Siirry sisältöön

Teemme päivityksiä My Evli -verkkopalvelussa torstaina 26.9.2024 klo 19.00-21.00. Pahoittelemme katkosta aiheutuvaa haittaa.

Meren aaltojen murtuminen lähikuvassa.

On vuosi 2024 ja ihmiskunta on jäljessä nettonollasitoumuksen saavuttamisessa. Mikä pahinta, emme ole edes kahden asteen polulla. IEA:n ja McKinseyn arvioiden* mukaan päästöjä on vähennettävä 53 gigatonnia vuoteen 2050 mennessä, jotta nettonollapäästötavoite saavutetaan. On sanomattakin selvää, että tilanteeseen tarvitaan ratkaisuja.

Samalla kiireellinen päästövähennystarve tarjoaa myös merkittävän markkinamahdollisuuden, jonka arvioidaan olevan 9,2 biljoonan Yhdysvaltain dollarin vuotuinen investointitarve vuoteen 2050 mennessä**. Lisäksi ilmastotoimien kiireellisyys, sääntelyn asettama paine, teknologian kehitys ja vastuulliset kulutusmieltymykset luovat sijoittajille valtavan tilaisuuden, mikäli se osataan hyödyntää.

Sijoitusmaailmassa tähän pyritään nyt vastamaan impaktisijoittamisella, joka on viime vuosina noussut teemaksi vastuullisen sijoittamisen rinnalle. 

Vaikuttavuus keskittyy ratkaisuyhtiöihin

Vastuullinen sijoittaminen keskittyy perinteisesti yrityksiin, jotka eivät tuota haittaa ympäristölle ja yhteiskunnalle. Impaktisijoittaminen sen sijaan vie asian pidemmälle ja keskittyy ratkaisuyhtiöihin. Eli liiketoimintaan, joka tuottaa hyvää edellä mainituille teemoille. Sijoituspäätös tehdään tämän pääliiketoiminnan kautta ja positiivinen vaikutus on sijoittajalle lähestyttävä.

Ympäristöpuolella keskeisiä teemoja voivat olla esimerkiksi uusiutuva energia, energiatehokkaat ratkaisut kun taas yhteiskunnallisella puolella niitä voivat olla vaikkapa terveydenhuolto tai kehittyvien maiden mikrolainat tai yritykset, jotka kehittävät lääkkeitä tauteihin.

On arvioitu, että nettonollapäästötavoitteen saavuttamiseksi päästöjä on vähennettävä arviolta 53 GT. Tämä saavutetaan yhdistämällä toimenpiteitä, mukaan lukien 23 prosenttia päästövähennyksistä sähkönsyötön hiilestä irtautumisen ansiosta, 23 prosenttia energiatehokkuuden ja luotettavuuden parantamisesta, 16 prosenttia vähähiilisten polttoaineiden käytöstä ja 13 prosenttia hiilidioksidin talteenoton käyttöönotosta.

Evlissä näemme jo nyt impaktisijoittamisen kautta toteutuvat positiiviset kaksoisvaikutukset; sijoituksilla pystytään konkreettisesti edistämään kriittisiä asioita kuten ilmastonmuutoksen hillintää tai lääketieteen kehitystä, tuottojen lomassa.

Rahasto ratkoo haasteita ja vastaa sijoittajien toiveeseen

Yksi esimerkki sijoittajille suunnatusta vaikuttamismahdollisuudesta on Evli Impact Equity -rahasto, joka ratkoo tätä maailmanlaajuista haastetta sijoittamalla sekä kehittyneillä että kehittyvillä markkinoilla.

Rahasto valitsee aktiivisesti globaalin portfolion alihinnoiteltuja, kasvavia laatuyhtiöitä, jotka edistävät merkittävästi vähähiilistä, resurssitehokasta ja kestävää kehitystä. Selkeä sijoitusstrategia, johdonmukainen ja läpinäkyvä sijoitus- ja vaikutusarviointiprosessi tuovat huomattavia eroja vastaaviin rahastoihin.

Osa rahaston yrityksistä tarjoaa ratkaisuja kiireellisimpiin kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tarpeisiin tuotteiden, palveluiden ja teknologian kautta. Toisaalta rahasto hakee vaikuttavuutta sijoittamalla yrityksiin, jotka ovat läpikäymässä merkittävää muutosta omassa toiminnassaan, mikä myötävaikuttaa merkittävästi ympäristöön ja sosiaalisiin lopputulemiin. 

Globaalia nettonollapäästötavoitetta vuoteen 2050 mennessä tukeva portfolio on ollut Evlin asiakkaiden ja sijoittajien toive jo pidempään. Evli Impact Equity on suunniteltu tehtäväkohtaisille, arvopohjaisille sijoittajille, kuten esimerkiksi rahastoille, säätiöille ja perhetoimistoille. Se sopii myös yksityisille sijoittajille, jotka suhtautuvat intohimoisesti ympäristö- ja sosiaaliasioihin ja haluavat ilmaista tämän salkussaan. 

Rahaston päästövähennyspotentiaalin painopistealueita ovat muun muassa uusiutuvan energian tuotanto, siirto- ja jakeluverkot, infrarakentaminen, suunnittelupalvelut, sähköajoneuvot, hiilidioksidin talteenottoteknologia. Rahaston omistuksia ovat sellaiset yritykset kuin Iberdrola, Spie ja Clean Harbors. On arvioitu, että 80 prosenttia rahastojen kohdeyrityksistä edistää päästövähennystavoitetta

Selkeitä eroja muihin

Evlin rahastosalkussa on huomattavia eroja vastaaviin rahastoihin. Esimerkiksi tarkasteltaessa eurooppalaisia kestävyystavoitteita omaavia artikla 9 mukaisia rahastoja, käy ilmi, että omistusosuudet ovat hyvin samankaltaisia. Näiden rahastojen suosituimpia valintoja ovat Nvidia ja Microsoft. Sen sijaan Evli Impact Equity -rahastolla on vain neljä yhteistä omistusta muiden rahastojen kanssa ja osakesalkun markkina-arvostus on noin 50 prosenttia alhaisempi

Rahasto on sitoutunut saavuttamaan vähintään 80 prosenttia kestävissä investoinneissa, joista vähintään 25 prosenttia on ympäristötavoitteiden mukaisia ja vähintään 5 prosenttia sosiaalisten tavoitteiden mukaisia. Tällä hetkellä 80 prosenttia rahaston portfoliosta investoidaan vähähiiliseen talouteen siirtymiseen ja 14 prosenttia kohtuuhintaiseen sekä saatavilla olevaan terveydenhuoltoon ja 6 prosenttia laadukkaaseen koulutukseen.

 

Evli Impact Equity

  • Sijoitusrahasto Evli Impact Equity on vuonna 2023 perustettu global thematic osakerahasto, jolla on kaksi tavoitetta: kilpailukykyisen taloudellisen tuoton tuottaminen ja mitattavissa olevien ympäristö- tai sosiaalisten tulosten saavuttaminen.
  • Rahasto sijoittaa varansa pääasiassa kehittyneiden ja kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ilman maantieteellistä rajoitusta.
  • Rahaston strategiana on keskittyä vastuullisuusteemoihin, joilla odotetaan olevan suurin vaikuttavuus ja kasvupotentiaali.
  • Rahasto sijoittaa alihinnoiteltuihin, laatuyhtiöihin, jotka edistävät taloudellisella toiminnallaan rahaston vastuullisuustavoitteita.
  • Rahasto käyttää omaa Impact Management and Measurement - kehystä hallitakseen ja mitatakseen rahaston vaikuttavuustavoitteiden toteutumista.

Rahaston vaikuttavuustavoitteet

1. Puhtaan ja tehokkaan energiankäytön parantaminen

2. Veden saatavuuden, käytön tehokkuuden ja laadun parantaminen

3. Jätteen vähentäminen sekä uudelleen käyttäminen, uudistaminen ja saastumisen vähentäminen

4. Laadukkaan koulutuksen saatavuuden parantaminen

5. Terveellisen elämän takaaminen

 

Lähteet:

* IEA, Net Zero Emission by 2050, BCG CEI analysis, **McKinsey estimate, August 2023

**"Electrification is unstoppable" D. Ignacio S. Galán, Iberdrola Chairman. “It is a good time to be electrical engineer” Gauthier Louette, SPIE chairman and CEO

Tämä saattaa myös kiinnostaa sinua