Siirry sisältöön
Kurppa20 Jani20 1600

Mikä tekee salkunhoitajasta huipputekijän? Evlin seniorisalkunhoitaja Jani Kurppa kuuluu salkunhoitajien eliittikaartiin, sillä hän on saavuttanut paikan parhaan yhden prosentin joukossa Euroopassa.

Evlin seniorisalkunhoitaja Jani Kurppa sekä hänen kollegansa Juhamatti Pukka on valittu eurooppalaisten rahastosalkunhoitajien parhaimmistoon Citywire Euro Stars 2019 -vertailussa. Citywire listasi 250 parasta salkunhoitajaa kaikista rahasto-omaisuusluokista, ja Jani Kurppa saavutti sijoituksen 107. Citywire käytti vertailulähteenä 16 500 salkunhoitajan tietokantaa.

Istuimme Janin kanssa keskustelemaan siitä, mitä salkunhoitajalta vaaditaan tänä päivänä ja millä tavalla salkunhoito on muuttunut viime vuosina. Mikä pitää Janin menossa mukana?

Olet parhaan 0,6 prosentin joukossa Euroopassa. Yllättikö erinomainen Citywire-sijoitus sinut, ja onko sillä vaikutusta työhösi?

– Se oli ilman muuta yllätys. Työhöni se ei todellakaan vaikuta, mutta aina on mukavaa saada tunnustusta tekemästään työstä. Vertailussa käytetyt mittaustavat katsovat taaksepäin historiaan, eli siihen mitä rahasto on jo saavuttanut. Minä taas katson mieluummin tulevaisuuteen, eli siihen mitä vielä voidaan saavuttaa.

– Toisaalta Citywire käyttää riskikorjattua tuottoa vertaillessaan eri rahastoa ja salkkuja. Kun näen esimerkiksi pohjoismaisten rahastojen kohdalla rahastoni hyvät tuottoluvut, antaa se varmuuden siitä, että salkun rakentaminen ja yritysten valinta on onnistunut.

– Evlin näkökulmasta luulen, että hyvät tulokset lisäävät luottamusta yhtiöön, etenkin Suomen ulkopuolella. Julkaisemisen jälkeen asiakkailta on saatu positiivista palautetta, mikä on positiivinen asia.

Mikä on Evlin rooli kasvupolullasi salkunhoitajana?

– Olemme iso joukkue. Se on tärkein tekijä ajatellessani nykyistä työtäni. Minulla on monia kollegoja, jotka seuraavat samoja yrityksiä ja markkinoita. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme jakaa ideoita ja keskustella yrityksistä. Se on minulle tärkein asia tehdessäni työtä Evlissä. Yhteistyö luotettujen kollegojen kanssa tarjoaa erilaisia ​​näkökulmia ja ideoita. Loppujen lopuksi päätökset joutuu kuitenkin tekemään itse, ja meidän salkunhoitajien luotetaan tekevän oikeita valintoja.

– Hoitamani pohjoismaisen yrityslainarahaston suhteen minulle annetaan vapaus toimia itsenäisesti. Olen voinut rakentaa salkun, joka on mielestäni hyvä sijoitus ja kykyihini luotetaan. Kukaan ei määrää minua ostamaan tiettyä luokitusta tai alaa.

Miten korkomarkkinat ovat muuttuneet ajan kuluessa, ja onko sillä ollut vaikutusta työhösi salkunhoitajana?

– Varsinainen salkunhoitajan työ ei ole oikeastaan ​​muuttunut kovinkaan paljon. Tapa, jolla valitsemme lainat ja yritykset, seuraamme niitä ja rakennamme salkun niiden ympärille, on pysynyt suurin piirtein samana. It- ja salkunhallintajärjestelmät ovat kuitenkin muuttuneet. Emme enää toimi Excelien pohjalta.

– Myös kaupankäyntitapa on erilainen. Kun aloitin salkunhoitajana, kaupat tehtiin vielä puhelimitse, mutta nyt kaikki tehdään Bloombergin chat-palvelussa ja sähköisesti. Tässä mielessä kaupankäynnistä on tullut hieman helpompaa, mutta perustyö, eli yritysten seuraaminen, sijoituspäätösten tekeminen ja salkun rakentaminen, on pysynyt melko samana.

– Eräs merkittävä muutos on ollut ESG-analyysin integroiminen valintaprosessiin. Tämä tarkoittaa, että seuraamme nykyään ESG-kriteerejä yritysten luottomittareiden rinnalla.

– Myös hintareaktiot markkinoilla ovat nopeutuneet ja suurentuneet. Tuntuu, että reaktiot ovat paljon merkittävämpiä kuin vielä 15 vuotta sitten. Mielestäni tämä johtuu sekä teknologisesta kehityksestä että ajattelutavan muutoksesta. Myyminen on nyt paljon helpompaa, ja ihmiset reagoivat entistä herkemmin negatiivisiin uutisiin.

Minkälaisia avaintaitoja salkunhoitaja tarvitsee menestyäkseen, onko sinulla vinkkejä tuleville salkunhoitajille?

– Tärkeintä on tehdä omaa työtään, omaa analyysiä ja omia päätöksiä, eikä vain seurata markkinoita, luokituksia ja hintojen muutoksia.  Pitää olla oma itsensä.

– Hyvä periaate on ostaa vain yrityksiä, jotka tuntee ja joista voi pitää kiinni myös huonoina aikoina. Markkinat ovat luonnostaan epävakaat. Joskus tulee pudotusta, emmekä aina voi ennustaa makrotalouden tulevaisuutta. Talouden laskusuhdanteita tulee silloin tällöin, ja siksi yritän välttää vain hyvinä aikoina pärjääviä yhtiöitä.

Olet ollut sijoitusalalla yli 20 vuotta. Mikä sinuun alalla vetosi, ja mikä saa sinut jatkamaan?

– Tämä ei aina ollut suunnittelemani ala, mutta osakemarkkinat kiinnostivat minua jo nuorena. Kaikki alkoi 90-luvun puolivälissä, kun osakesijoittamisesta tuli harrastukseni, vaikka pääomaa ei minulla tuolloin paljon ollutkaan. Sijoittaminen oli hauskaa, ja kiinnostukseni kasvoi. Kun yliopisto-opintojen aika koitti, päätin valita alan. Opiskelin kirjanpitoa ja rahoitusta Turun yliopistossa, ja siitä se lähti.

– Heti opintojeni jälkeen työskentelin johdannaisten, niin osakkeiden kuin joukkovelkakirjalainojen, parissa. Sen jälkeen siirryin joukkovelkakirjamarkkinoille. Mielenkiintoni yrityslainoihin kehittyi paljon myöhemmin. Osakemarkkinoiden teknokuplan puhjettua joukkovelkakirjat näyttivät erilaisilta ja ehkä hieman monimutkaisemmilta. Kun aloitin salkunhoitajana yrityslainoissa, ajattelin voivani ansaita tällä elantoni. Tuolloin oli vuosi 2005, ja nyt 15 vuotta myöhemmin työskentelen edelleen samalla alalla.

– Minusta on erittäin mielenkiintoista seurata erilaisia ​​yrityksiä ja yrittää saada hyvää tuottoa sijoituksille. On todella hauskaa löytää arvoa korkomarkkinoilta.

– Työn luonteen vuoksi siitä voi olla vaikeaa irrottautua kokonaan, ja jollain tasolla mietin koko ajan potentiaalisia sijoituskohteita. Tämä korostuu etenkin silloin, kun markkinoilla tapahtuu jotain merkittävämpää. Monessa mielessä salkunhoitajan työ on minulle enemmän elämäntapa kuin työ.

– Useimpien suomalaisten tapaan nautin kuitenkin ulkoilusta, esimerkiksi maastohiihdosta ja suunnistuksesta – kaikesta mikä saa minut ulos kaupungista. Tämä talvi oli leuto, joten hiihtäminen jäi vähemmälle, mutta pääsin harrastamaan maastojuoksua. Ja perhe-elämä on minulle tietenkin kaikki kaikessa.

Onko sinulla tulevaisuuden tavoitteita?

– En aseta itselleni tulevaisuuden tavoitteita. Tärkein päämääräni on tehdä salkunhoitoa parhaalla mahdollisella tavalla. Evlin pohjoismainen yrityslainarahasto on vielä nuori neljävuotias, joten haluan kehittyä sillä saralla. Täällä Evlissä uskon kehittyväni sekä ihmisenä että salkunhoitajana. Tämä on hyvä ympäristö kasvaa, sekä nyt että tulevaisuudessa.  

Kuka?

Jani Kurppa

  • KTM, seniorisalkunhoitaja
  • 43 vuotta, syntynyt Salossa
  • 15 vuoden kokemus korkomarkkinoilta
  • Evli Pohjoismaat Yrityslaina -rahaston salkunhoitaja 
  • Eurooppalaisten salkunhoitajien TOP 1%:n joukossa 
  • Harrastaa maastohiihtoa ja suunnistusta 

Kuinka perinne auttaa luomaan Evliin uuden polven menestyviä salkunhoitajia. Lue www.evli.com/perinne

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua