Takana on lähes kymmenen vuotta osakenousua ja käänteen mahdollisuutta pohditaan kuumeisesti. Mutta pitäisikö suurempaa markkinakäännettä pelätä tai alkaa varoa?
Historiallisesti tarkasteltuna käänteiden väijyminen on kaikkea muuta kuin viisasta. Taktisesti lyhyellä aikavälillä tai velkapääomalla sijoitettaessa asia voi olla eri. Pitkällä tähtäimellä oveluus useimmiten kostautuu ja tuottojen menetykset voivat ajoituksen epäonnistuessa olla melkoisia.
Otetaan esimerkiksi Yhdysvaltain osakemarkkinat, jossa asiaa on tutkittu. Jos vuosina 2003–2017 olisi menettänyt kymmenen parasta S&P 500 -päivää 10 000 dollarin sijoituksella, sijoituksen arvo olisi vuoden 2017 lopussa ollut runsaan 40 000 dollarin sijaan vähän yli 20 000 dollaria.*
Laskupäivien välttämisen luulisi myös olevan fiksua. Näin tietenkin on, mutta pahintakin laskua seuraa ennemmin tai myöhemmin nousu. Hyvin harva osaa kuitenkaan ennustaa, milloin käsillä on pidempi lasku tai lopulta sen taittuminen. Suurimmat laskuja nousupäivät kasautuvat kaiken lisäksi usein yhteen, joten väärällä myyntiajoituksella voi myyntitappion lisäksi menettää merkittävän nousuhyödyn.
Olipa strategia varovainen tai rohkea, paras tapa menestyä ja välttää psykologiset virheet on asettaa sijoitustavoite vähintään 10–20 vuoden päähän hyvällä hajautuksella – ja pitää pää kylmänä. Markkinoilla pysyminen on kriittisempää kuin sieltä pois jääminen. Pankkitililtä ei edelleenkään heru tuottoa.
Meidän tehtävämme on auttaa asiakasta saavuttamaan sijoitustavoite mahdollisimman korkealla todennäköisyydellä, matalissa ja korkeissa aallokoissa. Tämä ei tarkoita nojautumista yksittäisiin sijoitusteemoihin tai markkina-alueisiin nopeiden tuottojen toivossa. Kestävä varainhoito hajauttaa riskiä ympäri maailman ja eri omaisuusluokkiin.
Salkkuun voi harkita myös vaihtoehtoisia sijoituksia, kuten kiinteistörahastoja tai private equity -sijoituksia. Niiden tarkoitus on lisätä hajautusta ja parantaa koko sijoitussalkun tuotto/riski-suhdetta tarjoamalla perinteisistä osake- ja korkomarkkinoista riippumattomia tuotonlähteitä. Vaihtoehtoisille ratkaisuille on kysyntää, ja niiden kehittämiseen ja lanseeraukseen panostamme Evlissä aktiivisesti.
*Putnam Investments, www.putnam.com/literature/pdf/II508.pdf