.

"Olemassa olevien tuulivoimaloiden merkittävä huoltotarve, uusien tuulivoimaloiden nopea rakentamistahti sekä panostukset energiaomavaraisuuteen ja hiilineutraaliin tulevaisuuteen luovat erinomaisen kasvupohjan Bladefencelle", EAB Private Equityn osakas Kalle Kekkonen sanoo.

Energiamurros tuottaa mielenkiintoisia kasvumahdollisuuksia ja sijoituskohteita

Tuuli- ja aurinkovoima ovat nopeimmin kasvavia puhtaan sähkön tuotantotapoja, ja EAB Private Equityn tämän vuoden sijoitukset ovatkin keskittyneet energiamurroksesta hyötyviin yrityksiin.

"Koemme Bladefencen loistavaksi lisäksi portfolioomme. Se on jatkumoa kesällä tehtyyn sijoitukseen, jonka kohteena oli älykkäitä aurinkoenergiaratkaisuja tarjoava Solnet. Sijoitusstrategiamme mukaisesti pyrimme tekemään merkittäviä vähemmistösijoituksia vastuullisuutta ja kestävää kehitystä edistäviin kasvuyhtiöihin, joilla on erinomainen tuottopotentiaali", Kekkonen toteaa.

"Nyt tehty sijoitus mahdollistaa Bladefencen kasvuinvestoinnit kohdemarkkinoille sekä tuotekehityspanostukset, joiden ansiosta pystymme paremmin vastaamaan kasvavaan kysyntään. Liikevaihtomme on ylittänyt 10 miljoonan euron rajan, ja tavoitteena on moninkertaistaa tämä. Uuden aktiivisen omistajan mukaantulo vauhdittaa strategiamme toteuttamista ja saamme lisävahvistusta liiketoiminnan jatkokehitykseen", Kohtamäki sanoo.

Lisätietoja:

Kalle Kekkonen
Osakas, EAB Private Equity Oy
kalle.kekkonen@evli.com 
+358 50 304 5861

Kimmo Kohtamäki
Toimitusjohtaja, Bladefence Oy
kimmo.kohtamaki@bladefence.com 
+358 40 558 2372

Kuvateksti: 
Bladefencen teknikot suorittamassa lapojen rakenteellisia korjauksia nostokelkasta Raahessa, jossa tuulipuiston sähköntuotanto on 68 MW koostuen 12 kappaleen voimalasta. Yksittäisen voimalan napakorkeus on noin 159 metriä. Tuulivoimalan lapa painaa yli 10 tonnia ja pituutta on yli 81,5 metriä.

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua